350 milliót fizetett az FBI az iPhone feltöréséért

HusztiD 2016.05.03. 17:55 Apple, Kiemelt hírek 0 db 228

fbi

A Reuters legutóbbi beszámolója szerint az FBI nem kevesebb, mint egymillió dollárt költött arra, hogy feltörjék a San bernardinói terrortámadás egyik gyanúsítottjának az iPhone 5c készülékét. Mint azt már tudhatjuk, a szövetségiek elsőnek megpróbáltak költséghatékonyan eljárni, ugyanis megkérték az Apple-t, hogy segítsenek, akik végül beintettek nekik, így maradt a drágább megoldás.

Egészen pontosan 1,3 millió dollárt, az az csaknem 354 millió forintot fizettek azért, hogy hozzáférjenek a telefonon lévő adatokhoz. A poén már csak az, hogy nem olyan régen kiderült, hogy lényegében semmit sem találtak a készüléken, ami hasznát vehetnék a nyomozás során. Ennek ellenére az FBI-nak sikerült egy vagyon pénzt otthagynia a semmiért.

A mostani hírek alapján a Cellebrite által használt eljárás csupán akkor használható újra, ha megfelelnek a feltételek ugyanezeknek a kritériumoknak. Tehát ha egy iPhone 5c-t próbálnának meg feltörni, amin az iOS 9 fut. Ha már egy iPhone 5s-t vagy annál újabb modellt szeretnének hackelni, akkor ugyanez az eszköz ugyanezzel az eljárással már nem lenne alkalmazható. Elvileg ott mindent elölről kellene kezdeni és elviekben a kormányzati szervek nem tudnak arról pontos információkat, hogy hogyan törhetőek fel ezek a telefonok.

iphone5c

Természetesen hogy az utóbbi állításokból mi igaz vagy mi nem, azt mi nem tudjuk. Ha már sikerült egy iPhone 5c-t feltörni, akkor vélhetően ugyanez a folyamat eljátszható az újabb modellekkel egyaránt. Hiába próbál meg az Apple minél erősebb titkosítást alkalmazni, akkor is tudjuk, hogy sajnos nincsenek olyan rendszerek, amelyeket idővel ne lehetne feltörni. Viszont az várható, hogy az iOS 10 kapcsán az almások jobban rágyúrnak a titkosításra, így mi kíváncsian várjuk, hogy a június közepén megrendezésre kerülő WWDC 16 konferencián mit fognak bejelenteni ezt illetően.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!