OS X Mavericks bemutató: Íme az újdonságok I. rész

KeleMan 2013.09.09. 12:20 Apple, OS X 8 hozzászólás 2 299

Mint már Dan megírta, várhatóan ez év október végén érkezik majd meg az Apple asztali operációs rendszerének legfrissebb, 10.9-es verziója, mely az OS X Mavericks nevet kapta. Az Apple még nyáron, a 2013-as WWDC nyitónapján rántotta le a leplet az új változatról, mely főleg power user tulajdonságokat tartalmaz majd, de természetesen lesznek olyan egyéb funkciók is, melyekért mindenképp érdemes majd frissíteni.

Az elkövetkezendő öt napban ezeket az újdonságokat fogjuk bemutatni, naponta 2-2 olyat, melyet az Apple is megemlített a keynote során. Elsőként az új iBooks és Térképek funkcióval ismerkedünk meg.

Az OS X Mavericks új fejezetet nyit majd az iBooks történetében – állítja az Apple. Mostantól az iPad, iPhone vagy iPod touch készülékünkre letöltött könyvek a Mac iBooks alkalmazásában is automatikusan megjelennek majd. Az iBooks Store áruházban pedig több mint 1,8 millió további könyv vár ránk, igazán impozáns szám, a letöltésük pedig csak pár kattintás.

Az olvasás pedig ugyanolyan természetes élmény lesz, mint az iOS-készülékeken. Lapozó mozdulattal lapozhatunk, két ujjunkkal nagyíthatjuk a képeket, és borítóról borítóra görgethetünk. Tanulás közben pedig annyi könyvet hagyhatunk nyitva, amennyit csak szeretnénk, és egyszerűen kereshetünk majd bennük. Ha pedig egy esszébe beemelnénk egy idézetet, az iBooks a forrás bibliográfiai adatait is hozzáadja majd munkánkhoz, mindezt automatikusan.

Ha jegyzetelünk vagy kiemelünk egy-egy szakaszt, vagy könyvjelzőt adunk a kiadványhoz a Macen, az iCloud mindezeket automatikusan továbbítja az összes többi iOS vagy Mac eszközünkre. Vagyis bármelyik készüléket visszük majd magunkkal az órákra, a jegyzeteink, jelöléseink is hiánytalanul nálunk lesznek mindig. Sőt az iCloud még arra is emlékszik, hogy hányadik oldalon tartottunk. Ha tehát az iPaden, iPhone-on vagy iPod touchon kezdtünk bele az olvasásba, a Macen is ugyanott folytathatjuk, ahol abbahagytuk.

Az iBooks Store-ban könnyen megtalálhatjuk majd, amit keresünk, legyen az a legújabb bestseller vagy egy klasszikus irodalmi szöveggyűjtemény. Cím, szerző és műfaj szerint is kereshetünk, és egy kattintással részletes információkat, értékeléseket kaphatunk a kötetekről, sőt bele is olvashatunk a könyvekbe.

Ha vásárolunk egy könyvet a Macen, az iCloud automatikusan leküldi az összes iOS-készülékünkre. Ha az iPaden olvasunk egy könyvet, és kiemelünk benne egy szövegrészt, vagy jegyzetelünk bele, minden módosítást megtalálunk majd a Macen és az iPhone-on is.

A Multi-Touch érintőpadon végzett ujjmozdulatok segítségével életre kelnek az iBooks tankönyveinek interaktív diagramjai, fotói és videói. Jegyzeteink és kiemeléseink pedig megjelennek majd a Jegyzetek panelen.

A legjobb az egészben, hogy annyi könyvet tarthatunk nyitva, amennyit csak szeretnénk. Ez egyben tökéletes segítség is a tanuláshoz, amikor hasznos egymás mellett nyitva megjeleníteni több kiadványt.

Mostantól az egész világ elfér az íróasztalodon – hirdeti az Apple. Bár az Apple Maps, azaz Térképek szoftverének iOS verziója nem indult épp akadálymentesen (számtalan hiba, rossz adatok jelentek meg, stb.), azt mégis folyamatosan fejlesztik, hogy egyre jobbá és jobbá váljon. Most pedig már ott tartanak Cupertinóban, hogy a Maces rendszerek is megkapják ezen alkalmazást.

A Térképek programmal a kijelző minden képpontját új úti célok felfedezésére használhatjuk, teljes mértékig kiaknázva a Mac grafikai lehetőségeit. Így lesz hihetetlenül egyenletes és egyszerre gyors a közelítés, az írás és minden kis részlet pedig éles és jól olvasható. Olyan lenyűgöző nézetek is várnak bennünket, mint az iOS rendszereknél már megszokott Flyover 3D-s nézet, mely élethű, interaktív háromdimenziós élményt nyújt, amellyel számos nagyváros felett kedvünkre “repkedhetünk”.

A részletes útmutatás és az alternatív útvonaljavaslatok abban is segítenek, hogy mindenhova időben érkezhessünk. Ha például már készen állunk az indulásra, csak küldjük el a térképet az iPhone készülékünkre, így útközben hallhatjuk is a navigációt. Az OS X Mavericks rendszerben a térképeket a Mail, a Kontaktok és a Naptár alkalmazásba is beépítették az Apple programozói, így azok a címeket ennek köszönhetően a térképen is megtekinthetjük.

A Térképet, mint már megszokhattuk, háromféleképpen tanulmányozhatjuk. Normál, hibrid és műholdas nézetben is elérhetőek az adatok. A jobb felső sarokban a keresés mellett helyet kap majd egy könyvjelzők rész is, ahonnan könnyedén felkereshetjük kedvenc, előzőleg elmentett helyeinket.

A megdöbbentően életszerű háromdimenziós nézetek új perspektívát adnak a térképeknek, ahogy az intuitív Multi-Touch ujjmozdulatok segítségével nagyvárosok és nevezetességeik felett repkedhetünk. Kíváncsian várjuk, vajon mennyire fog belassulni ezen opció használatakor egy-egy izmosabb MacBook Pro, vagy iMac.

Megtervezve egy adott útvonalat a Mac gépünkön, azt könnyedén átküldhetjük iPhone készülékünkre. Az iPhone térképes alkalmazása pedig hangos navigációval is irányíthat majd úti célunk felé.

Sorozatunk következő részében a megújult Naptár és Safari képességeivel ismerkedünk majd.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

8 hozzászólás

 1. Apple01 - 2013.09.09. 12:34

  Nagyon hasznos(lesz) ez a sorozat! Köszönet érte!

 2. Phoenix - 2013.09.09. 14:51

  Ko

 3. strucc007 - 2013.09.09. 18:44

  Nagyon várom már :)

 4. strucc007 - 2013.09.09. 18:46

  Ha kijön, csinálok egy reinstallt ;) hogy legyen egy szűz oprendszerem ;)

 5. strucc007 - 2013.09.09. 18:49

  Remélem az új mailben végre lesz olvasás visszaigazolás beállításának lehetősége. Ez az egy funkció baromira hiányzik most, a többi annyira nem érdekel ;)

 6. MFeri - 2013.09.09. 20:49

  Én meg azt remélem, hogy a Mail jobban fogja támogatni az Exchange-et és leszedhetem az MS Outlookot.

 7. chris - 2013.09.09. 21:06

  en meg azt remelwm be lehet allitani hogy a mail ne toltson le minden levelet, foloslegesen befoglalva 3-4GB-ot, ssdn tudnam azt a helyet jobb celra is hasznalni…

  • dani - 2013.09.12. 20:04

   IMAP…

Szólj hozzá Te is!