Mark Zuckerberg: “Internetet mindenkinek!”

KeleMan 2013.09.05. 17:07 Egyéb 9 hozzászólás 529

Mark Zuckerberg technológiai óriásvállalatokkal szövetkezve kezdett nagyszabású projektbe, amelynek célja, hogy világszerte mindenki számára biztosítsa az internet-hozzáférést, mert a Facebook-alapító szerint a kapcsolattartás mindenkit megillető jog.

Az internet.org elnevezésű kampányról Zuckerberg szerdán a CNN hírtelevíziónak elmondta, azt akarják elérni, hogy bárki, bárhol egyszerűen besétálhasson egy üzletbe, vehessen egy telefont, felkapcsolódhasson az internetre és hozzáférjen ugyanazokhoz a dolgokhoz, amelyekhez minden más internet-felhasználó.

A Világbank adatai szerint a Föld hétmilliárdos lakosságából több mint 4,5 milliárd embernek nincsen internet-hozzáférése. A legnagyobb elmaradás a kelet-afrikai Eritrea (0,8 százalék), a délkelet-ázsiai Kelet-Timor (0,9 százalék) és Mianmar (1,1 százalék) területén van. Az Egyesült Államok lakosságának 19 százaléka nem rendelkezik internet-hozzáféréssel. A Földön nagyjából egymilliárd ember használja a Facebookot – adta hírül a CNN.

Zuckerberg olyan világról álmodik, amelyben mindenkinek ugyanolyan lehetőségek állnak a rendelkezésére ahhoz, hogy megossza véleményét és szabadon beszéljen. Mint elmondta, a kapcsolattartás emberi jog. Zuckerberg technológiai óriásvállalatokat – Nokia, Qualcomm, Samsung – is meggyőzött, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Más vállalatok is próbálkoznak hasonló missziókkal. A Google cég rádióantennákkal felszerelt ballonokat küld a sztratoszférába a Loon nevű projekt részeként, amelynek célja, hogy összekapcsolja az internettel nem rendelkezőket.

A mobiltelefon-gyártók mindeközben azon igyekeznek, hogy olcsó – kevesebb, mint 15 dollárba (3400 forint) kerülő – okostelefonokat fejlesszenek ki. Zuckerberg eddig több mint egymilliárd dollárt fektetett a projektbe és reméli, hogy még többet tehet az internet-hozzáférés globálissá válásának elősegítéséért.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

9 hozzászólás

 1. György - 2013.09.05. 17:26

  Tehát akkor, afrikai gyerekek kiírhatják, hogy éhes vagyok… Komolyan a világban az éhezést kéne megoldani, és nem azt, hogy minden ember jusson internethez, mert sok embert nem is érdekel, ellenzi..

 2. Lacika54 - 2013.09.05. 18:17

  Szerintem ez egy érdekes megközelítése az általános kommunikációnak. De mit csinál a világban fellelhető pár száz nyelvvel? Kitalál egy új eszperantót? Meg aztán mindenki maga dönti el hogy mikor és kivel akar csacsogni. Lehet hogy nem örülnék neki ha a meglévő pár száz ismerősöm létszáma felugrana mondjuk 15 millióra….. De ha azt nézem hogy az elérhető ismereteket most hány ember éri el és ez mennyire módosulhatna…… Kérdés hogy pl. egy togói benszülött mire menne egy NASA honlappal…. Hát nem tudom, lehet hogy ez a fejlődés útja de lehet hogy nem…. Tévét sem kötelező nézni…. Sok embert ismerek akik marhajól elvannak TV meg internet nélkül és lehet hogy boldogabbak mint akinek három mobilja van….

 3. Picasa1988 - 2013.09.05. 18:39

  Mondjátok, hogy negatív vagyok, de én úgy gondolom, azért ne legyen senki annyira naív, hogy azt hiszi, a Facebook vezér “puszta emberi jószándèkból” adakozik!

  A világban minden pénzzel mérhető, főleg ezen a szinten! A több internetelérés egyet jelent a több regisztrációval (Facebookon is!) így pedig új szegmenseket kapunk drágábban eladható reklámokkal!

  Nem állítom egy szóval sem, hogy a becsatlakozók nem járnak ezzel jól, de a fejlesztéssel “kieső” pénzt is pótolni kell… Ezek az urak profi üzletemberek, nem szamaritánusok! ;)

  Ettől függetlenül hajrá, ha így több fekete lányba futok majd a neten, én csak örülök neki! ;)

 4. Monyobmx - 2013.09.05. 18:49

  Lacika54:

 5. Monyobmx - 2013.09.05. 18:50

  Lacika54: +1

 6. Dani - 2013.09.05. 19:53

  Én örülök ennek a kezdeményezésének legalább egy picit megszorongatna a hazai mobilszolgáltatók brutális tarifa csomagjait !

 7. Márton - 2013.09.06. 05:49

  Egyet értek Danival.

 8. strucc007 - 2013.09.06. 07:29

  @Dani: megszorongatná őket az is, ha megszűnne az európai roaming díj… :)

 9. Lego - 2013.09.08. 17:22

  “Mindenkit megilletö jog” – az árát viszont nem komentálta senki. Nem ingyen gondolta Ö sem.

Szólj hozzá Te is!