Óriási hiba az iOS 6-ban! Csak 500 alkalmazást kezel! WTF?

KeleMan 2012.07.21. 10:10 Apple, Egyéb 2 hozzászólás 1 479

Egy tanácsadó cég felfedezte, hogy az iOS 6 mobiloperációs rendszer bétáiban a rendszer csupán 500 darab alkalmazásig támogatja a megfelelő működést. Amennyiben több, mint 500 darab programot telepítünk az iPhone készülékre, úgy az hajlamos lesz belassulni, hosszú percekig tart majd a bekapcsolás ideje, véletlenszerű fagyások és újraindulások, és egyéb érdekes, nem megszokott dolgok történhetnek.

A Mid Atlantic tanácsadó cég rámutatott az Apple-nek arra a fontos dologra, hogy emelniük kell a limitet, mivel az iOS 6 mindhárom bétájában fennáll ez a hiba. Sőt, abban az esetben, ha a felhasználó 1.000 darabnál is több alkalmazást telepít az iPhone készülékére, akkor a készülék egyszerűen megadja magát és kikapcsol, soha többé nem kapcsol be egészen addig, amíg egy teljes visszaállítási procedúrát nem végzünk vele, azaz először minden adatot törölni kell róla.


A cég rámutatott arra, hogy az Apple tudott a problémáról, de azt a választ adták, hogy “Kinek lenne szüksége 500 alkalmazásnál többre?”. A tanácsadók állítólag számtalan megbeszélést folytattak az Apple munkatársaival, akiket végül sikerült meggyőzniük arról, hogy az emberek a mindennapi életük során is több száz alkalmazást használhatnak, hiszen a zsebükben van a telefon mellett a játékkonzol, az ébresztőóra, a távirányító, a naptár és egyéb olyan megszámlálhatatlanul sok alkalmazás, melyeket nap mint nap használhat a kedves vevő.

“At first, Apple’s stand was who needs that many apps. After many discussions, we were able to convince them that if they expect the iphone to replace your phone, your pocket gaming system, your smart-home remotes, your TV remotes, you day-timer, etc. then they have to allow almost unlimited apps.”

A tanácsadó cég mindenesetre elérte, hogy az Apple ígéretet tett arra, hogy javítani fogják a “hibát” a következő iOS 6 béta változatában. Számomra azonban eléggé úgy tűnik, hogy ez egy tudatos lépés lett volna az Apple részéről, egészen ezidáig. Azóta persze jöttek a felhasználóktól is a kommentek és reakciók. A legjobb azé a srácé volt, akinek több, mint 2.000 alkalmazása van telepítve a 64GB-os új iPad készülékére, valamint már 11.000-nél is több appot töltött le. Ő kerek perec kijelentette, hogy amennyiben ilyen limit lesz az iOS 6-ban, akkor ő nem fog upgradelni az új rendszerre. Mi több, egyenesen könyörög egy 128 GB-os iPad készülékért.

“I currently have 2,113 apps on my 64GB iPad 3. If they impose a limit like that, I will be forced to not upgrade to iOS 6. I hope to God they drop any sort of throttling limit. I would be devistated if they did. I own almost 11,000 apps. I’m preying for a 128GB iPad next Spring.”

Én magam 2008 óta összesen 1.409 db iPhone és 823 db iPad alkalmazást töltöttem le az App Store kínálatából. Szerencsére nem kellett mind megszámolni, elég volt elindítani az iTunes alkalmazást, majd az App Store felületén jobb oldalon kiválasztani a “Purchased” menüpontot. Itt az alkalmazásokon belül lehetőségünk van az iPhone és az iPad készülékünkre eddig megszerzett programjainkat megtekinteni, valamint alul láthatjuk a “Total: xxx items” feliratot is.


Természetesen nincs az összes feltelepítve az eszközökre, de én szeretem a készülékemen tudni a legtöbbet. A 32 GB-os iPhone 4 készülékemen jelenleg 347 darab alkalmazás, míg az új iPad 32 GB-os táblán 141 programot tárolok. (Ez utóbbiból megbántam, hogy nem 64 GB-os változatot vásároltam, mivel csupán 3 GB szabad terület van rajta, a hatalmas méretű appok és zenék miatt.)

De vajon ki mennyi appot töltött már le eddig az App Store áruházból? És mennyit használtok az iPhone vagy iPad készülékeiteken átlagosan? Szerintetek elég lenne az 500 darab program egy átlagos szokásokkal rendelkező felhasználó számára? Vagy szeretnétek, hogy az Apple egyáltalán ne korlátozza ezt és adjon szabad kezet a tulajdonosnak? Szavazzatok!


Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. nland - 2012.07.24. 17:54

    500 alkalmazás a telefonon nekem elég, lehet másnak nem. Ha a telefon ettől gyorsabb, stabilabb akkor megértem a korlátozást csak hozzák nyilvánosságra. Az igazi egy ki-bekapcsolható megoldás lenne, legyen választásuk a felhasználóknak…

  2. Azo - 2013.07.29. 04:26

    500 alkalmazás? 100 sincs fent a telefonon egyszerre. Nem szeretem a zsúfoltságot. El sem tudom képzelni, mi a francnak kell több, mint 500 alkalmazás. Szerintem sok lehet a duplikáció abban az esetben (több naptár alkalmazás, óra, todo, stb).

Szólj hozzá Te is!