Az Apple már teszteli az iPad mini készüléket

KeleMan 2012.04.07. 14:12 Apple, Egyéb, iPad, Pletykák 0 db 134

A Daring Fireball neves szakértője, John Gruber szerint már tesztelik az Apple főhadiszállásán az új és kisebb iPad készüléket, mely az oly sok pletykát megélt 7,85″-es méretben várható. Az Apple az iPhone és az iPad közé próbálja majd pozicionálni az új táblagépet, a kérdés csupán az, hogy mennyire lesz ennek értelme és létjogosultsága a piacon. (Ha a versenytárs Amazon Kindle Fire táblagépét nézzük, akkor biztosan.)

Because the original iPad screen was set at a pixel resolution of 1024 x 768, it’s a good guess that the mythical iPad mini – in order to simplify and streamline third-party development as much as possible – will need to sport that same resolution (or, like the new iPad, a multiple thereof). – John Gruber

Már mi is írtunk róla, hogy valószínű, hogy az Apple nem hagyja kihasználatlanul a gyártósorokat, mely az első két generációs iPad készülékhez ontotta magából az 1024×768-as felbontású kijelzőket, hiszen az iPad 2-es táblagépet is forgalomban hagyták. Gruber podcastjében állította, hogy az Apple már tesztfázisba ért és semmi akadálya annak, hogy elkezdődhessen a tömeggyártás.

Gruber viszont egy dologgal vélhetően nem számolt. Abban az esetben ha megmarad az 1024×768-as felbontás a 7,85″-es kijelzőn, még szebb is lesz a kép, nagyobb lesz a pixelsűrűség (163 dpi) úgy a programozók örülhetnek majd, hiszen nem kell az alkalmazásokat újra átírják másfajta felbontásokra. Vagy mégsem?

Nos itt egy pici probléma adódik, ami az úgynevezett HIG-ben keresendő (iOS Human Interface Guideline), mely megszabja a fejlesztőknek, hogy egy beviteli mező minimális mérete (tap-target) 44×44 pixel, Retina kijelzőkön 88×88 pixel méretű lehet. Ha ennél kisebb lenne, akkor bár az érintő felület képes lenne érzékelni, de a felhasználó képtelen lenne eltalálni az érintési pontot.

Mivel az eddigi összes iPhone készülék kijelzője 3,5″-es, az iPad készülékek kijelzője pedig 9,7″-es volt, ha bejön egy azonos felbontású, azonos oldalarányú, de új 7,85″-es méretű kijelző, az megborítja majd az eddigi alkalmazásokat. Így például az iPad appok méretre bár ugyanakkorák lesznek felbontásilag, de a fizikai “kezelőfelület” (gombok, menük, panelek) mind-mind összemennek és így a felhasználó egyáltalán nem biztos, hogy meg tudja majd érinteni az aktuális részt. És ezt az Apple is tudja, azt pedig biztosan nem szeretnék, hogy az alkalmazások használhatatlanok legyenek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!