821 millió forintért kaphat táblagépet a Gazprom elnöke

KeleMan 2013.07.18. 17:29 Apple, iPad 5 hozzászólás 759

Méreg drágán rendelnek táblagépet az orosz állami gázcég elnökének. A Gazprom pályázatot írt ki olyan személyi használatú számítógép elkészítésére, amely Alekszej Miller elnök számára egyfajta agyközpontként szolgálna. Legfeljebb 119,7 millió rubelt (több mint 821 millió forintot) lennének hajlandó kifizetnie a táblagépért, amelynek az Apple által kifejlesztett operációs rendszeren kell alapulnia, GPRS-adatforgalommal és persze vezeték nélküli internetkapcsolattal kell rendelkeznie – szerepel a cég honlapján közzétett pályázati kiírásban.

A táblagép gyártójának nem lesz könnyű dolga, mivel azt várják el tőle, hogy az eszköz teljesítménye gyakorlatilag másolja le az elnök asztalán lévő számítógépét, amelyen számtalan információt futtatnak. A táblagépnek emellett nagyon gyorsnak kell lennie, minden egyes mellékletnek legfeljebb 5 másodperc alatt be kell töltődnie, és a képernyőváltások között sem telhet el 3 másodpercnél több idő.

Alekszej Miller táblagépének mindazonáltal igen megbízhatóan kell működnie, mert mint az Izvesztyija című napilap online változata írta, a Gazprom elnöke a nap 24 órájában, a hét minden napján és az év 365 napjában dolgozik. Ha mégis elromlana a készülék, azt legfeljebb 4 óra alatt meg kell javítani. Természetesen az is feltétel, hogy senki sem férhet hozzá a táblagépen tárolt információkhoz és a cég adataihoz sem. A táblagépet csak a tekintélyes orosz állami cég elnöke fogja használni.

Az bizonyos, hogy nem egyhamar, a készülék előállítására ugyanis 206 napot adott a megrendelő, és a pályázat is csak július 31-én zárul. Szergej Kuprijanov, a Gazprom elnökének szóvivője megerősítette, hogy valóban készülnek táblagépet vásárolni Alekszej Millernek, csak azt nem tudta megmondani, hogyan számították ki a maximális árát, a mintegy 119 millió rubelt.

Mi úgy véljük, hogy eljött az Apple ideje… Adják el előre neki az iPad 5-öt, aztán mi meg megkapjuk picit kevesebb pénzért szeptember-október környékén.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. juha [J] - 2013.07.18. 17:43

  hahahahaha. vagyis egyetlen gyártó jöhet szóba, az Apple. Viszont azt, hogy fogják elérni, hogy ez a táblagép legyen mondjuk egy TB-s??? Az a rengeteg dokumentáció meg stb amit látni akar rajta, az kétlem hogy pár giga lenne. Emellett rohadt gyors…valószínű, hogy az lesz, ha van rajta több tízezer…százezer dokumentum.

  egyébként meg ha gyakorlatilag másolnia kell az asztali gépét, akkor mi itt a kérdés? ugyanazt a konfigot kell belegyömöszölni abba a kis kütyübe. ja meg, hogy levegővel működjön :D

 2. Jámbor attila - 2013.07.18. 19:16

  Fogadni merek hogyha eggyáltalán tudnak ilyet csinálni (habár kétlemhogy sikerülnifog)akkor mennyire fog felforrosodni a gép ha a nap 24orájában használja

 3. ESzállás - 2013.07.18. 21:01

  Az a gép egy Windows 8-as tablet lehet csak, amin teljes értékű Windows fut.
  Van ilyen rengeteg.
  A győztes gép az lesz, amelyik képernyő védőjén az a tigris lesz amit Putyin elvtárs sikeresen legyőzött:)))
  Ezúton is respekt neki a bátorságáért.

  • juha [J] - 2013.07.18. 22:19

   amelynek az Apple által kifejlesztett operációs rendszeren kell alapulnia

  • juha [J] - 2013.07.18. 22:21

   Miért nem lehetne egy teljes értékű vagy egy butítottabb OS X?

Szólj hozzá Te is!