Vajon hogyan menthette volna meg Steve Jobs a HP-t?

Slemi 2013.01.15. 23:21 Apple, Steve Jobs 0 db 736

A Bloomberg Businessweek egyik eheti cikkében, két író Ashlee Vance és Aaron Ricadela bemutatott egy beszélgetést az egykori HP vezérigazgató Mark Hurd és Steve Jobs között, amelyet eddig még nem láthatott a nyilvánosság. Az iromány felteszi a kérdést, miszerint a jelenlegi HP fejes Meg Whitman meg tudja-e menteni a céget, amely egykor a Szilícium-völgy ura volt, jelenleg azonban a végzete felé zuhan.

Hurd volt a Hewlett Packard vezetője 2006 és 2010 között, és irányítása alatt a cég mind a személyi számítógépek, mind pedig a nyomtatók terén piacvezetővé vált. 2010-ben Hurd lemondott szexuális erőszak gyanúja miatt, amellyel a cég igazgatói tanácsa vádolta meg. Ezek után szinte egyből, a HP részvények árai zuhanásnak indultak.

Jobs meg volt győződve arról, hogy a vádat csupán arra használták, hogy kitúrják Hurd-ot a tisztségéből, amiről az Oracle elnöke és Jobs jó barátja Larry Ellison így nyilatkozott: A legrosszabb személyzeti döntés, ami azóta történt, amikor az a pár idióta az Apple Board-nál kirúgta Steve Jobsot. Jobs meghívta Hurdot az otthonába, és egy szokásosnak számító hosszú séta keretében órákig beszélgettek.

A Bloomberg Businessweek cikke így hangzik: Számos alkalommal a beszélgetésük során, Jobs megígérte Hurd-nek, bármit megtesz azért, hogy visszatérhessen tisztségébe. Jobs még azt is felajánlotta, hogy ír egy levelet a HP vezetőinek, és egyesével hívja fel őket. Azzal, hogy Jobs tanácsot adott Hurd-nek, nem épp pszichológiai értelemben támogatta őt. Sokkal inkább kardoskodott Bill Hewlett és Dave Packard öröksége mellett. Egy gazdaságilag egészséges HP, nélkülözhetetlen egy egészséges Szilícium-völgyhöz-vélekedett Jobs.

Az egész cikk hihetetlenül izgalmas, mert egy olyan informatikai cégről olvashatunk, amelyben kialudt a szikra. Egyben arra is figyelmeztet, mennyire forgandó is a szerencse.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

Szólj hozzá Te is!