Megjelent a 4K iMac, óriási pert vesztett az Apple, az EU ujjlenyomatokat gyűjtene – mi történt a héten?

HusztiD 2015.10.18. 14:30 Apple, Kiemelt hírek 0 db 463

Ez a hét sem telt izgalmak nélkül, hiszen minden napra jutott valamilyen érdekes hír, melyeket most egy csokorba szedtünk. Ezúttal voltak új termékmegjelenések is, mint az új 4K Retina iMac, avagy a velük párhuzamosan megjelent kiegészítők, a Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 és a Magic Keyboard.

screenshot-2015-10-13-08-50-31

Frissült az iMac család – megjelent 4K iMac

A keddi napon beigazolódott a pletyka, megkaptuk az új Retina felbontású iMac-et. A frissítés keretein belül nem csak az új 21 colos gépet dobták piacra, hanem megjelentek az Intel új, Skylake processzorával szerelt 27 colos modellek. A 4K iMac felbontása 4096×2304-re szaporodott, melyet az Intel Iris Pro 6200-as grafikus chipje jelenít meg, amihez egy 3,1 GHz-es Core i5 (Broadwell) processzort társul 8GB memóriával. Érdemes megjegyezni, hogy a 21,5 colos gépeknél nem lehet RAM-ot bővíteni, így vásárlás előtt érdemes megfontolni, hogy megéri-e a plusz felárat a megduplázott memóriaegység.

iMac-late-2015-family-001

A 21,5 colos 4K iMac bruttó ára 539 990 forint, míg a 27-es modellek 679 990-től indulnak. Bővebb információt, illetve leírást az iMac dedikált oldalán találhattok.

250 milliárd forintnyi büntetésre számíthat az Apple

Úgy tűnik, hogy egy hatalmas szabadalmi pert vesztett az Apple, ugyanis a Wisconsin Alumni Research Foundation beperelte őket, mivel jogvédett szabadalmat használtak fel a 2013 és 2014-ben megjelent iOS eszközök processzorainál. Egészen pontosan az A7, A8 és A8X chipekre hivatkoztak a perben, ugyanis a Wisconsini Egyetem kutatói és befektetői szabadalmaztatták, hogy hogyan növelhető egy processzor hatékonysága. Korábban már az Intelt is beperelték emiatt, azonban sikerült peren kívül megegyeznie a két félnek.

a7

Az Apple-t második körben 862 millió dollár kártérítésre ítélték, azonban ez még növekedhet, hiszen a harmadik tárgyaláson vizsgálják, hogy az almások tudatosan használták-e a szabadalmat avagy sem.

ResearchKit, avagy így segít az egészségügyben az Apple

A hét második felében az Apple kiadott három új tanulmányt, melyből kiderül, hogy miként is használják fel a készülékeikben rejlő potenciált az orvosok és tudósok. A legutóbb az autizmus, epilepszia és a melanoma kapcsán olvashattunk a ResearchKit-ről. Például az iPhone előlapi kamerájával az orvosok megállapítják, hogy hajlamos-e a gyerek az autizmusra úgy, hogy videókat mutatnak nekik, majd egy algoritmus kielemzi, hogy milyen érzelmeket váltott ki belőlük. Egyszerűen hihetetlen!

researchkit

Bővebben a pénteki cikkünkből tájékozódhattok.

Az EU begyűjtheti az emberek ujjlenyomatait

A hét folyamán Franciaország javaslatot tett az EU számára, hogy alkalmazzák a Smart Borders csomagot, amelynek köszönhetően nem csak az EU-ba érkezőket, hanem az EU-n belül utazóktól is biometrikus adatokat vennének. Az ujjlenyomatok kapcsán komoly bonyodalmat jelenthet az Apple, Google és Microsoft számára, ugyanis ha egyszer feltörik a kormányzatok szervereit és ellopják az adatainkat, akkor a nagy tech vállalatok által szinte mindenki veszélyeztetve lesz.

privaris

Bővebb információt a beszámolónkból tudhattok meg a témával kapcsolatosan.

Bluetooth 4.2-re frissültek a legújabb iOS eszközök

A hét elején kiderült, hogy az Apple az iPhone 6, 6 Plus és az iPad Air 2 modelleket a Bluetooth 4.2-es verziójára frissítették. Egyelőre nem tudni, hogy csupán firmware upadte történt, avagy a hardveren változtattak az újonnan legyártott készülékek kapcsán. Feltehetően a firmware frissítés lehet a helyes válasz, azonban az Apple egyelőre nem nyilatkozott a témával kapcsolatosan.

Bluetooth-670x388

A Bluetooth 4.2 szabvány 2,5x gyorsabb, illetve 10x nagyobb adatátvitelre képes mint az elődje.

További érdekességek

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk érdekes kijelentéseket tett, hiszen egy interjúban elmondta, hogy az Apple a Tesla temetője. A hét elején ingyenessé vált az Adobe Lightroom, így aki még nem szerezte volna be, az tegye meg, hiszen egy remek alkalmazásról van szó. Hétfő estére még azt is megtudhattuk, hogy a múlt hét pénteken mozikba került Steve Jobs kis híján rekordot döntött, ami Danny Boyle eddigi legjövedelmezőbb filmje lett. További érdekesség, hogy egy Egyesült Arab Emirátusok felmérése rámutatott arra, hogy az Apple a legintimebb márka az országukban, ugyanekkor arra is fény derült, hogy Svédországban, Indiában és Ausztráliában emelkednek az App Store árazások.

Megtudhattuk, hogy az újonnan megjelent Magic Mouse 2 kapcsán hatalmas hibát vétettek az Apple mérnökei, ugyanis töltés közben nem használható a periféria. Csütörtökre virradóan kiderült, hogy Tim és csapata egy új, részvényösztönző programmal állt elő, ami által minden Apple dolgozó különleges jutalomban részesülhet, ha kimagaslóan dolgoznak. Végül, de nem utolsó sorban pénteken kaptunk egy rossz hírt is, miszerint elhunyt Gary Allen, a világ legnagyobb Apple fanatikusa.

Ezek voltak a negyvenkettedik hét legérdekesebb hírei. Jövőhéten biztosan hallhatunk még az új iPhone 6s és 4K iMac-ről, illetve lassan várhatjuk az iOS 9.1 publikus megjelenését, hiszen a hét folyamán megjelent az ötödik bétaverziója.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!