Megjelent az iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 és a tvOS 15!

HusztiD 2021.09.20. 19:19 iOS, iPad OS, Kiemelt hírek, tvOS, watchOS 0 db 2 282

Ahogyan azt az előző heti médiaeseményen megígérte Tim és csapata, úgy az Apple percekkel ezelőtt elérhetővé tette a legújabb iOS, iPadOS, watchOS és tvOS főrendszereket. A macOS Monterey-re kicsit még várat magára, azonban hamarosan ez is elérhető lesz a felhasználók számára. Ne is húzzuk tovább a szót, nézzük milyen újdonságokat kaptak az új főrendszerek Apple hivatalos leírásai szerint.

Mivel hosszú lenne az összes hivatalos leírást közölni, így az egyik legnépszerűbbről, az iOS 15-ről érdemes az alábbiakat tudni, az Apple hivatalos közleménye szerint.

iOS 15

Az iOS 15 tele van új funkciókkal, melyek segítenek kapcsolódni másokhoz, zavartalanul jelen lenni a pillanatban, felfedezni a világot, és kihasználni a rendszer intelligens képességeit, hogy az iPhone-nal többet vihess véghez, mint valaha.

Ősszel érkezik

Nézd meg az angol nyelvű eseményt amerikai oldalunkon

Új funkciók
közös élményekhez.

A kapcsolattartás még sosem volt ennyire fontos. A FaceTime új SharePlay funkciójával együtt nézhettek filmeket, hallgathattok zenéket, sőt a kijelzőiteket is megoszthatjátok egymással.1 A FaceTime-hívások is valósághűbbnek tűnnek. Az Üzenetekkel pedig még könnyebben meg­ta­lál­ha­tod és élvez­heted a barátaid és családtagjaid által megosztott, nagyszerű tartalmakat.

FaceTime

Bemutatjuk a SharePlayt

A FaceTime-on úgy beszélgethettek egymással, hogy közben a SharePlayjel megoszthatjátok a képernyőt, együtt nézhettek filmet vagy sorozatot, vagy hallgathattok zenét. A közös élmények egy teljesen új módját élhetitek át – bármilyen messze is vagytok egymástól a családdal és a barátokkal.

Nézzétek együtt

Streamelj filmeket és sorozatokat, miközben a haverokkal FaceTime-ozol. A szinkronizált lejátszásnak és vezérlőpanelnek köszönhetően mindenkit egyszerre láthatsz felnevetni a poénokon vagy felpattanni egy izgalmas jelenetnél. A hangerő pedig auto­ma­ti­ku­san hozzátok igazodik, így akár a film közben is nyugodtan cseveghettek.

Hallgassátok együtt

Szervezzetek a barátokkal egy közös zenehallgatást. Az egész társaság láthatja, mi következik, és bárki hozzáadhat plusz számokat a közös lejátszási listához, amelyet szinkronban játszhattok le, és könnyen vezérelhettek.

Térbeli hangzás

A beszédhangok úgy hallatszanak, mintha a képernyőn megszólalók irányából érkeznének, így a beszélgetések még természetesebbnek tűnnek.2

Rácsnézet

Rácsnézetben a FaceTime-hívás összes résztvevőjét egyforma méretű csempéken láthatod, így nagyobb társasággal is jobb élmény lesz beszélgetni. Aki éppen beszél, kerettel kiemelve jelenik meg.

Portré mód

A Kamera Portré módja ihlette új videóeffekt téged helyez a fókuszba, nem a hátteredet.2

Mikrofonmódok

A Beszédhang izolálása minimálisra csökkenti a háttérzajt, így a te hangod lesz a középpontban. Ha pedig a körülötted szóló zene vagy más hangok is ugyanolyan fontosak, mint amit mondasz, a Széles spektrum szűrés nélkül engedi át a környezeti hangokat.

Bárkit meghívhatsz FaceTime-ozni

Mostantól egy linkkel is meghívhatod barátaidat és családtagjaidat a FaceTime-beszélgetésekbe – akkor is, ha Windowst vagy Androidot használnak.1 A végpontok közötti titkosítás továbbra is biztosított, így ezek is ugyanolyan biztonságosak, mint bármelyik másik FaceTime-hívás.

