Vajon mi hiányzik még a “törésmentes” iOS-hez?

Legendd 2012.04.07. 17:48 Apple, Egyéb, iPad, iPhone 16 hozzászólás 812

Az iDevice felhasználók körében mindig nagy kérdés volt az úgynevezett Jailbreak használata. Sok előnye, sok hátránya van a használatának, ám felvetődik a kérdés, hogy vajon mikor lenne az iOS annyira jó, hogy szinte mindenki elfelejthetné a készüléke “feltörését”?

Az iOS 4-gyel megjelent az a régóta várt – minden más okostelefon szoftveres adottságában addigra már jóideje szolgáló – szolgáltatás, amelyet multitaskingnak neveznek. Ezzel az Apple egy új irányba lépett el, hiszen az iOS kezdett végre olyan testet ölteni, amely az éles kritikákat egyre jobban hallgattatta el.

Az iOS 5-tel még több hasznos – többnyire Jailbreakből átvett – funkció jelent meg. Az értesítési rendszer mindig sarkalatos pontja volt a negatív véleményeknek, hiszen az alkalmazások futtatása közben egy bejövő email, sms, az egész folyamat megállítását eredményezte, ezzel rontva a felhasználói élményt. Az új iOS-ben a redőnyös módszer került bevezetésre, amely véleményem szerint – ugyan nem feltétlenül eredeti ötlet – igazán jól sikerült, kivételesen nem az Apple találta ezt fel, viszont ők tökéletesítették. Természetesen ez sem hibátlan, mivel az nagyon zavaró benne, hogy például az iPhone-on egy Youtube videó nézése közben a tekerés helyett sokszor a redőnyt akarja lehúzni a telefon, így megállítja a videót és felesleges időt vesz el. Ennek ellenére a lehúzással viszont újabb beépített megoldást találhatunk, hiszen az időjárás és a tőzsde már közvetlenül az értesítések pontból ellenőrizhető, amely sok embernek fontos lehet.

Támadhatósági rést foltozott be az OTA (vezeték nélküli Over The Air) frissítés, valamint az ezzel kapcsolatos WiFi-n keresztüli applikáció, zene és más szinkronizálása is. Apróság, de a csengőhangok is jobban testre szabhatóbbak lettek, üzenetnél, e-mailnél, sima értesítésnél egyaránt lehet más és más jelzést választani. Az iMessage, Facetime megjelenése sok konkurens programnak szabott gátat, valamint az Apple egyre több olyan – immáron sajátként létrehozott – applikációt tervez, amely alternatív megoldások használóit csábítja el, s ezeket igyekszik a telefon alapfunkcióiba is beleépíteni.

Mégis vannak olyan dolgok, amelyek ugyan nem kívánnának nagy engedményt az Apple zárt politikájából, viszont ténylegesen építő jelleggel támogatnák a használhatóságot.
A konkurens rendszerek használói mindig az iTunes használatát emelik ki visszataszító tényezőnek elsősorban, ám ezt az Apple az OTA szinkronizációval próbálta kicsit enyhíteni.

S itt jön a kérdés, milyen programokat, vagy mely programoknak mely funkcióit látnánk még szívesen az iOS 6-ban, vagy 7-ben?! Mivel az iPhone is az iPod vonalról indult, nekem hiányzik, hogy magáról a telefonról nem tudok egy-egy zeneszámot más mappába helyezni, a rámásolásához is külön mappába kell tennem mindent, egyszóval nem egy ötletes megoldás ez, ehhez képest pl. az EZ MP3 ezt áthidalja, hiszen mappákat hozhatunk létre, törölhetünk, áthelyezhetünk MP3-akat, stb.

A háttérben futó applikációk egy kattintással történő bezárása meglátásom szerint szintén hasznos lenne, ezt a „weekillbackround pro” helyettesítheti (Cydia). A szolgáltatókkal való különböző szerződések miatt az SMS jelentés valószínűleg nem fog belekerülni az iOS jövőbeli újdonságai közé, bár nekem ez mindig jóleső visszajelzés volt a régi Nokia telefonokban is. A Home gomb kihagyása is sokszor pletykaként vetődik fel, mivel az „i” készülékékeknek ez egy olyan pontja, amely gyakran eredményez garanciában cserélést. A Zephyr tweak egyujjas multitasking előhozása nagyon kényelmes, s főleg Home gomb kímélő megoldás lenne, ha beletennék az új iOS-be.

