Korrupció, nepotizmus és sötét felhők Szöul fölött

Skarp 2014.11.07. 14:00 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 15 hozzászólás 754

A fiatalabbik Lee 2011-ben került a Samsung Electronics alelnöki székébe, s 4,7 milliárdos vagyonának nagy része abból származik, hogy számos Samsung-közeli cég részvényeihez még azok piacra vonulása előtt hozzáfért. A jelenleg betegeskedő apukát 2008-ban sikkasztásért és adócsalásért ítélték el, azonban csak felfüggesztett büntetést, majd az ország elnökétől kegyelmet kapott, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja maradhasson. Ne aggódj, mi sem értjük.

A perhez kapcsolódó bizonyítékokból kiderült, hogy az idősebbik Lee úgy biztosította fia gazdaggá válását, hogy egy IT szolgáltatási cég, a Samsung SDS kötvényeit átjátszotta neki, jóval értéken alul, nagy veszteséget okozva a többi részvényesnek. Tapasztalatairól keveset tudni, de 2000-ben az ő keze alatt csődölt be a Samsung internetes részlege, aminek maradványait aztán gyorsan lepasszolta partnercégeknek. Apjához hasonlóan egyébként ő is távol marad az elnöktanácstól, ami érthető, hiszen azok tagai büntetőjogi felelősségel tartoznak a cég döntéseiért. A Lee-család látszólag kisebbség részvényese a teljes vállalatnak.

Mindazonáltal a mintegy 70 cégből álló cégcsoporton belül birtokolt tulajdonrészeikkel teljes kontroll alatt tartják a Samsungot, amit még az idősödő elnök apja alapított 1938-ban. Amikor id. Lee lemondott 2008-ban a nagy botrány kapcsán (ami során az is kiderült, hogy 200 millió dolláros keret volt elkülönítve jogászok, politikusok és hasonlók lefizetésére) az ifjú titán számára is kellemetlenné vált az élet, azonban az elnöki kegyelem után és apja visszatérését követő évben már alelnökké lépett elő. Az, hogy hogyan lett többségi kötvénytulajdonos a Samsung holdingcégében, a Cheil Industriesban és a Samsung SDS-ben az továbbra is rejtély, azonban ezek most készülnek a tőzsdére, amiből az ifjú Lee ismét hatalmas összegeket szakíthat majd.

Eközben annak ellenére lett az egyik arca a vállalatnak, hogy teljesen hiányában van bármiféle saját érdemnek a vállalatvezetés világában. Nincs információnk a vállalatvezetési, kríziskezelési és stratégiai képességeit illetően – ennek ellenére a dél-koreai sajtó hatalmas döntéseket tulajdonít neki a Samsung Electronics berkein belül, persze “anonim” forrásokra hivatkozva. A fiatalabbik Lee keze van abban is, hogy a Samsung elkezdett OLED-kijelzőket és APU-kat is gyártani – ez az a szektor, ahol még a telefonoknál is nagyobb a visszaesés: 93,9 százalék.

Az apja segítségével meggazdagodott, karrierjét annak nepotista hozzáállásának köszönhető Lee tökéletes ellentéte Tim Cooknak, aki egyrészt COO-ként már bizonyított, másrészt Jobs kétszer is kiválasztotta, nyilván nagy alapossággal lefolytatott szelekció végeredményeképpen. Műveleti hatékonyságát már a Compaqnál is bizonyította, onnan csalta át 1998-ban Steve, hogy a 90-es évekbeli vészkorszakból megörökölt műveleti infrastruktúrát majdhogynem az alapoktól, a semmiből építse újra. Majd halála előtt őt választotta utódjául, ami azt jelentette, a nagyon erős szellemi műhelyből ő volt a legrátermettebb.

