A Szépművészeti alkalmazását méltatta a The Guardian

Helme 2013.04.25. 13:14 Apple, iPhone 2 hozzászólás 530

A Szépművészeti Múzeum nemrég létrehozott, egy a hallássérültek számára kifejlesztett egyedi okostelefon alkalmazását méltatta a brit The Guardian című lap internetes kiadása. A 90 decibel Project és az MSL Accessibility együttműködésével és támogatásával létrehozott SzépMűSL (sign-language/jelnyelv) nevű, Európában egyedülálló alkalmazás a múzeum épületéről, gyűjteményeiről és 150 műtárgyáról kínál magyar jelnyelven információkat a hallássérülteknek – tájékoztatta sajtóközleményben az MTI-t  a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya.

A cikk a világ nagy múzeumainak honlapjait veszi számba és azok egyre bővülő tartalmát elemzi. A szerző összesen nyolc kategóriát állított fel – online tartalom, audioguide, látvány, megtévesztő “ingyenes” applikációk, digitális tartalom, információgazdagság és fordítási pontatlanságok, akadálymentesítés és interaktivitás -, amelyek mindegyikében győztest is hirdetett.

A cikk olyan múzeumokat vett górcső alá, mint a párizsi Louvre, a szentpétervári Ermitázs, a firenzei Uffizi, a londoni Victoria and Albert Museum, a madridi Prado és a New York-i Metropolitan Museum. A Szépművészeti Múzeum SzépMűSL elnevezésű okostelefon-alkalmazását egyedüliként emelte ki a cikk a legjobb akadálymentesítés kategóriában.

A múzeumban való eligazodást az alkalmazásban található interaktív térkép és QR-kódok segítik, amelyek beolvasásával a kiállított tárgyról azonnali jelnyelvi információt lehet kapni. A The Guardian cikke továbbá kiemeli, hogy az alkalmazás díjmentesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra és táblagépekre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

2 hozzászólás

  1. Csoban - 2013.04.25. 15:12

    Nem sing, hanem signlanguage :) az valami egeszen mast jelent :D

  2. Zalán - 2013.04.26. 15:19

    Fantasztikus ötlet, legyünk büszkék rá!

Szólj hozzá Te is!