Miért tűnt el a Baldur’s Gate az App Store-ból?

Kacor 2013.06.29. 15:34 Apple, Játékok 3 hozzászólás 613

Bő egy hete Agatha Christie-titokzatosságú dráma vette kezdetét az App Store és a Beamdog háza táján: a játéktörténelem egyik legfontosabb RPG-jének hatalmas sikert arató iOS portja egyik pillanatról a másikra… egyszerűen eltűnt.

A Beamdog június 20-án eltávolította a Baldur’s Gate: Enhanced Edition-t az App Store-ból és a honlapjáról, ahol PC-s letöltésként volt elérhető, a hivatalos indoklás szerint “szerződéses problémák” miatt. A játék androidos verzióján, valamint a következő patch-en való munka szintén félbemaradt. A Baldur’s Gate II: Enhanced Edition fejlesztése jelenleg nem folytatódik.

Trent Oster, a Beamdog és az Overhaul elnöke ezt a közleményt adta ki:

Nemrégiben eltávolítottuk a Baldur’s Gate: Enhanced Edition-t, a továbbiakban a szoftver nem lesz megvásárolható sem a Beamdog-on, sem az Apple App Store-ban. A kiadó partnerünk kérésére tettük meg ezt a lépést, amíg több szerződéses problémát megpróbálunk megoldani. Amíg ez meg nem történik, sajnos a következő patch-et, vagy a játék androidos verzióját sem tudjuk kiadni, ahogy a Baldur’s Gate II: Enhanced Edition-t sem. Őszintén elnézést kérek a sorozat rajongóit, és ígérem, hogy keményen fogunk dolgozni a problémák megoldásán.

A játék iPad portja 2012 decemberében jelent meg, a Steam verzió jelenleg is elérhető. Még szomorúbbá teszi a hírt az a tény, hogy idén a Beamdog már a Baldur’s Gate III-ban gondolkodott.

Az incidens után négy nappal Trent Oster így nyilatkozott:

A kilátásaink bizonytalanok. A legjobb esetben hamarosan tisztázzuk a dolgokat. A legrosszabb esetben az ügy a jogi pokol fenekén marad még jó darabig. Imádok játékot fejleszteni, de e miatt a szerződésekkel kapcsolatos francos őrület miatt nem tudok aludni éjjel.

A tegnapi nap során még annyi derült ki, hogy az alkalmazás eltávolítását az Atari kezdeményezte, akinek honlapján továbbra is elérhető az Overhaul által portolt, kibővített játék. Az ügy nagyon furcsa. Miért rontaná az Atari a saját üzletét és kapcsolatát az Overhaullal? Mi érdeke fűződhet a rajongók feldühítéséhez és a várva várt III. rész fejlesztésének leállításához? Ti mit gondoltok az esetről?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

3 hozzászólás

  1. Geo - 2013.06.29. 18:19

    Semmit :))

  2. Ifan - 2013.06.30. 12:42

    Akkor minek kommentelsz :) értelem…

  3. Blancor - 2013.06.30. 22:42

    Azért kommentel, hogy Te is meg Én is kommenteljünk, s ha sokan kommentelnek akkor jó sok komment lesz. :)

Szólj hozzá Te is!