Az ő irányítása alatt vált az Apple egy kinevetett, “futottak még” kategóriás nem-standard szoftvert futtató PC-gyártóból egy fogyasztói elektronikai nagyhatalommá, ami a globális telefonpiac bevételeinek 86 százalékát és a PC- és tabletpiac bevételeinek nagyrészét tudhatja magáénak. Az Apple gyors újjászületésében fontos szerepet játszottak a többek között a Samsung Electronicsszal kötött milliárd dolláros beszállítói szerződések, amiket Cook hozott tető alá. Ezek nagyban segítették a koreai konglomerátum fellendülését is.

Mikor 2010-ben a Samsung irányváltása keretében elkezdte másolni az Apple termékeit, a két cég között érthetően feszült lett viszony. Cook eleinte békíteni próbálta a feleket és igyekezett megállapodni a legnagyobb beszállítóval, ez azonban a Samsung felsővezetése miatt meghiúsult. Ők ugyanis jóval kifizetődőbbnek tartották továbbra is másolni a termékeket, még úgy is, hogy óriási kárpótlásokat, büntetéseket kellett fizetniük.

Miközben az Apple innovációs farvizén utazott, a Samsung nagyon próbált saját jogán is sikeres lenni. A Windowsos laptopok, a Chromebookok, az Androidos tabletek és kamerák és a Tizen-termékvonal azonban mind-mind sikertelennek bizonyultak. Az egyetlen igazi saját siker a drágább és nagyobb kijelzős telefonok, a phabletek eladásából származott. Az öreg Lee utódjának tehát kell találnia egy újabb fejőstehenet, de ez csak egy a rengeteg előtte álló kihívás közül.

Ahogy az AP fogalmaz: “A dolgok jelenlegi állása szerint a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai cégének sorsa jelenleg egy olyan emberen múlik, akinek vezetői tapasztalata nincs, csupán annak köszönheti helyzetét, hogy egy olyan családba született, ami a törvényen felül áll egy olyan országban, ami tolerálja a nagyvállalati korrupciót.” Ráadásul az összes konkurensük gyárt már phabletet, még az Apple is. Vége a mézesheteknek.

Miután az Apple a phabletbizniszét megfojtotta, és az A8 és A8X chipek gyártását kiadta más beszállítóknak, a Samsung kénytelen lesz jóval alacsonyabb árakba is belemenni, ha az A9 gyártását meg akarja szerezni magának. Az Apple ráadásul rohamtempóban diverzifikálja beszállítói bázisát, nehogy megint ilyen helyetbe kerülhessen. De a Samsungnak az Apple-ön kívül is komoly gondjai vannak. Befektetőinek tett ígéreteivel kapcsolatban általános a szkepticizmus, így a részvények a profithoz hasonlóan két-három éves mélypontra süllyedtek.

 Az óriásira hízó marketingköltségekre is szükség volt, hogy az eladásokat legalább szinten tartsák: ez 2013-ban 13 milliárd dollárra rúgott. Miután visszavagdostak a költségekből, az eladások elkezdtek visszaesni. Most hogy emiatt a profit is megzuhant, még fájdalmasabb lesz ehhez hasonló kampányokkal előrukkolni, hogy az eladások megint nőni tudjanak. A Google-lel romló viszonyuk pedig annak fényében is aggasztó, hogy a Tizen-platform még mindig nincs kész, pedig jelenlegi neve alatt 3, más neveken még további 5 éve fejlesztés alatt áll.

Eközben a hardcore Android-fanok elkezdtek átpártolni a Xiaomihoz, ami hozzájuk hasonlóan a “nagy darabszám, alacsony profit” stratégiáját választja. Egy még korruptabb kormány támogatásával a háta mögött úgy tűnik, hogy még a Samsungnál is ügyesebben és pofátlanabbul másolja az Apple-t, ami manapság az egyetlen potenciálisan sikeres útnak tűnik az Android licensee gyártók számára. Sokatmondó, hogy Kínában már Apple telefonokból is több fogy, mint Samsungból.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

15 hozzászólás

 1. Joci - 2014.11.07. 20:51

  Ebből mi lesz… Azt a k…..

 2. MacKo - 2014.11.08. 09:20

  Semmi?

