Az Apple és a Google együtt kérvényezi az NSA követeléseinek nyilvánossá tételét

Kacor 2013.07.18. 16:36 Apple, Egyéb 0 db 336

Miután renoméjukon az idei nemzetbiztonsági (NSA) botrány komoly csorbát ejtett, az Apple, a Microsoft, a Google, a Facebook és több amerikai nagyvállalat karöltve követeli az NSA adatgyűjtési kérelmek és megfigyelések átláthatóvá tételét.

Az összesen 63 vállalat, befektető és nonprofit szervezet az Egyesült Államok kormányához fordult az indítvánnyal, amely lehetővé tenné, hogy az internet-, telefon és egyéb szolgáltatók megosszák, milyen felhasználói adatokat kötelesek az NSA-val közölni. Ezek az információk magukban foglalnák:

  • A felhasználókkal kapcsolatos információkra irányuló kérelmek számát
  • A felhasználók, felhasználói profilok és készülékekekkel kapcsolatos információkra irányuló kérelmek számát
  • A kommunikáció tartalmára, az előfízetői és egyéb adatokra vonatkozó kérelmek számát

A vállalatok ragaszkodnak hozzá, hogy az NSA követelései épp oly nyilvánossá váljanak, ahogy a jogi szervek adatigénylései (Facebook, telefon, internethasználat, stb.) is azok Amerikában hosszú évek óta.

“Az, hogy a kormányzat hogyan használja a jogi-, nyomozó- és végrehajtó szervek információit, évek óta nyilvános, és ez a bűnügyi esetekkel kapcsolatos eljárásokban semmiféle fennakadást nem okozott.” – olvasható a levél egy másolatában. “Engedélyt kérünk rá, hogy ugyanezen információk a kormány nemzetbiztonsági szerveinek esetében is elérhetővé váljon.”

Korábban az Apple és a Google is egyértelműen állást foglalt az NSA botrány ügyében, sőt: a Google több szolgáltatás adatvédelmi rendszerét is szigorította.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

Szólj hozzá Te is!