Az EU begyűjtheti az emberek ujjlenyomatát

HusztiD 2015.10.14. 18:32 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 822

privaris

Franciaország felszólította az EU-t, hogy alkalmazzák a Smart Borders (okos határok) csomagot, amely eredetileg 2013-ban vetettek fel. Lényege, hogy az EU-ba érkező emberektől ujjlenyomatot és egyéb biometrikus adatokat gyűjtsenek be, mint például az arc vagy az íriszfelismerés. Eddig ugyan az EU-ba érkezőktől igényelték volna ezeket az adatokat, azonban Franciaország az EU-n belül is kiterjesztené, így ha valaki az egyik EU-s tagállamból a másikba utazna, akkor is hitelesítenie kellene magát az alábbi módszerrel.

Ezzel az eljárással ellenőrizni tudnák, hogy ki tartózkodik jogosulatlanul egy országban, illetve szűkítenék a terrorizmus veszélyeit egyaránt. Továbbá megkönnyítenék a regisztrációs eljárásokat, amely által kevesebb időt igényelne, hogy az emberek átlépjék a határt. A hírek szerint nem egy nagy adatbázison tárolnák az emberek adatait, hanem több országban, hogy csökkentsék a támadások veszélyeit. E téren nem kell messze menni, hiszen korábban volt erre példa, hogy a hackerek mennyire könnyen feltörhetik a kormányzati szervereket.

Ha az EU elfogadja a javaslatot, illetve minden határt átlépő embertől begyűjti az ujj és egyéb biometrikus adatait, akkor könnyen lehet, hogy egy felhasználói fiókot társítanak az emberekhez, mintsem hogy jelszóként használják. Ha viszont jelszóként hitelesíthetjük magunkat az ujjlenyomatunk által, akkor bajban lehetünk, hiszen könnyű célponttá válhatunk a hackerek szemében. Egy sikeres támadás után ellophatják a biometrikus adatainkat, melynek köszönhetően az összes adatainkhoz, rosszabb esetben bankkártya adatainkhoz is hozzáférhetnek.

Amennyiben életbe lép a Smart Borders, úgy az óriások számára, mint az Apple, Google vagy Microsoft, ki kell találnia egy új módszert a hitelesítésre. Mivel az Apple az iPhone 5s-től kezdve használja a Touch ID-t, így nehéz dolga lenne, viszont ha bevezetnek egy kétlépcsős hitelesítést az ujjlenyomat olvasáskor, akkor jelentősen megnehezítenék a garázdálkodók dolgát.

Fölösleges előre megijedni, hiszen egyelőre nem tudott, hogy érvénybe lép-e a Smart Borders. Amennyiben igen, akkor biztosak lehetünk, hogy az Apple bevezet egy olyan biztonsági funkciót, melynek köszönhetően biztonságban érezheti magát minden almás felhasználó.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Jag - 2015.10.15. 07:42

    Csak nálam nem megy az AppStore ?

  2. Jag - 2015.10.15. 08:00

Szólj hozzá Te is!