 3. Z - 2014.11.08. 11:47

  Az Apple birtokolja a PC meg mobil piac bevételeinek 86 %-át? Ezt nem is tudtam. :-) Furcsa lehet ez a “birtokolás”, ha egyszer a világon lévő PC-k (itt most nem a kiszolgálókra gondolok) 90 százalékán Windows fut, a világon lévő mobiltelefon készülékek 85%-án meg Android. :-) Honnan a frászból van ez az adat?

  Ami a többit illeti, lehet fikázgatni a különböző vezetőket, csak azt nem értem, ha egyszer fikázzátok, miért mindig a Samsung vezetőit? Halottról jót vagy semmit, de ugye Jobs-ról is el lehetne mondani, hogy sokáig kábszerezett, meg hippi kommunákban élt, ahol amúgy a lánya is fogant, akit sokáig nem is akart sajátjaként elismerni és míg ő már fényűző életet élt, hagyta, hogy a lánya nyomorban éljen az anyjával. Vagy azt is el lehetne mondani, hogy hagyta, hogy Bil Gates lenyúlja a grafikus felhasználói felületet, mert ostoba volt.
  Tim Cook meg az Apple most úgy fest, hogy egy rakás európai politikust, meg adózásért felelős kormánytisztviselőt korrumpált, az Euronews most folyamatosan erről a botrányról beszél. Egy rakás országban felét sem fizette be az Apple az adónak amit kellett volna, de volt olyan is, ahol egyáltalán semmit nem adózott. Az Íreknél is most ezért “áll a bál” és folynak az uniós vizsgálatok, mert egy rakás országot euro milliárdoktól fosztott ezzel meg. Szóval, ha már ott tartotok, hogy fikáztok, akkor miért csak az egyik felet, ha egyszer a másiknak is van mit takargatnia?

 4. Z - 2014.11.08. 12:04

  Nem akarok beleszólni miről írjatok, de ha ilyenek lesznek napirenden, hogy melyik cégnek milyen piszkos ügyei vannak, meg melyik vezető miket művelt, az lesüllyeszti ezt a helyet is a bulvármédia szintjére, ami szerintem nem jó dolog.

 5. IPhone - 2014.11.08. 19:00

  Z respect

 6. The Count - 2014.11.08. 21:12

  Z: ott a pont. Végre egyérett gondolkodás

 7. Pepe - 2014.11.09. 02:16

  Support Z.

 8. akira - 2014.11.09. 06:51

  Az Apple “adózási botránya” a bulvárhír. Arról van ugyanis szó, hogy mint minden nemzetközi vállalat, rengeteget költ arra, hogy tanácsadókon keresztül megismerje a világ, az eu és az egyes tagállamai igen bonyolult adózási szabályait, és úgy igyekezzen azoknak megfelelni, hogy közben optimalizálja az adófizetési kötelezettségeit. Ez teljesen természetes jelenség, és nagyon ritkán derül fény arra, hogy valamely nemzetközi nagyvállalat – a kiélezett és szorult piaci helyzetében – szabályellenes módon optimalizálja adófizetési kötelezettségét, azaz szándékosan adót csaljon.
  A hazai adózási szabályokat elnézve talán nem nehéz belátni, hogy különbség van szándékos adócsalás és az adószabályok helytelen értelmezése miatti adóhiányra, mely utóbbi egyértelműen az átláthatatlan és szakmaiatlan szabályozásra vezethető vissza.

  A Samsung papa korrupciós botránya, meg az, hogy a papa szeretné átjátszani tehetségtelen fiára a cég vezetését – teljesen más dimenzió, mint az adózás optimalizálása és az abban – esetleg – elkövetett hibák.

