Este érkezik az új iOS 6 mobiloperációs rendszer! Így készülj a frissítésre!

KeleMan 2012.09.19. 17:44 Apple, Egyéb 12 hozzászólás 3 453

A mai este során az Apple várhatóan útjára engedi a legújabb iOS operációs rendszert, mely a sorban a hatodik. A “Sundance” kódnéven futó változatban több, mint 200 újdonság lesz megtalálható, melyből az idei WWDC konferencián az Apple 10 darab újdonságot emelt ki.

A Google Maps kikerül az alapértelmezettként telepített programok sorából, melynek a helyét az Apple maps veszi át. A letisztultabb felületű programban lesz “Turn-by-Turn” alapú hangos navigáció és 3D-s Flyover nézet is. Mint megírtuk az iOS 6 térképe 3D-ben részletgazdagabb a Google Earth 3D-s megoldásánál.

A Google és az Apple is a közelmúltban mutatta be az új, 3D-s megoldásokat felvonultató térképeit, s ez azonnal adja az összehasonlítás lehetőségét. Az eredmény, ha nem is meglepő, de mindenképpen figyelemreméltó, ugyanis egymás mellé helyezve a két térképet láthatjuk, hogy bizony a Google Earth 3D kevésbé részletesebb képekkel rendelkezik a konkurens megoldásnál, főleg az építményeket szemügyre véve. Mindezen eredmény a Google Earth legújabb, 7.0.0 variánsa és a még béta fázisban lévő iOS 6 Maps között jött létre, így utóbbi akár még javulhat is a végleges kiadás pillanatáig.

Az iOS 6-ban az Apple továbbfejlesztett Siri támogatást és Facebook integrációt is ígér, továbbfejlesztett AppStore és iBook Store is érkezik, valamint kényelmesebbé válik az alkalmazások letöltése is.

Eddig ugye úgy nézett ki mindez, hogy amennyiben le kívántunk tölteni egy alkalmazást, meg kellett adjuk az iTunes fiókunkhoz tartozó jelszót. Az alkalmazásokon belüli vásárlások lehetőségének bevezetésével pedig az Apple 15 percben határozta meg a limitet. Amennyiben negyed órán belül töltöttünk le újabb, akár fizetős, akár ingyenes alkalmazást, a készülék nem kérte a jelszót. Amennyiben 15 perc után, úgy azt újra meg kellett adjuk.

Természetesen a jelszó kérés megmarad, de az Apple egyszerűsíti azt. Az iOS 6 első bétájában, már a meglévő programok frissítésénél, vagy egy már megvásárolt fizetős program újbóli letöltésénél nem kérte a jelszavunkat a rendszer. Az új iOS 6 harmadik bétájánál pedig az Apple kiterjesztette mindezt a teljesen ingyenes programokra is.

Így innentől kezdve az új iOS 6 rendszernél, ha ingyenes alkalmazást, vagy már megvásárolt fizetős appot, esetleg ezek frissítését töltjük le, úgy nem kell majd megadni ismét a jelszót. Nem óriási, de remek újítás, mely kényelmesebbé és gyorsabbá teszi majd a letöltéseket.

Felmerült az iOS 6 bétái alatt egy olyan tényező is, mely szerint a legújabb rendszer csupán 500 alkalmazást támogatna. Az Apple akkor reagált a megkeresésekre és jelezte, hogy ezen hibát orvosolni fogják. Így várható, hogy az új iOS 6-ban nem leszünk limitálva a programok számának telepítését illetően.

Érkezik a FaceTime használatának lehetősége a mobilhálózaton is, melyről ebben a cikkünkben értekeztünk. Egyelőre kérdéses, hogy a hazai szolgáltatók engedélyezni fogják-e ezen opciót, mindenesetre amint megjelenik az iOS 6, azonnal ki fogjuk próbálni. A kérdés, hogy vajon ingyenes lesz-e ezen funkció használata a 3G-s hálózatokon.