Üzenetek és Memoji

Neked küldték

Az Üzenetekben veled megosztott linkeket, képeket és más tartalmakat mostantól az adott app új, Megosztva Önnel részében találod. Az appból még választ is írhatsz, nem kell visszalépned az Üzenetekbe.

Neked küldték az appokban

A Megosztva Önnel funkciót a Fotók, a Safari és az Apple TV appban, valamint az Apple Music és az Apple Podcasts szolgáltatásban használhatod.

Új Memoji

Mostantól a Memoji-figurád ruháját is kiválaszthatod, és vadiúj matricákkal fejezheted ki az egyéniségedet. Színes fejfedőkkel egészítheted ki a megjelenésedet és a stílusodat, a személyre szabható segédeszközök közé pedig bekerült a hallásjavító implantátum, az oxigénpalack és a védősapka is.

Fotógyűjtemények

Ha valaki több fotót küld az Üzenetekben, kollázsként vagy elegáns pakliként is megjelenítheted őket, amit aztán átpörgethetsz. Rájuk koppintva rácsnézetre válthatsz, vagy gyors Tapback-reakciót küld­hetsz – pár koppintással pedig a saját könyvtáradba is mentheted őket.

Minden pillanat számít.

A sokoldalú új eszköztárral minden eddiginél könnyebben beoszthatod az idődet, és kiválaszthatod, hogy mire akarod fordítani a figyelmed.

Fókusz

Válassz egy Fókusz-témát

A Fókusz funkció segít, hogy semmi se zökkenthessen ki, ha épp valamire nagyon koncentrálsz, vagy pihennél egyet. Válassz egy Fókusz-témát, hogy csak az általad engedélyezett értesítéseket kapd meg, így semmi lényegtelen nem zavar meg munka közben, illetve ha egy nyugodt vacsira vágysz. A funkcióhoz elérhetők előre megadott témák, és saját beállítást is létrehozhatsz.

Jelezd az állapotod

Sokkal könnyebb a saját dolgodra koncentrálni, ha mások is tudják, hogy éppen nem érsz rá. Amikor a Fókuszt használod, az állapotod auto­ma­ti­ku­san megjelenik az Üzenetekben, de a valóban sürgős üzenetekkel továbbra is elérnek.

Értesítések

Újratervezett értesítések

Új külsőt kapott az Értesítések: többek között kontaktfotók és nagyobb alkal­mazásikonok segítenek átlátni a listát.

Értesítésgyűjtemény

Az általad beállított ütemezés szerint, naponta érkező értesítésgyűjteményekkel könnyedén felveheted a fonalat. A rendszer intelligensen, prioritásuk szerint rendezi sorba az értesítéseket, a leg­fon­to­sabbakkal legfelül.

Fedezd fel a világot új formában.

Sosem volt még ilyen látványos, ami körülvesz. A Térképek elképesztő új részletei túlszárnyalják az útitervbe fektetett elvárásokat – már nem csak azt tudhatod meg, hogyan jutsz el egyik pontból a másikba. A Safari még több lehetőséget nyújt az online felfedezéshez. A Walletben pedig egyetlen, biztonságos helyen tárolhatod minden személyes adatodat.

Térképek

Élmény lesz vele a városnézés

Eddig soha nem látott kidolgozottsággal fedezheted fel a városnegyedeket, az utakat, az épületeket, sőt még a fákat is. 3D-ben nézhetsz meg olyan nevezetességeket, mint a Golden Gate híd – mindezt világos és szemet kímélő sötét módban.3

Új vezetési funkciók

A Térképek mostantól lenyűgöző részletességgel segíti a sofőröket. Jelöli a kanyarodósávokat, a gyalogátkelőket és a kerékpárutakat, utcaszintű nézetben mutatja a bonyolult kereszteződéseket, az új, kifejezetten vezetéshez készült térképen pedig egy pillantással ellenőrizhetők az útinfók.

Látványos útmutatások gyalogláshoz

A részletes útvonaltervek már a kiterjesztett valóságban is elvezetnek oda, ahova el akarsz jutni.2

Új tömegközlekedési funkciók

A tömeg­közlekedéssel való összehangolásnak köszönhetően láthatod a közeli megállókat, az indulási időket, kedvenc útvonalaidat pedig akár ki is tűzheted felülre.

