A Mac-ek 4 százaléka használ nem megfelelő firmware-t

HusztiD 2017.10.05. 13:55 Mac, macOS 0 db 236

macossierraroundup-800x463

A Duo Security biztonsági csapata egy új felmérést adott ki, melyből kiderült, hogy a piacon lévő Mac-ek bizonyos százaléka nem felel meg a megfelelő előírásoknak. A csapatnak összesen több, mint 73 ezer Mac-et sikerült megvizsgálnia, melyek közül 4,2 százalék rendelkezik olyan operációs rendszerrel, ahol helytelen EFI verziót használnak az emberek.

Az említett 4,2 százalék sokban függ attól, hogy milyen idős gépről beszélünk, hiszen általában a régebbieknél jelentkeznek ezek a hiányosságok. A felmérések alapján meglepetést okozott, hogy a legnagyobb arányban a 2015-ös 21,5 colos iMac modellek voltak a bajban, mivel ezeknél a gépeknél 43 százalékos volt a nem megfelelő firmware használat.

Voltaképp mi az az EFI?

Maga az EFI egy csatolófelület az operációs rendszer és a használt platform firmware-je között. A platformhoz kapcsolódó adatokat tárolja, boot- és futási rutinokat (runtime services) hív meg, ha ez elérhető az adott operációs rendszerben, majd be is tölti ezeket! Az EFI tölti be az operációs rendszert, futtatja a boot előtti progikat! Tulajdonképpen az EFI nem más, mint a pc-s BIOS, csak sokkal fejlettebb!

A Duo Security legutóbbi felmérése kizárólag az Apple masináira terjedtek ki, de a szakemberek elmondták, hogy Windows, illetve Linux rendszereknél sokkal nagyobb ez az arány, ahol nem megfelelő az EFI. Ami pedig jó hír a macOS High Sierra felhasználóinak, hogy az új operációs rendszer már automatikusan hitelesíti az adott Mac EFI-jét, amiért egy külön plusz pont jár az Apple-nek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!