OS X Mavericks bemutató: Íme az újdonságok IV. rész

KeleMan 2013.09.16. 18:05 Apple, OS X 1 db 1 488

Az OS X Mavericks bemutatónk elsőmásodik és harmadik részében az új iBooks és Térképek, a megújult Naptár és Safari, valamint az iCloud Keychain és a több képernyős támogatást, azok újdonságait tekintettük át. A mai adagban pedig megnézzük mit tud az új Értesítési Központ, hogy miért is lesz jó nekünk, ha végre Fülekkel dolgozhatunk a Finderben, valamint megnézzük mire is szolgálnak az új Címkék.

Az értesítésekből mindig tudni fogjuk, hogy mi is a helyzet – és mostantól úgy is megoldhatunk egy csomó dolgot, hogy közben nem kell alkalmazást sem váltanunk. Az OS X Mavericks rendszerben kommunikálhatunk is majd az értesítésekkel, azaz közvetlenül az értesítésből tudunk válaszolni az üzenetekre, fogadhatunk FaceTime-videohívásokat, vagy törölhetjük az e-maileket.

Emellett a kedvenc webhelyeinkre is feliratkozhatunk, ha meg szeretnénk kapni a legfrissebb híreket, sporteredményeket, aukciós és egyéb figyelmeztetőket. Ezek persze megérkeznek úgy is, ha a Safari éppen nem fut. Ha pedig magára hagyjuk a Macet egy időre, amikor visszatérünk, összefoglaló fog várni minket az időközben beérkezett értesítésekről.

Amikor e-mailt, üzenetet kapunk, vagy felhív valaki a FaceTime-on keresztül, anélkül tudunk válaszolni, hogy elhagynánk azt az alkalmazást, amit éppen használunk.

Ha frissítéseket kérünk egy webhelyről, például a hírekről, a sporteredményekről, vagy az aukciókról, mindez – és sok más – értesítés formájában jelenik meg. Akkor is, ha nem fut a Safari böngésző.

A Mac akkor is frissít, ha távol vagyunk a géptől. Amikor visszatérünk, egy összegzést fogunk kapni az időközben beérkezett eseményekről.

A Finder új füleivel rendezettebben tudjuk majd tartani az íróasztalt, mivel több Finder-ablak helyett elég lesz csak egyet használnunk. Nyithatunk például egy fület a dokumentumoknak, egyet az AirDropnak, és egyet például a Vissza a Mac gépemhez funkciónak – mindezt egyetlen Finder-ablakon belül. Válthatunk a fülek között, személyre szabhatjuk a nézetüket, és át is rendezhetjük őket, ahogy nekünk tetszik.

Ha át szeretnénk helyezni egy fájlt valamelyik fülről, azt mostantól húzással is megtehetjük. A Finder-ablakot akár teljes képernyőn is meg tudjuk nyitni, hogy még kényelmesebben mozgathassuk a fájlokat.

A Címkék új és egyben hatékony módszert kínálnak a fájlok rendszerezéséhez és kereséséhez, akár az iCloudban tárolt dokumentumok esetében is. Azokat a fájlokat, amelyeket össze akarjuk rendezni egymással, elég azonos kulcsszóval – például a „Fontos” szóval – megcímkéznünk.

Amikor meg szeretnénk keresni őket, csak a „Fontos” címkére kell böknünk a Finder oldalsávján, vagy beírni a címke nevét a keresőmezőbe. Egy fájlra természetesen több címke is kerülhet, ha több projekthez is társítani szeretnénk azt. Ha több iCloud-könyvtárban is tárolunk dokumentumokat, a címkékkel közös projektekbe tudjuk azokat rendezni.

Ha például tervezünk egy eseményt, megcímkézhetjük a Numbersben összeállított vendéglistánkat, a Pagesben megtervezett szórólapot és az eseményhez készített Keynote-prezentációt is, hogy aztán egy kattintással megjeleníthessük őket. Mindezt egyetlen projektbe szervezve, egy saját Finder-ablakban.

Az új dokumentumokat könnyedén címkézhetjük, amikor elmentjük őket.

A címkék segítségével projektek szerint rendszerezhetjük a dokumentumainkat az iCloudban is.

Sorozatunk utolsó, befejező részében az új “Fejlett technológiák”-kal ismerkedünk majd meg, melyekkel az OS X Mavericks a Macek működését még intelligensebbé és még energiatakarékosabbá varázsolja.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Djc - 2013.09.17. 21:50

    Egyre kíváncsibb vagyok rá.

Szólj hozzá Te is!