Elhunyt emberek ujjlenyomataival fér hozzá az iPhone-on tárolt adatokhoz az FBI

HusztiD 2018.03.27. 17:55 Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 466

touch-id

Ha folyamatosan nyomon követitek az Apple körüli történéseket, akkor bizonyára nem egy olyan ügyről olvastatok, amiben szerepelt az Apple, illetve valamilyen hatósági szerv. Az egyik legnépszerűbb topik a 2015-ös San Bernardino-i terrortámadás volt, ahol az FBI képtelen volt hozzájutni az elkövető telefonján tárolt adatokhoz.

Hetek elteltével és egy izraeli vállalat segítségével tudták csak 350 millió dollár ellenében feltörni az elkövető telefonját abban a reményben, hogy hátha hozzájutnak valamilyen fontos adathoz. Legutóbb a Forbes számolt be egy hasonló témáról, kiknek lehetőségük volt a témában jártas bűnügyi hatóságokkal egyeztetniük.

Az FBI egyik helyszínelője, Bob Moledor például megerősítette azt a Forbes számára, hogy gyakran komoly problémába ütköznek. Például vannak olyan ügyek, ahol értékes információkhoz juthatnak hozzá, ha hozzáférést kapnának az adott felhasználó telefonjához. Bizonyos esetekben, ahol felmerülhet olyan gyanú, hogy egy vétkes használta, de közben elhalálozott (mondjuk elég csak egy öngyilkos terroristára gondolni), akkor a halott ujjlenyomatával oldják fel a telefont.

apple-fbi-escalate-crypto-fight-showcase_image-8-a-8889

Bob szerint nem egy ilyen eset volt korábban, példának egy 2016-os ügyet hozott fel, ahol az FBI megpróbált egy bizonyos Abdul Razak Ali Artan nevű elkövető iPhone 5s készülékéhez hozzáférni. Korábban a gyanúsított nem adta meg jelkódját az FBI számára, azonban a halálát követően az ujjlenyomatával oldották fel a telefont. És ez csak egy eset, de ezen felül számos hasonló szituáció volt New Yorkban és Ohioban egyaránt a beszámoló szerint.

Felmerülhet a kérdés, hogy jogilag mennyire állja meg helyét az, amit az FBI csinál, de az információk alapján ez jogilag még nem egészen tisztázott, viszont Robert Cutshall, az Ohio-i rendőrség egyik nyomozója megerősítette, hogy ez egy bevett, legális szokás náluk, melyet alkalmaznak. Mi több, nem kell kutatási, sem egyéb engedély sem ahhoz, hogy hozzáférjenek az áldozat telefonján lévő adatokhoz, abban az esetben, ha azt más nem használta az elkövetőn kívül.

Ne feledjük, hogy ezek az információk kizárólag az amerikai FBI-hoz tartoznak. Mint tudjuk, ott sokkal több olyan üggyel találkoznak a szövetségiek, amihez bizony nem árt, ha hozzáférnek a telefonon lévő adatokhoz, hiszen egy-egy nyomozás során akár sorsdöntő információkat találhatnak. Mellékesen megjegyeznénk, hogy januárban még arról számoltunk be, hogy az FBI-nak egyáltalán nem tetszik, hogy ennyire biztonságos az Apple, de most úgy tűnik, hogy a szövetségieket sem kell félteni.

Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+3.9375

Ár: Free Letöltés

Figyelem! Praktikus és egyben menő iPhone és iPad kiegészítőt keresel? Segítünk! Ha pedig kijelzőcserére vár telefonod, akkor érdemes az iDoki legújabb akcióját lecsekkolni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Seno - 2018.03.28. 08:00

    Ez a cím nyugodtan mehetne a Blikkbe is! Mi szükség van erre????

  2. Kukume - 2018.03.31. 15:17

    @Seno teljesen egyetértek!

Szólj hozzá Te is!