OS X Mavericks bemutató: Íme az újdonságok V. rész

KeleMan 2013.09.18. 18:10 Apple, OS X 3 hozzászólás 1 634

Az OS X Mavericks bemutatónk elsőmásodikharmadik és negyedik részében az új iBooks és Térképek, a megújult Naptár és Safari, az iCloud Keychain és a több képernyős támogatást, valamint a Címkék, a Finder fülek és az Értesítések újdonságait tekintettük át. A mai utolsó adagban pedig megnézzük mit is jelent az Apple által csak “Fejlett technológiák”-nak nevezett rendszerszintű újdonság.

Az OS X Mavericks rendszerrel a Mac működése még intelligensebbé válik. Energiatakarékos technológiái többet hoznak ki az akkumulátorból, a teljesítményfokózó technológia pedig nagyobb sebességgel és gyorsabban reagáló rendszerrel ajándékoz meg bennünket. A Mac felhasználók a gyorsaságot, a hatékony működést és a hosszú akkumulátor-üzemidőt értékelik igazán.

Az OS X Mavericksben még többet kapunk mindkettőből. Annak érdekében, hogy energiát takarítson meg a Mac, és hogy egyidejűleg tovább csökkentse az Apple a rendszer reakcióidejét, az operációs rendszer összes részlete újra átgondolásra került. Az Apple jópár olyan új és innovatív fejlesztést eszközölt, melyekkel még jobbá és könnyebbé teszik a Macek használatát. Lássuk ezeket sorban.

Az OS X Mavericks Timer Coalescing funkciója egy csoportba gyűjti össze az alacsony szintű műveleteket, ezzel rövid tétlen – energiatakarékosabb – szakaszokat iktatva a processzor működésébe. Ezzel az akár 72 százalékkal csökkentett aktivitás közben a processzor kevesebb energiát fogyaszt, így az akkumulátor is fellélegezhet. Mindez persze olyan sebesen történik, hogy sosem fogjuk észrevenni. A Mac gépünk pedig ugyanolyan gyorsan képes ugyanannyi feladatot ellátni.

A műveletek csoportosításának köszönhetően a processzor többet lehet energiatakarékos, azaz tétlen állapotban, így nem kell kompromisszumot kötni a teljesítménnyel az energiagazdálkodás érdekében.

Az App Nap akkor segíti az energiatakarékos működést, ha több alkalmazással dolgozunk egy időben. Az OS X tudni fogja, hogy melyik alkalmazás van teljesen rejtve a többi ablak mögött, és amikor az így elrejtett alkalmazások éppen nem dolgoznak – például nem játszanak le zenét, nem töltenek le fájlokat vagy nem ellenőrzik az e-maileket –, az App Nap lelassítja őket, hogy értékes akkumulátor-üzemidőt takarítsunk meg.

Amikor pedig ismét használni kezdjük az alkalmazást, az azonnal újra teljes sebességre kapcsol. Az átmenet olyan zökkenőmentes, mintha a program egész végig így futott volna. Az App Nap ugyanígy jár el a Safari böngészőben megnyitott fülek esetében is, azaz csak az éppen látható oldal fut teljes sebességgel. Az App Nap jóvoltából a processzor energiafelhasználása akár 23 százalékkal is csökkenhet az Apple állítása szerint.

Számos webhelyen vannak nagy energiaigényű bővítmények segítségével működő animációk, amik sajnos leszívják az akkumulátort. A Safari új energiatakarékossági funkciója felismeri a különbséget a fontos, központi elemek és aközött, ami valószínűleg nem annyira lényeges. Amikor a tartalom az előtérben, a középpontban van, a megszokott módon fog viselkedni.

De amikor kívül kerül ezen a szerepen, a Safari energiatakarékos funkciója szünetelteti. Álló előnézeti képet látunk majd, és a lejátszás nem indul, amíg el nem indítjuk egy kattintással. Tehát ha nem szeretnénk lejátszani valamit, az nem csíphet le magának önkényesen az akkumulátor energiájából. A Safari energiatakarékos üzemmóddal a bővítményekkel működő weboldalak akár 35%-kal kevésbé terhelik a processzort.

Az OS X Mavericks csökkenti az iTunes-beli HD-lejátszás energiaigényét is. Akkor is nyugodtan nézhetünk meg akár még egy iTunes HD minőségű filmet teljes képernyőn, amikor akkumulátorról használjuk a gépünket. A videolejátszó motor a Mac hatékony grafikus hardverének lehetőségeit kihasználva kevesebbszer kell, hogy elérje a lemezt, sőt a hanglejátszás energiaigénye is csökkent. Mindent egybevéve a processzor akár 35%-kal kevesebb energiát használ fel, amikor videotartalmat nézünk.

Minél több munkamemória áll a Mac rendelkezésére, annál gyorsabban működik. Viszont ha számos alkalmazás fut egyszerre, a Mac több memóriát használ. Az OS X Mavericks tömörített memória funkciója lehetővé teszi, hogy a Mac memóriát szabadítson fel, ha szükséges.

Amikor a Mac eléri a rendelkezésre álló memória maximumát, az OS X automatikusan tömöríti az inaktív alkalmazásokból származó adatokat, több memóriát szabadítva fel a használatban lévő alkalmazásoknak.

Amikor a memória már tömörítve van, a Macnek nem kell időt vesztegetnie az adatok folyamatos oda-vissza küldésére a memória és a tárhely között. Így rövidebb idő alatt több feladatot lesz képes elvégezni. És mivel a tömörítés és a kitömörítés szinte azonnal végbemegy, mi csak azt érzékeljük, hogy milyen villámgyorsan működik a gépünk. Főleg akkor lesz feltűnő a dolog, ha sok mindent csinálunk egyszerre.

Mindent összevetve és a sorozat cikkeit átböngészve láthatjuk, hogy az Apple ismét egy mérföldkőhöz érkezett. Ez nem csupán egy frissítés lesz Mavericks néven, hanem az a “Frissítés”, amelynek minden Mac használó gépén ott lesz a helye.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. Mark - 2013.09.18. 18:50

  Mikor lehet frissiteni?

 2. strucc007 - 2013.09.18. 18:52

  Az új mail-ről eddig nem olvastam. Az változatlan marad?
  Továbbá még az is érdekel, miért lassul be teljesen a gépem time machine mentés (WDC wifi HDD-re) alatt? Az egér kurzorja is csak 1-1 msp-es késéssel reagál. Nagyon idegesítő :( Remélem, a Mavericks-szel már nem lesz ilyen probléma.

 3. Zoli - 2013.09.19. 09:53

  Két kedvesem van :
  1- mikor lehet frissíteni ?
  2- show Leopard van a Mac – emen tudom frissíteni maverickre vagy először montain Lion es csak utánna maverickre ?

Szólj hozzá Te is!