Safari

Újratervezett lapsor

Mára megváltoztak a böngészési szokásaink, és ehhez egy újragondolt lapsor passzol igazán. Tetőtől talpig kihasználja a rendelkezésre álló kijelzőfelületet, és görgetés vagy nézelődés közben sincs útban. A böngészőablak alján helyet kapott lapsoron egyszerűen navigálhatsz és válthatsz a lapok között az ujjaddal.

Lapcsoportok

Úgy mentheted és rendszerezheted a lapokat, ahogy neked a legjobb, és egyszerűen válthatsz egyikről a másikra. A lapcsoportok szinkronizálódnak az eszközök között, így bárhonnan hozzáférhetsz mindegyikhez.

Bővítmények

A Safari-bővítmények mostantól iPhone-ra is telepíthetők. És a Machez hasonlóan itt is megadhatod, hogy az egyes bővítmények mikor kapcsoljanak be.

Wallet

A digitális kulcstartód

Mostantól akkor is bejuthatsz az otthonodba, a hotelszobádba, vagy épp az irodádba, ha csak az iPhone-od van nálad.5

Intelligens segítség.

Életed emlékezetes helyszíneitől kezdve a kézzel írt családi receptekig annyiféle hasznos információ rejlik a fényképeken. Az iOS 15 biztonságos, beépített gépi intelligenciájával több adatot nyerhetsz ki a fotókból, gyorsan meg­ta­lál­ha­tod, amit keresel, és újraélheted a különleges pillanatokat.

Élő szöveg

Élő szöveg a fotókban

Az Élő szöveg intelligensen előhozza a képeken rejlő részletes és hasznos adatokat, így ha kijelölsz egy szöveget a fotón, egy koppintással máris hívást indíthatsz, e-mailt írhatsz, vagy megtervezheted az útvonalad.2

Élő szöveg a Kamerában

Az Élő szöveg a Kamera appban is használható, így ha épp útközben vagy, elég a szövegre irányítanod az iPhone kameráját, és már fel is használhatod a kijelzőn látott infót.

Élő szöveg fordítása

Az Élő szöveg hét nyelven ért: angolul, franciául, kínaiul, németül, olaszul, portugálul és spanyolul. A rendszerszintű fordítási funkció jóvoltából pedig a fordítás csak egy koppintásra van.

Vizuális definiálás

Még több infót találhatsz egyetlen kép alapján

Többet szeretnél tudni a fotókon szereplő dolgokról? A Vizuális definiálás kiemeli azokat a tárgyakat és jeleneteket, amelyeket felismer, így még több információhoz juthatsz hozzá róluk.2

Még többet megtudhatsz egyetlen érintéssel

A Vizuális definiálás funkcióval az esz­kö­zö­dön vagy a neten lévő fotókra koppintva gyorsan utánanézhetsz egy műalkotásnak, látnivalónak, természeti jelenségnek, könyvnek vagy cuki háziállatnak.

Spotlight

Részletesebb találatok és keresés fotók alapján

A Spotlight új, részletes keresési találatai mostantól még több információt tartalmaznak az előadókról és művészekről, a filmekről és sorozatokról, illetve a kontaktjaidról. Ráadásul már a fotóid között is kereshetsz, az Élő szöveget használva pedig a fényképeken szereplő szöveg alapján is indíthatsz keresést a segítségével.

Fotók

Új megjelenésű interaktív Emlékek

Az Emlékek egy új interaktív, magával ragadó kezelőfelület mellett az Emlékmixekkel is gazdagodik, így most már hozzá passzoló zenével is feldobhatod a történeted hangulatát.

Apple Music + Emlékek

Dalok tízmilliói az Apple Music Könyvtárban. Már az Emlékekhez is elérhetők.

Egészség

Frissítések az Egészség appban

A frissített Egészség appban új módokon oszthatod meg az adataidat a szeretteiddel, felmérheted az esések kockázatát, a trendelemzések pedig segítenek megérteni az egészségi állapotod változásait.

Adatvédelem

Az iOS 15-tel még jobban átláthatod, hogyan férnek hozzá az appok az adataidhoz, nagyobb irányítást kapsz az általad megosztott adatok felett, miközben védve leszel a nem kívánt adatgyűjtéssel szemben.

