OS X Mavericks bemutató: Íme az újdonságok II. rész

KeleMan 2013.09.10. 13:30 Apple, OS X 1 db 1 515

Az OS X Mavericks bemutatónk első részében az iBooks és a Térképek alkalmazást részleteztük, a mai adagban pedig megnézzük mit tud a továbbfejlesztett Naptár és a remek Safari böngésző.

A Naptár új, frissebb külsőt kapott – és hozzá illő, hatékony, új funkciókat. A folyamatos görgethetőség eredményeként a hetek és hónapok egyvégtében követik egymást, vagyis az egyik hónap második felét a következő hónap elejével együtt is megjeleníthetjük. Az új eseményvizsgálóval még egyszerűbb lett az események létrehozása és szerkesztése, ugyanis ha elkezdünk beírni valamit a hely megadására szolgáló mezőbe, a program címeket és érdeklődésre számot tartó helyszíneket ajánl fel. Az eseményeink helyszínét a térképen is megjeleníti, kiszámolja a menetidőt, és megmutatja az időjárás-előrejelzést. Azaz egyszerre láthatjuk, hogy hova megyünk, mennyi időbe telik odaérni, vagy akár hogy vigyünk-e magunkkal esernyőt.

Heti nézet

Eseményvizsgáló

Havi nézet

Az OS X Mavericks Safari böngészője lehengerlő teljesítménnyel fut, és igazán impozáns, előremutató technológiákat vonultat fel. Az innovatív funkciókkal egyszerű visszalátogatni a gyakran nézett webhelyekre, és könnyű újakat felfedezni. Az oldalsáv Megosztott hivatkozások nézete megmutatja azoknak a linkjeit, akiket Twitteren és LinkedInen követünk, így mindig képben leszünk az új, érdekes tartalmakat illetően. Az újratervezett Top Sites lapon pedig egyszerűen elrendezhetjük a kedvenceinket.

A Safari új Nitro Tiered JIT és Fast Start technológiájának köszönhetően a felkeresett webhelyek jóval gyorsabban és hamarabb reagálnak. Az internetezés sokat elvehet az akkumulátor energiájából. Az új energiatakarékossági technológiák segítségével azonban már nem fogsz a háttérben megnyitott weblapokra és az olyan, bővítményekben futó tartalomra energiát pazarolni, amire nem is vagy kíváncsi. Az OS X Mavericks rendszerben a Safari a legjobb eszköz a böngészéshez.

Kedvenc webhelyeinket most minden eddiginél könnyebben rendszerezhetjük a Top Sites lapon. A könyvjelzőink közül is felvehetünk ide oldalakat, és húzással is átrendezhetjük a bélyegképeket, kedvünk szerint.

A Safari új oldalsávjában a betöltött oldal mellett nézhetjük meg a könyvjelzőinket, az Olvasási listát és a Megosztott linkeket. Az Olvasási listához egy kattintással adhatunk majd új oldalakat.

A Megosztott linkek új helyre gyűjti egybe az internetről érkező újdonságokat: megmutatja azoknak a felhasználóknak a linkjeit, akiket követünk. Egyik történetről kattintás nélkül görgethetünk tovább a másikra. Mindez teljesen gyors, és könnyen követhető.

Sorozatunk következő részében az új iCloud Keychain szolgáltatást és a többmonitoros támogatást vizsgáljuk meg.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Tamaci - 2013.09.10. 21:29

    Nagyon jó a sorozat, köszönjük!

Szólj hozzá Te is!