Az Apple több mint kétszeresére növeli tőke-visszatérítési programját

KeleMan 2013.04.25. 14:54 Apple, Egyéb 0 db 438

Az Apple bejelentette, hogy a vállalat igazgatótanácsa a részvényesek tőke-visszatérítési programjának jelentős növelését hagyta jóvá. A vállalat a tervek szerint a kibővített program keretében összesen 100 milliárd dollár készpénzt használ fel erre a célra a 2015-ös naptári év végéig. Ez a korábban beharangozott programhoz képest 55 milliárd dolláros növekedést jelent, és a 2012. augusztusi első osztalékkifizetéstől 2015 decemberéig tartó időszakra vetítve átlagosan 30 milliárd dolláros kifizetést jelent évente.

Aprogram részeként az igazgatótanács a múlt évben bejelentett 10 milliárd dolláros szintről 60 milliárd dollárra emelte a részvény-visszavásárlásra fordítható összeget. Ez az eddigi legnagyobb mértékű részvény-visszavásárlási keretösszeg, és a tranzakciók lebonyolítása a tervek szerint a 2015-ös naptári év végéig zajlik le. Az Apple célkitűzései szerint évente közel 1 milliárd dollárt költ a korlátozottan forgalomképes részvények részvényalapú elszámolási ügyleteire.

Az igazgatótanács továbbá jóváhagyta a vállalat negyedéves osztalékfizetésének 15 százalékos emelését, és részvényenként 3,05 dolláros osztalékot határozott meg, amelyet a vállalat a 2013. május 13-i tőzsdei zárás alapján 2013. május 16-án fizet ki a részvényeseknek. Az Apple az éves szinten közel 11 milliárd dolláros kifizetéseivel a világ legnagyobb osztalékkifizetői közé sorolható.

A kibővített tőke-visszatérítési programmal egy időben a vállalat kölcsön felvételét is tervezi, amelyekről a közeljövőben szándékozik további részleteket közzétenni. A vezetőség és az igazgatótanács továbbra is évente fogja felülvizsgálni a tőke-visszatérítési program egyes elemeit.

„Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több mint a kétszeresére növelhetjük a múlt évben bejelentett tőke-visszatérítési programunk mértékét – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. – Komolyan hiszünk abban, hogy a részvények visszavásárlásával hatékonyan használjuk fel a rendelkezésünkre álló tőkét, amelyet elsődlegesen a tőke-visszatérítési program növelése keretében használunk fel a részvények visszavásárlására.”

„A továbbiakban is megosztjuk tőkénket a részvényesekkel az osztalékok, részvény-visszavásárlások és a korlátozottan forgalomképes részvények részvényalapú elszámolási ügyleteire fordított készpénz formájában – mondta Peter Oppenheimer, az Apple pénzügyi igazgatója. – Továbbra is olyan mennyiségben jutunk készpénzhez, amely meghaladja a működéshez, a jövőbeli befektetésekhez és a stratégiai lehetőségek kihasználását biztosító rugalmassághoz szükséges mértéket.”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!