Adatvédelmi jelentés az appokban

Ellenőrizheted, hogyan használják az alkal­mazások a nekik adott engedélyeket, mely külső doménekkel veszik fel a kapcsolatot,6 és legutóbb mikor tettek így.

iCloud+

Az iCloud mindig is élen járt abban, hogy fontos adataidat – például a fotókat, a dokumen­tumokat és a jegyzeteket – minden esz­kö­zö­dön biztonságosan és naprakészen tárolja és elérhetővé tegye. Az iCloud+ új szintre emeli mindezt: egy vadiúj előfizetési rendszer veszi át az eddigi tárhelycsomagok helyét.7

Bemutatkozik az iCloud+

Minden megvan benne, amit az iCloudban szerettél, számos olyan új funkcióval kibővülve, mint az iCloud privát átjátszó, Az e-mail-cím elrejtése és a kiterjesztett támogatás a HomeKit biztonságos videóhoz.

iCloud privát átjátszó

Adataid
védve
lesznek netezés közben.

Az e-mail-cím elrejtése

Azonnal egyedi, véletlenszerű e-mail-címeket generálhatsz, amik a személyes fiókodba továbbítják az üzeneteket. Így nem kell megosztanod a valódi e-mail-címedet, ha kitöltesz egy netes űrlapot, vagy ha feliratkozol egy hírlevélre. Az e-mail-cím elrejtése funkciót a Mail és a Safari appban, valamint az iCloud-beállítások között találod.*

És ez még nem minden.

Kisegítő lehetőségek.

Minden appban személyre szabhatod a megjelenítési beállításokat és a szövegméretet. Abban az alkal­mazásban teheted félkövérré vagy emelheted ki a szöveget, növelheted a kontrasztot, vagy épp invertálhatod a színeket, amelyikben csak szeretnéd. A VoiceOver segít részletesebben megismerni a képeken szereplő személyeket, tárgyakat, szövegeket és táblázatokat. Logikus sorrendben navigálhatsz a receptek és a tápértékjelölések között. És ha egy fotón végighúzod az ujjad, megtudhatod, hogy a rajta szereplő személy hogyan helyezkedik el a többi dologhoz képest.

 

Időjárás.

Az új megjelenést az időjárási adatok grafikus ábrázolása és gyönyörűen átdolgozott animált hátterek teszik teljessé – hogy a várható csapadékot, a levegőminőséget és a hőmérsékletet mutató térképeket ne is említsük.9

Jegyzetek.

A hatékonyságnövelő újdonságokat tartogató Jegyzetekben már címkékkel is rendszerezheted a feljegyzéseidet, az említések és a Tevékenység nézet pedig új lehetőségeket teremt az együtt­működésben.

 

Fordító.

A rendszerszintre emelt fordítási funkcióval az eszközön bárhol lefordíthatod a szövegeket. Az appon belül az Automatikus fordítás funkció és a személyes beszélgetésekhez tervezett nézet gördülékenyebbé, így követhetőbbé teszi a beszélgetéseket.

 

Widgetek.

Vadiúj, a Családi megosztással integrált widgetek érkeznek a Lokátorhoz, a Game Centerhez, az App Store Ma lapjához, az Alváshoz, a Mailhez és a Személyekhez.

 

Lokátor.

A folyamatos frissítésekkel mindig pontosan láthatod, merre járnak a családtagjaid és a barátaid. A Lokátor-hálózat segítségével a kikapcsolt és törölt készülékeidet is meg­ta­lál­ha­tod.

 

Apple ID.

A Fiók-helyreállítási kontaktok megadásával minden eddiginél egyszerűbben állíthatsz be új jelszót, hogy megőrizd a hozzáférést fiókodhoz. Az új Digitális örökség program pedig azt is lehetővé teszi, hogy hagyatéki kontaktokat állíts be, akik halálod esetén hozzáférhetnek a fiókodhoz.

Ti frissítettetek már? Mik az első benyomások?

Figyelem! Kiemelt ajánlattal vár egész szeptemberben az iDoki, ami mellett a születésnapi akciót sem érdemes kihagyni!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!