iOS 6 – FaceTime a mobilhálózaton – Itthon is?

KeleMan 2012.07.02. 17:29 Apple, Egyéb, iPhone 4 hozzászólás 2 266

Az iOS 6 hamarosan debütálni fog az új iPhone készülékben pár hónapon belül. Az iOS 6 mobiloperációs rendszer részeként pedig az eddigi FaceTime videóhívás funkció immár nem csak vezetéknélküli hálózatokon, hanem 3G-s mobilinternetes hálózatokon is működőképes lehet.

És, hogy miért csak lehet? Nos, hiába engedélyezi végre az Apple az iOS 6-ban a FaceTime használatát akár mobilinternetes hálózatokon is, a legtöbb szolgáltató még mindig nem adott információt arról, hogy ezen lehetőséget a hálózatukon elérhetővé teszik-e az elfőizetőik számára. Az Apple szerte a világban az operátorok kezébe adja tehát a döntés jogát.

Az Apple megoldása sok lehetőséget kínál az iOS rendszert használók körében. FaceTime hívást használni persze eddig is lehetett WiFi hálózaton keresztül, de itt most kicsit többről van szó. Mostantól akár a 3G-s hálózaton keresztül az iPhone készülék telefonszáma segítségével az iPad készülékünkön is fogadhatjuk majd a hívásokat. Nem fogunk lemaradni semmiről. Legalábbis reméljük.

A kérdés csak az, hogy ezt a szolgáltatók mennyire fogják támogatni. Amerikában az AT&T már jelezte, hogy újfajta csomagot, új tarifákat fognak majd az előfizetők számára elérhetővé tenni, de semmi esetre sem kívánják korlátozni az előfizetőket a hálózatukon keresztüli FaceTime hívás lehetőségében.

Eddig is voltak persze szolgáltatófüggő beállítási lehetőségek az iOS rendszerekben, ilyen volt például a tethering, vagy a Personal Hotspot is, melyeket szerencsére itthon nem korlátozott sem a T-Mobile, sem a Vodafone. De vajon a FaceTime használatát fogják-e?

Tekintettel a hazai helyzetre, valamint ismerve az itthoni telekommunikációs piacot sajnos előfordulhat, hogy egy-egy szolgáltató úgy fog hozzáállni a kérdéshez, mely a felhasználók számára nem fogja biztosítani a lehetőséget, hogy ezen új funkciót, melyet az iOS 6 elhoz, kihasználják.

Az itthoni szolgáltatók jelenlegi célja a profitmaximalizálás és hogy a lehető legkönnyebben túléljék a hazai kormány intézkedéseit, azok távközlésre gyakorolt hatását, a hatalmas adókat és terheket. Reméljük, hogy sem a T-Mobile, sem pedig a Vodafone nem fogja a FaceTime funkcióját korlátozni. A T-Mobile-nál egyelőre nincs érvényben hasonló korlátozás, a Vodafone azonban egyes díjcsomagjainál a 3G-n keresztüli telefonálást, tehát a VoIP hívásokat és üzenetküldést (pl. Viber) sajnos korlátozza.

Reméljük a 3G-n keresztüli FaceTime hívások nem kerülnek erre a sorsra ősztől és talán pont e miatt új  és kedvezőbb adatcsomagokat is bevezetnek majd a szolgáltatók. Nem beszélve arról, hogy az Apple immár itthon is biztosítja a hivatalos Apple Store áruházban a kártyafüggetlen készülékek vásárlását, de nyilvánvaló, hogy azokat valamilyen hazai szolgáltatótól kapott micro-Sim kártyával kell használni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

 1. talamasca - 2012.07.02. 18:25

  Miért is korlátozná?
  Hülyére szívja majd az adatforgalmat a FT, ami még drágább is.
  Nekik ez csak jó üzlet…

  • KeleMan - 2012.07.02. 18:41

   Nem feltétlenül. A FaceTime egyáltalán nem rabolja az adatforgalmat. Nem mindegy hogy két perc videóhívásért fizetsz 2x pl. 36 forintos percdíjat, vagy 2MB-nyi adatforgalmat egy 990Ft-os pl. 100MB-os korlátlan adatcsomagban. (Most csak hasra ütöttem.)

 2. Scott - 2012.07.02. 20:06

  En probaltam a parommal, T-mobilon volt a 4S iOS6-al, a masik keszulek egy iPad2 volt wifi-n.
  :-)

Szólj hozzá Te is!