Jabra Solemate – Tenyeres-talpas

Skarp 2014.02.17. 10:48 0 db 3 985

Az itthon a kevésbé ismert prémium gyártók sorát erősíti a Jabra, ami elsősorban a Bluetooth-os és egyéb wireless audió megoldásokat kínál. Mi a szóviccre építő Solemate-széria középső tagját kaptuk meg egy kiadós tesztre – sokféle színben kapható, mi egy szolid feketét kaparinthattunk kezünkbe.

Érdekes szerzet a Solemate: átlátszó plexiből készült látványdobozába kukkantva csak az elsőre kissé extravagáns kinézetű készüléket láthatjuk. A dobozkát felbontva, a készüléket kézbevéve egyből leesik mindenkinek, miért is a Solemate nevet kapta (a németesek kedvéért: sole = cipőtalp, soulmate = lelkitárs): a készülék alján végighúzódó, bakancstalpszerű, recés gumitalpazat alapján nehéz is lenne másra asszociálni. Többek között emiatt is igazi outdoor bajnok a Solemate, de erre még később visszatérünk.

Tetejére a hangerőt szabályzó gombok és egy funkciógomb került, ami elég sokrétűen használható. Egyik végén egy sok hordozható Bluetooth hangszóróról hiányzó kis akasztófülecske található, míg a másikon a Bluetooth kapcsolatot és az akku töltöttségét három színnel jelezni képes ledecskék, a microUSB-s töltőkábel csatlakozója, egy 3,5-ös jack és egy háromállású kapcsoló.

Legalsó állásban off, középsőben on, három másodpercre legfelülre felhúzva pedig párosítási üzemmódba kapcsolhatjuk. A kapcsolat beállítása nem jelentett gondot régi MacBookkal, MacBook Proval, iPhone 4S-sel és 5-össel, illetve Windows laptop esetén sem. A kapcsolatot stabilan tartotta bármilyen körülmények között, recsegésnek, szakadozásnak nyomát sem tapasztaltuk – a forrástól 10 méternél távolabbra vitelt és a köztes akadályokat, pl. falakat viszont kissé nehezen viseli.

Gumitalp remek ötlet, egyrészről a Solematet nyilvánvalóan nem beltéri használatra szánták, így sziklára vagy bármilyen típusú egyenetlen talajra helyezve sem kell félnünk a készülék megkarcolódásától. Másrészről enyhíti is rezonanciát, nem mellesleg szokatlan külsőt kölcsönözve a hangszórónak. Talpba egyébként egy igen fasza male-male jack-kábel is került, így Bluetooth protokollt nem ismerő készülékekről is könnyedén hallgathatjuk kedvenc zenéinket. Ráadáasul a pár év használat után garantáltan elérő klasszikus borítás helyett a kábel műszálas szövetborítást kapott, nagyobb flexibilitást és tartósságot adva a kiegészítőnek.

Bekapcsolva majdnem bármit csinálhat az ember, azt hangos jelzőhang kíséri, szerencsés esetben ez csak egy hangeffekt, de ha az akkutöltöttséget tudakoljuk a funkciógombbal, vagy párosító módba tesszük, egy elég idegesítő férfihang és néha zene a válasz rá. Szerencsére viszonylag könnyedén ki lehet kapcsolni, így sokat nő a Solemate élvezeti értéke olyanoknak is, akik jobban preferálják a csendes működést.

A firmwaret érdemes frissíteni a gyári oldalon találhatóval, ha annál régebbi található saját példányunkon, mert a Jabra bővítette a hangerőszinteket, főként az halkabb tartományban. A felső funkciógomb alapjáraton az energiaforrás feltöltöttségét jelzi vissza led, illetve ha nem nyomtuk ki a voice guidancet korábban, szavak formájában is. A telefonunk csörgése esetén ezzel fogadhatjuk és bonthatjuk a hívást, illetve duplakattintásra képes kinyomni a beérkező hívásokat is, sőt Sirit is elérhetjük vele, bár ez utóbbi hasznossága kétséges. Ez korrekt funkcionalitás ahhoz képest, hogy a Jabra hivatalosan Bluetooth hangszórónak van marketingelve, nem kihangosítónak. A gombok, ahogy említettük, széles funkcionalitással rendelkeznek, a Solemate teljes értékű élvezetéhez mindenképpen érdemes átfutni a használati utasítást.

A töltőadapteren, a microUSB kábelen és a kis füzetkéken kívül a csomagban érkezett egy érdekes textúrájú hordzsákocska is, ami felteszi a koronát az outdoor használatot támogató featúrákra. Kosz, homok és vízállóként aposztrofálja a Jabra a soundbagnek nevezett kis zsákot, persze nyilván inkább csepálló az, szóval az életünket nem bíznánk rá, mindenesetre strandon mindenképpen hasznos társ lehet. Főleg, mivel a készüléket belehelyezve semmi negatív irányú változást nem hallhatunk a hangzásban.

Apropó hangzás, biztosan kiváncsiak vagytok, hogy szól. Nem tudjuk eléggé ismételni magunkat, ebben a kategóriában a kulcsszó a kompromisszum. Szeretnél, kisméretben nagy hangerőn is hosszú órán át (8-9 órán, egészen pontosan), akár sátorozáson, strandon, szabadidő töltés közben is zenét hallgatni? És nem zavar, ha kicsit cső- vagy dobozhangú, és nem túl súlyos a basszus? Az jó, mert cserébe viszont hangos, mint az állat és ha tényleg a szabadban használod, még a hangbeli hiányosságai is abszolúte megbocsáthatóak. Ráadásul minél távolabb vagy tőle, annál kevésbé hallod a hibáit. A dinamika nem vészes, a kategórián belül kifejezetten normálisnak számít.

Ha a hordtáskát nem használjuk, és bekoszolódik, a sokféle anyag miatt kissé körülményes a tisztítása – ha például homok kerül a gépezetbe a hangszóró rácsa mögé, ember legyen a talpán, aki kitisztítja, ugyanis az ilyen hordozható hangszórók nem kifejezetten a szétszedhetőségükről híresek. Úgyhogy javasoljuk, hogy használjátok a tatyót, ha kültérben hallgattok zenét.

Kiknek ajánljuk?

Kóros outdoor-mániásoknak, strand- vagy balcsiőrült zenebuziknak.

A Jabra Solematet az iDoki Budagyöngyében 53900 forintért megkaphatod.

Jabra Solemate – Tenyeres-talpas
Összesen
4.5

Dizájn

Minőség

Kezelhetőség

Szavatosság

Ár/Érték arány

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!