Harman Kardon Nova – A modern kor gyermeke

Tian 2013.12.09. 20:11 0 db 4 723
Harman Kardon Nova – A modern kor gyermeke

A JBL hangszórók mellett az ExtremeAudio még egy Harman Kardon csodát is biztosított a számunkra. A Nova névre keresztelt 2.0-ás aktív hangsugárzó szett minden mai technológiával fel van szerelve, így kompatibilitási problémákkal nem kell számolnunk és emellett olyan figyelemreméltó kialakítást kapott, melyre rögtön minden szem rámered, amint megpillantják azt.

A Nova két gömb alakú hangsugárzóból áll, melynek elejét egy szürke vagy fekete hangszórórács borít, emögött pedig egy 2,5”-os mélyközép, valamint 1,25”-os magas sugárzó rejtőzik, hátulján pedig egy alumínium membrán harman/kardon felirattal kecsesen rezeg a leadott hangoktól. A hangszóró legérdekesebb része a középső rész, maga a test, amely külseje egy átlátszó polikarbonát házat kapott, belül pedig egy megcsavart hangszóróház látható, mint egy turbina, mintha egy repülőgép egyik alkatrészét látnánk, valóban figyelemreméltót alkottak a dizájnerek. A hangszóró alján pedig egy gumitalp foglal helyet a stabil tartás érdekében.

A hangszórók körül egy gumiborítású kereten foglalnak helyet a navigációs gombok, melyek teljes egészében érintésérzékenyek, illetve ezek a piktogramok világítanak is, így amellett, hogy a sötétben még hangulatfényt is adnak, a tájékozódásban, a kezelésben is segítenek nekünk, nehogy félrenyomjunk valamit. A világítás fényereje egyébként nem bántó, nem zavaró, szolidan világít megbújva az asztalon várva gazdája minden egyes parancsát.

Nézzük sorjában milyen gombok foglalnak ezen a panelen helyet. Baloldalról haladva először egy “BASS” gomb található, itt két lehetőségünk: vagy aktiváljuk vagy kikapcsoljuk, értelemszerűen ha be van kapcsolva, akkor több mély hangot kapunk, több basszust ad át a hangszóró. Ezután következik a be- és kikapcsoló gomb, ami bekapcsolt állapotban fehéren világít, míg kikapcsolva narancssárgán. Itt érdemes megjegyezni, hogy legalább 2-3 másodpercig rajta kell tartanunk az ujjunkat, különben figyelmen kívül hagyja az utasításunkat.

A kis gömb közepén helyezkedik el a legérdekesebb navigációs sáv, mégpedig a hangerőszabályzó. A hangerőt kétféleképpen irányíthatjuk: vagy a hagyományos “+”, illetve a “-” gombokra koppintva, egyesével ugorva a szintek között, vagy pedig az ujjunkkal végigsimítva jobbra, ha felfele, balra, ha pedig lefelé szeretnénk tekerni a hangerőt. Itt egyébként 5 kis fehér pötty jelzi, hogy jelenleg hol is áll a hangerő, és a jelenlegi jelzőfényre helyezve ujjunkat módosíthatjuk azt. A tervezők viszont figyelembe vették azt is, hogy elkerüljék a véletlen hangerőugrást, így értelemszerűen nem lehet az első szintről egyből az utolsó, maximális hangerőre ugrani.

A készülék jobb oldalán található a jelforrást választó panel. Itt 3 lehetőség közül választhatunk: vagy jack dugón keresztül szeretnénk a hangot továbbítani (például laptop, mp3 lejátszó, stb), ekkor zölden világít a gomb, vagy optikai kábel segítségével (például televízió), ekkor fehéren világít a gomb, vagy Bluetooth-on keresztül, ekkor pedig kéken világít a gomb. A Nova támogatja az NFC képes készülékeket is, ehhez pedig elég csak az NFC felirathoz érintenünk eszközünket, és már indulhat is a zenebona.

A beüzemelés után rögtön ki is próbáltam, hogy mit tud eme remekmű, amit még Jony Ive is megirigyelne. A külső mindenképp lenyűgözött, nagyon elegáns, és remekül néz ki az átlátszó ház mögött megbúvó turbinalapátokra emlékeztető rész. A hangerő szabályozása játszi könnyedséggel működik, pillanatok alatt meg lehet szokni, viszont érdemes figyelni azért, mert az elején többször is előfordult velem, hogy egy kicsit tovább tekertem a hangerőt, mint szerettem volna, de pár nap gyakorlás után megszokja az ember.

Ami szerintem a legjobb az egészben, hogy ugye ez egy asztali hangszórónak készült – arról nem is beszélve, hogy ez a két gömb nem is kicsi-, így a laptop mellett remekül szuperál, viszont a Bluetooth technológiának köszönhetően egy gombnyomásra átválthatom és a zenét már iOS készülékemről küldhetem ki a hangszóróknak, miközben a kanapén kényelmesen tudja az ember például a napi híreket olvasgatni. Majd ha munkára kerül a sor, akkor miután bekapcsoltuk a laptopot, egy gombnyomásra átváltunk, és a hangok immár a laptopról érkeznek a Novára.

Teljesítménnyel és hangzással nagyon meg voltam elégedve, még a magasabb hangerőn is szépen, tisztán, torzításmentesen duruzsolt, az asztal meg csak rezgett a leadott mély hangoktól. A könnyű kezelhetősége és remek hangzása miatt bátran ajánlom mindenkinek, akinek meg a dizájn is fontos tényező, az sem mondhat egy rossz szót rá. A Harman Kardon Nova most akciósan megvásárolható az Extreme Audio-nál, mindössze 89 999 forintért.

Harman Kardon Nova – A modern kor gyermeke
Harman Kardon Nova – A modern kor gyermeke
Összesen
4.5

Dizájn

Minőség

Kezelhetőség

Szavatosság

Ár/Érték arány

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója. Korábban a Szifon.com cikkírója, majd 2012-től az iPhoneHungary csapat tagja. Szabadidejében előszeretettel tanulmányozza a fotózás és a videókészítés fortélyait.

Szólj hozzá Te is!