 9. Z - 2014.11.09. 09:25

  akira: Nem értek egyet. Az adózási kötelezettség mindenkire ugyanúgy vonatkozik. Hogy egy cég tudja ezeket követni, akármilyen bonyolult is, az szintén mindenkire kötelező érvényű dolog. Ezért tartják az adószakértőket. Amikor az adószakértő bevallást készít, azért ő tartja a hátát. Következésképp, ha arról lenne szó, hogy az adószakértő cseszett el valamit,nazzal nem az Apple-t vádolnák. Ráadásul egyáltalán nem ilyesmiről van szó, amit írtál, hanem korrupcióról, ami kormánytisztviselők korrumpálását, lefizetését feltételezi, ami minden esetben szándékos magatartás ugye. Szóval hagyjuk ezt a “más dimenziót” szerintem. Legfeljebb csak abból a szempontból lehet más, higy amit az Apple művelt nem arról szólt, hogy a papa valahogyan jót akart a fiának ámde törvénytelen módon, hanem arról, hogy semmilyen nemű adót nem óhajtott fizetni a bevételei után, megkárosítva ezzel az adott országokat és emiatt még attól sem riadt vissza, hogy valamilyen módon lefizesse, korrumpálja a megfelelő embereket. Nem kell egyetérteni velem, de szerintem ez utóbbi a sokkal rosszabb, ha már “más dimenziókban” szeretnél dolgokat látni.

 10. akira - 2014.11.09. 14:36

  Lehet egyet nem erteni velem, attol meg valoszonuleg fogalmad sincs arrol, hogy pontosan mi a gondja barkinek is az
  Apple adozasaval kapcsolatosan.
  Egy biztos, a Samsung elnoket del-koreaban eliteltek korrupcio es adocsalas miatt, az Apple-t pedig sehol meg csak meg sem vadoltak hasonloval. Legfoljebb a bulvar mediaban.

 11. Z - 2014.11.10. 07:01

  Jólértesültkém, ennyire nem lehetsz naív és tudatlan, már bocs. Két különböző platformú cégről beszélünk és két különböző bűnesetről. Az Apple nem a saját országának székhelyén követett el bűncselekményt, hanem a millió országban lévő kirendeltségei révén néhányban nem fizetett adót és korrumpált állami tisztviselőket a vádak szerint. Merőben más dolog ez és nyilván ha büntetve is lesz ezért valaki, valószínűleg nem az USA-ban. Ráadásul az egészre csak most derült fény, vagyis a kezdetek kezdetén tart a dolog, ítélet még sehol se született, mert nem is születhetett még. Mindez semmit se von len a dolog éléből, sőt.

 12. Vélemény - 2014.11.11. 00:32

  “Amikor az adószakértő bevallást készít, azért ő tartja a hátát. Következésképp, ha arról lenne szó, hogy az adószakértő cseszett el valamit,nazzal nem az Apple-t vádolnák.”- ezzel kapcsolatban nekem egy hangyányival másmilyen tapasztalataim vannak. Ha az adószakértőd elcsesz valamit, azért nem őt fogják megvádolni, és megbüntetni, hanem a céged. A cég peres eljárasban próbalkozhat ezután igénye érvényesítésével az adószakértő felé, de ez már egy másik történet.

  • Z - 2014.11.11. 06:28

   Izé nem. Ha egyértelmű, hogy az adószakértő szúrta el, akkor azért őt veszik elő, azért ő tartja a hátát. Nézd meg nyugodtan a vonatkozó törvényeket. Más kérdés, hogy ilyenkor első körben a céget keresik fel, illetve az adószakértő is elkezdhet vádaskodni, hogy mentse a bőrét, előhozakodhat más dolgokkal, melyeket a cégről esetleg tud. De ismétlem, az Apple esetében nem ilyesmiről van szó, hanem korrupcióról, ami minden esetben szándékosságot feltételez, hiszen azt nem lehet “véletlenül” elkövetni.

 13. Vélemény - 2014.11.11. 07:50

  Kerestem ezekre a dolgokra, amiket írsz az Appleről,, de hiteles forrásból konkrét dolgot nem találtam.

 14. Gg - 2014.11.14. 06:49

  Az elég érdekes. Pedig csak rá kéne gugliznod az “apple adócsalás” címszavakra.

Szólj hozzá Te is!