OS X Mavericks bemutató: Íme az újdonságok III. rész

KeleMan 2013.09.14. 14:56 Apple, OS X 4 hozzászólás 1 347

Az OS X Mavericks bemutatónk első és második részében az új iBooks és Térképek, valamint a megújult Naptár és Safari újdonságait tekintettük át. A mai adagban pedig megnézzük mit tud az új iCloud Keychain és megvizsgáljuk az új többképernyős támogatást is.

A jelszavakat fejben tartani igazi agytorna – mondja az Apple, de valljuk be igazuk van. Az új iCloud Keychain azt ígéri, hogy helyettünk is emlékezni fog rájuk. Azokon a készülékeken tárolja a webhelyeken használt felhasználóneveinket és jelszavainkat, amelyeket jóváhagytunk erre a célra. A szolgáltatás leírását végigböngészve rájöhetünk, hogy igen hatékony, 256 bites AES titkosítással vigyáz az adatainkra, és frissen tartja őket mindegyik eszközön. Amikor kell, akkor automatikusan ki is tölti helyettünk a mezőket. Az új Jelszógenerátor pedig egyedi, nehezen kitalálható jelszavakat javasol online fiókjainkhoz. Az iCloud Keychain a hitelkártyaadatok tárolására is alkalmas, így az interneten is csak egy pillanat lesz a fizetés.

Amikor új jelszót kell megadnunk egy webhelyen, a Jelszógenerátor javasolni fog egy egyedi, nehezen kitalálható jelszót, és ha elfogadjuk el is menti azt az iCloud Keychainbe. Természetesen saját jelszót is megadhatunk. Ha szükséges, az alkalmazás automatikusan kitölti helyettünk, vagyis később nem kell majd beírnunk, nem kell emlékeznünk a jelszóra.

Az Apple új fejlesztésével mostantól még gyorsabbá válik az online fizetés. Az iCloud Keychainben tárolt hitelkártyaadatok mindig, mindenütt elérhetők, ha szükség van rájuk – bármelyik eszközünk használatával.

A jelszavaink csak azokon a Mac gépeken és azokon a mobileszközökön tárolódnak, amelyeket jóváhagyunk. Ezeken viszont automatikusan frissülnek az iCloud felhőszolgáltatás segítségével. Az eszközökön és az átvitel közben is kimagasló, AES 256 bites titkosítás védi őket.

Az OS X Mavericks végre a Macünkhöz kapcsolt összes kijelzőből ki fogja hozni a maximumot. Természetesen volt már az előző változatokban is több képernyős támogatás, de valljuk be, nem mindig működött megfelelően. Mostantól azonban még rugalmasabban tud majd alkalmazkodni az igényeinkhez. Nem lesz többé például elsődleges és másodlagos kijelző – mostantól az összesnek saját menüsora lesz, és a Dock is mindig elérhető azon, amelyiken éppen dolgozunk majd.

Mindegyik kijelzőn több alkalmazásablakot futtathatunk, vagy akár teljes képernyős alkalmazásokat is. Vagy például az egyiken megjeleníthetünk egy asztalt, a másikon pedig egy teljes képernyős programot. A Mission Controllal madártávlatból is megnézhetjük a kijelzőket, és egyszerűen, húzással rendezhetjük át a tartalmukat, ahogy nekünk tetszik. Sőt! A húzás nagyobb távlatokban is működik, mivel az AirPlay és egy Apple TV segítségével akár HD-televíziónkat is teljes értékű kijelzőként használhatjuk, vezeték nélküli kapcsolaton át.

Mindegyik kijelzőnek meg lesz a maga menüsora, és a Dock is mindig ott lesz elérhető, ahol szükségünk van rá. A legjobb, hogy mindezt külön beállítás nélkül megkapjuk majd.

Mostantól mindegyik kijelzőn teljes képernyős nézetben futtathatunk majd alkalmazásokat.

A Mission Control nézetbe lépve áttekintést kapunk, hogy mi fut éppen az egyes kijelzőkön. Ha más elrendezésben szeretnénk megjeleníteni az alkalmazásokat, a bélyegképeket húzással mozgathatjuk kijelzőről kijelzőre.

Az AirPlay és az Apple TV teljes értékű kijelzőt varázsol a HD-televíziónkból. Így például bemutathatunk egy prezentációt vagy oktatóvideókat játszhatunk le a tévé képernyőjén, és közben jegyzetelhetünk a Macen, vagy épp csetelhetünk az Üzenetek alkalmazásban.

Sorozatunk következő részében az új Finder füleket és a megújult Értesítési központot tekintjük majd át.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

 1. OrsosVinetouuu - 2013.09.14. 15:54

  Ez az új oprendszer kezeli már az érintőképernyőket mint a windows 8 ? Bizonyára igen, hisz ez a világ legfeljletteb asztali oprendszere vagy mégse?

 2. Zoli - 2013.09.14. 16:02

  Oh te tudatlan sutyerák

 3. LiEuTeNaNt - 2013.09.14. 21:41

  OrsosVinetouuu:

  Nem is lenne semmi értelme az érintésvezérlésnek, mivel egyik gépüknek sincs érintőképernyője…

 4. Egyapplefan - 2013.09.15. 17:51

  Orvosindián hülye vagy az agyadra

Szólj hozzá Te is!