Az iOS 6-ban a beépített YouTube videólejátszó is megszűnik mivel az Apple hivatalos válasza szerint a YouTube alkalmazás licence lejárt, így azt a továbbiakban a Safari böngészőből tudjuk majd elérni, vagy a későbbiekben a Google által fejlesztett külsős programban.

Our license to include the YouTube app in iOS has ended, customers can use YouTube in the Safari browser and Google is working on a new YouTube app to be on the App Store.

A YouTube videólejátszó időközben elérhetővé vált már, mely azonban még nem univerzális program.

Az Apple az iOS 6 második bétájában a hibajavítások mellett elérhetővé tette ismét a 3G kapcsolót melynek segítségével mi magunk szabályozhatjuk a Beállítások menüponton belül, hogy szükségünk van-e a gyorsabb adatforgalomra.

Magyarországon ez sokak számára rendkívül hasznos lehet, ugyanis ha figyelünk erre az opcióra attól függően hol tartózkodunk, lényegesen növelhetjük az akkumulátor élettartamát és annak használati idejét.

Az iOS eszközök támogatásáról sem szabad megfeledkezni, mint arról korábban írtunk az iOS 6 ezen eszközöket támogatja majd.

Az iPhone 4S és a majdani iPhone 5 készülékben Panoráma mód is helyet fog kapni, mellyel akár 28MPx-es képeket is készíthetünk.

Az újdonságokról még bőven lehetne értekezni, melyet természetesen meg is teszünk az elkövetkezendő napokban, ahogy megjelenik az új rendszer. Addig is már csak pár órát bírjatok ki, hiszen hamarosan érkezik az eddigi legfejlettebb mobiloperációs rendszer. Kitartást kívánunk a várakozásokkal teli órákhoz!

Információ! Felhívnánk mindenki figyelmét arra, hogy aki nem OTA (Over the Air) alapokon, tehát vezeték nélkül szeretne frissíteni, hanem Mac vagy PC rendszereken iTunes alkalmazás segítségével, az a frissítés előtt mindenképp ellenőrizze, hogy már a legújabb 10.7-es iTunes van-e a gépén. Ha nem, úgy először az iTunes verzióját frissítse, mert az iOS 6 telepítése csak úgy fog működni!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

12 hozzászólás

 1. DnP - 2012.09.19. 17:57

  Kinek okoz problemat az 500 appos limit? :)

 2. Eszter - 2012.09.19. 17:59

  Ha ráteszem az IOS6-ot az iPhonera, akkor elvesznek a képek, zenék, alkalmazások, kontaktok?

  • KeleMan - 2012.09.19. 18:02

   Alapból nem, de azért egy szinkronizálást végezz el előtte, biztos ami biztos!

 3. James - 2012.09.19. 18:02

  nekem az itunes most 163 progi felrakásánál elhasalt. Mit művelhetne 500 nál :D
  13 progit nem tudott rendesen rátölteni, mert hülye semmitmondó hibát dobott rájuk
  Nyomhatom újra a restore from backupot, hátha második nekifutásra jó lesz már :S

 4. Odusseus55 - 2012.09.19. 18:18

  A 3G kapcsolo gomb miert ujdonaag? Eddig is volt.

  • KeleMan - 2012.09.19. 18:35

   Igen, de az iOS 6 béta 1-ben kivették, szerencsére visszakerült!

 5. DnP - 2012.09.19. 18:44

  KeleMan: Abbol hanyat hasznaltal 1-nel tobbszor? :)

 6. Police - 2012.09.19. 20:34

  Üdv

  Ha vettem pár fizetős ppot és most ráteszem az iOS6-ot? Akkor hogy tudom visszarakni amit már megvettem?

 7. DnP - 2012.09.19. 20:54

  itunes visszasynceli, vagy ha OTA frissitesz akkor eleve rajta marad :)

 8. Police - 2012.09.19. 21:27

  Vagy iCloud?

 9. cseresznyevirág - 2012.09.22. 20:42

  nem tudjátok, miért nem akarja a telefonom frissíteni magát? elkezdem letölteni és megakad, azt írja ki hogy valami hiba van…

  iphone 4s-em van.

  köszi

Szólj hozzá Te is!