Biztosan rengeteg egyéb kihagyott funkció van, ám még kettő sarkalatos pontról beszélhetünk. Az egyik ilyen a már 5 éve fennálló, és az iOS immáron védjegyéhez tartozó módosíthatatlan ikonos elrendezés. A hangsúly a módosíthatatlanon van, ugyanis az elrendezésen és a mappába foglaláson kívül semmi olyat nem engedélyez az iOS, amely talán izgalmasabbá tenné a kinézetet. A Cydiában megtalálható Winterboard igyekszik ezt a hiányosságot áthidalni, ám talán az Apple is rájön egyszer, hogy egyre több felhasználó válhat meg csak azért a készülékétől, mert egy idő után unalmas lesz számára a kezelőfelület.

Ezen a gondolatmeneten keresztül eljutunk az utolsó ponthoz, amely a widgetek kérdése. Mint említettem, az időjárás és a tőzsde “widgetet” ilyen téren picit megoldotta az Apple, ám valljuk be, ez elég szerény megoldás. A használatuk mellőzésének viszont van egy lehetséges magyarázata, hiszen a widgetek állandó frissítési kérelme, vagy megjelenítése mind a rendszer gyorsaságát, mind az akkumulátor élettartamát jelentősen érinthetnék negatívan. Az “SBSettings”-féle cydiás tweak viszont igenis hasznos dolog, és mondhatni minden Jailbreakelő használja. Ennek a lényege, hogy a különböző hasznos funkciókat (Wifi, GPS, Bluetooth, elforgatás) egy gombnyomással aktiválni vagy deaktiválni lehet. A notification centerbe is elférne akár.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy ugyan az iOS korántsem tökéletes, egyre kevesebb olyan pont van, amely annyira hiányzik a rendszerből, hogy alternatív Cydiás megoldásokat kelljen alkalmazni helyettük. Egy réteg problémái viszont sosem lesznek megoldva, méghozzá azoké, akik csak azért Jailbreakelnek, mert úgy minden applikáció “ingyen” letölthetővé válik számukra.

Ezzel, hogy ki mennyire ért egyet, mindenkinek a saját joga eldönteni, ám egy-két programon kívül (GPS, Office) szinte minden játék, alkalmazás vagy ingyenes, vagy 0.79€-s (~235 Ft-) akcióba kerül, amely valljuk be, maximálisan kifizethető, ha már több mint százezer forintot költöttünk magára, a telefonra, ráadásul egy nem várt kijelző, vagy hardveres hiba esetén (ahol már nem lehet gyári iOS-t visszaállítani) a Jailbreakkel rendelkező készüléket nem biztos, hogy garanciában cserélik, szemben a “tiszta” rendszereket használókkal.

Vajon Nektek mi hiányzik az iOS-ben még? Használtok még Jailbreaket, ha igen, miért?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

16 hozzászólás

 1. Sultan - 2012.04.07. 17:54

  Zenét lehet törölni!:D

 2. appleface - 2012.04.07. 18:02

  “nekem hiányzik, hogy magáról a telefonról nem tudok egy-egy zeneszámot törölni”- töltsd le az iOS 5-öt

  amugy meg sok dolgot még kéne beletenni

  • DrJuris - 2012.04.07. 19:36

   Áthelyezni…elírtam, elnézést, köszönöm, hogy szóltál! A “sok dolog” alatt mit értesz pl.? És ne a fájlrendszer kezelését mondd, mert az valószínűleg úgysem lesz :)

   • appleface - 2012.04.09. 15:13

    De azt a sok dolgot nem írom le, viszont ha a fájlrendszernél vagyunk az apple szerintem megcsinálja iOS 6ra mert ez így elég szörnyű ahogy van, meg ritka gagyi ez az “open in…”

 3. Vadzsas - 2012.04.07. 18:56

  Lefosom a bokám! …és tényleg lehet zeneszámot törölni…! :) Kösz a tippet! :D :D :D (Eddig észre se vettem. Bevallom őszintén, 4.3 óta nem is próbáltam, egyszerűen csak beletörődtem hogy nem lehet és kész)

 4. paptibi79 - 2012.04.07. 19:55

  Már sok helyen hangoztattam, de továbbra is megteszem, hátha egyszer eljut egy illetékeshez. Az iphone keresés sz…t sem ér, ha a lezárt készüléket ki lehet kapcsolni. Számomra ennek a megoldása lenne a legfontosabb esemény…

  • Fleshman - 2012.04.08. 12:30

   Ha a lezárt készüléket nem lehetne kikapcsolni akkor meg azért lennél felháborodva hogy ha évente egyszer valamiért beakadna az oprendszer ( iPhone 3G-nél nem egyszer megtörtént hogy nem tudtunk bejutni a locksreenen, vagy se se jött, de a zene ment tovább ) akkor szervízbe kéne vinni vagy szétszerelni hogy újraindítsák…

   Nem kell elhagyni, kész

  • Laci - 2012.04.21. 10:45

   Probáld ki az Igotya nevű programot, ot beállithatod, hogy csak kóddal lehessen kikapcsolni a telefont.

