Androidos alkalmazás lopott el több mint 90 ezer személyes adatot

Helme 2012.11.01. 22:37 Egyéb 1 db 872

Az Androidos felhasználók nagyon gyakran azzal érvelnek az iOS rendszer ellen, hogy az túl kötött, s az Apple egyfajta diktatúrát alkalmaz. Csak az a jó, amit az almás vállalat mond, illetve amit átenged a szigorú elővizsgálatok után. Persze ez igaz, azonban kétségtelenül nem történhet meg az, amibe jelen esetben az ellentábor beleszaladt. Egy ingyenes Androidos program lopott el 90 ezer személyes adatot.

Ilyen az iPhone esetében biztosan nem fordulhat elő. Persze voltak Nálunk is érdekes történetek, amikor az Apple adatokat gyűjtött, de az egy kis kellő odafigyeléssel gyorsan megszüntethető volt. Itt szó szerint loptak. Reméljük nem tör ki ismét a szájkarate, ez inkább elrettentés, illetve ez üzenet az iPhone-felhasználóknak: lehet, kicsit meg van kötve a kezünk, de pont azért, mert felelőtlenek vagyunk.

A tokiói rendőrség azzal gyanúsít öt embert, hogy vírussal megfertőzött kilencvenezer okostelefont, illetve ellopta a készülékeken tárolt személyes adatokat – írta a Jomiuri Simbun japán napilap. A hekkerek ingyenesen letölthető, az Android operációs rendszert használó telefonokon futó alkalmazásokba rejtették el a vírust, amely lemásolta és továbbította a megfertőzött készülékek névjegyzékét a gyanúsítottaknak.

A rendőrség szerint az elkövetők összesen 11,83 millió személyes adatot szereztek meg a 90 ezer felhasználótól. A lap szerint ez minden idők legnagyobb mobiltelefonokat érintő adatlopása. A gyanúsítottak közül hárman beismerő vallomást tettek, ketten nem ismerték el bűnösségüket. Az elkövetők közül hárman megrendelőként, ketten fejlesztőként vettek részt az ügyletben. A mobilvírus félmillió jenbe került a megrendelőknek.

Rendőrségi források szerint a megrendelők, egy, azóta megszűnt internetes vállalkozás termékeinek hirdetésére akarták felhasználni az ellopott személyes adatokat. Többek között egy online társkeresőoldalra akartak látogatókat csalogatni. A rendőrség szerint a terv kiötlője korábban megpróbálta eltüntetni a bizonyítékokat – köztük az adatokat tároló szervert -, de miután a Twitteren elterjedt a csalás híre, nem járt sikerrel.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Pgx - 2012.11.01. 23:01

    Erről a potenciális veszélyről károgok hónapok óta több szakmai fórumon.
    Alkalmazásfejlesztőként pontosan látom azokat a lehetőségeket, és ezen keresztül a veszélyeket, amit akár az Android, akár az iOS ad a rosszindulatú fejlesztők kezébe.
    Az iOS persze ebben nagyobb biztonságot nyújt, de vannak még gyenge pontok, az Android viszont ijesztően engedékeny ez ügyben.
    Sok ilyen hírre számíthatunk még, zömmel Androiddal kapcsolatban…!

Szólj hozzá Te is!