   Ez az egyik program amiért én jailbreakelek.

 5. hajdu97 - 2012.04.07. 22:12

  Nekem volt rajta jailbreak, de az 5.1-ért hajlandó voltam feladni. Az akkor sok dolog volt rajta amit hasznosnak véltem:
  -bluetooth fájl küldés-fogadás
  -a cikkben is említett weekillbackground
  -a SBSettings ami segítségével a notification center-ből lehet wifit, 3Gt airplane módot bluetootht és más hasonló dolgokat kikapcsolni
  -a graviboard ami vicces design-t adott az SB-nek
  -iFile a fájlrendszer kezeléséhez
  -AssistantExtensions, ami a Sirit egészítette ki a hiányzó funkciókkal (appok megnyitása stb..)
  -MxTube youtube letöltéshez
  -LibWeather ez a kiegészítő az Ídőjárás app képét szabta át mindig az aktuális időre (nem 23fokot mutat)
  -LegoDrive bluetooth robot távirányításához

  A programok ezek voltak amiket használtam. Az AppStore ból leszedhető dolgokkal eggyet értek aki ilyen drága kütyüt vesz az pár appot csak ki tud vizetni.

  • DrJuris - 2012.04.07. 23:27

   Az SBSettings dolgot akartam írni, de mégis kimaradt…most javítom és kiegészítem, mivel helye van a cikkben. Köszönöm :)

 6. Barney - 2012.04.07. 22:59

  Nekem nagyon hiányzik az sbsettings ami pl.
  az androidon alap!
  Amúgy a zephyrt és a weekillbackground-ot is használom.Mindegyik nagyon hasznos.
  Mind3-at ajánlom mindenkinek!

 7. Storey - 2012.04.08. 03:35

  Panoráma mód a fényképezőbe!

 8. Kakarot - 2012.04.08. 11:16

  Hi. Az Apple-nek pár dolgot még hozzá kéne tennie a rendszerhez és tökéletes lesz. Mint,hogy sms hangot is meglehet végre sajátra változtatni!
  Még megoldás kéne a Bluetooth-ra,hogy egyéb (nem apple) készülékekkel is lehessen adatot cserélni ( képek,zenék,blue-chat,stb).
  Aztán ha az ikonokat nem is lehet pakolgatni,de legalább lehessen mozgó hátteret,esetleg oldalankét más háttérkép,uram bocsáss…az ikonok küllemét varoálni.

  • Fleshman - 2012.04.08. 12:33

   Ne is várd hogy bluetoothon akár iPhonok között is lehessen majd zenét cserélni az iPod Libraryból!
   Külsős programokkal most is lehet a bennük tárolt zenéket, de csak iKütyük között.
   A többi adatcseréhez meg csinálsz wifi-hotspotot és “webszervert” a megfelelő progival, nem kunszt.

 9. T3ence - 2012.04.10. 08:24

  Azért használok jailbreakot mert sokkal testreszabhatóbb mint a “sima” iOS meg iPadon sokkal könnyebb kezelést biztosítanak egyes tweakek :))

 10. LGx - 2012.04.13. 20:28

  Én is kipróbáltam a jailbreaket szerintem az ottani jó alkalmazások is fizetősek már, az ingyenesek pedig sok esetben okoztaknekem rendszer összeomlást az új iPhone 4S (5.0) szoftveren. Sok minden van amit még javìthatnának az alap rendszeren pl.:
  – beállìtások – általános – használat (ne csússzon ki az Összes alkalmazás megjelenítése szöveg) mert ez nagyon gáz, és engem indegesít is.
  – vehetnének egy nokia telefont a kezükbe és az alap dlgokat megnézhetnék benne, gondolok itt arra, hogy nekem hiányzik ha egy másik telefonszámról átirányított hívást kapok akkor ami bejövő hívàs(telefonszám) legyen felette kijelezve, kiírva hogy átirányított hívásról van szó. ez nekem nagyon hiányzik ismételten a telefonból.

Szólj hozzá Te is!