iOS Reloaded – Lenyűgöző, nagyszerű, újratervezett az iOS 7

KeleMan 2013.06.15. 20:53 Apple, iOS 29 hozzászólás 14 736

“Teljesen újratervezett rendszer lenyűgöző felhasználói felülettel és nagyszerű új funkciókkal.” – így fogalmaz az Apple hivatalos iOS 7-es sajtóanyagában.

Az Apple bemutatta a lenyűgöző új felhasználói felülettel rendelkező iOS 7 szoftvert, amely az iOS mobil operációs rendszer legjelentősebb frissítése az eredeti iPhone óta. A teljesen újratervezett iOS 7 finom mozdulatokkal használható, megjelenése elegáns színpalettájának és elkülönülő, praktikus rétegeinek köszönhetően még élénkebb. A továbbfejlesztett tipográfia tisztább, egyszerűbb külsőt kölcsönöz, valamint az áttetszőség és a mozgás használata még az egyszerűbb feladatokat is érdekesebbé teszi.

Az iOS 7 több száz nagyszerű új funkcióval rendelkezik, amelyek közé többek között a Vezérlőközpont, az Értesítési központ, a továbbfejlesztett Multitasking funkció, az AirDrop, a Fotók, a Safari és a Siri fejlesztései is tartoznak. Az új szoftveren először érhető el az iTunes Radio nevű ingyenes internetes rádiószolgáltatás, amely az iTunes alkalmazásban hallgatott zene alapján javasol rádióállomásokat.

“Az iOS 7 az iOS legjelentősebb frissítése az eredeti iPhone óta” – mondta Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke. “A létrehozásához egy olyan csapatot állítottunk össze, amely a tervezéstől a fejlesztésig terjedőszakértelemmel rendelkezik. Az együttesen elért eredmények alapján az iOS 7 egy izgalmas, új kezdetet jelent.”

“Van valami mélyen megbúvó és maradandó szépség az egyszerűségben, az átláthatóságban és a hatékonyságban. A valódi egyszerűség sokkal több, mint a zsúfoltság és a díszítőelemek hiánya – az egész arról szól, hogy rendet teremtsünk egy összetett rendszerben” – jelentette ki Jony Ive, az Apple tervezésért felelős alelnöke. “Az iOS 7 egyértelműen ezeket a célokat képviseli. Egy teljesen új szerkezettel rendelkezik, amely egységes, és a teljes rendszerre kiterjed.”

Az iOS 7 teljesen átdolgozott, vadonatúj felhasználói felülettel rendelkezik, ám a használata azonnal ismerősen hat majd az egész világon az iPhone, iPad és iPod touch készülékek több százmillió felhasználója számára. Az új felhasználói felület miatt a telefon lényegesen nagyobbnak tűnik, mert valamennyi alkalmazás kihasználja a teljes képernyőt. Az újratervezett betűtípusok fantasztikusan mutatnak a Retina kijelzőn, használatukkal a szövegek még élesebbek.Az iOS 7 bevezeti a Vezérlőközpontot. A gyorsan elérni kívánt funkciók egyetlen,
kényelmesen elérhető helyen találhatók. A képernyő aljáról végzett egyetlen legyintéssel elérhető a repülőgép üzemmód, a Wi-Fi, a Bluetooth vagy a Ne zavarjanak funkció vezérlői, valamint beállítható a képernyő fényereje, szüneteltethetők, lejátszhatók és léptethetők a zeneszámok, valamint a zene továbbítható az AirPlay használatával.

A Vezérlőközpont azonnali elérést biztosít olyan alkalmazásokhoz is, mint az Óra, a Kamera, a Számológép és a Zseblámpa. Az iOS 7 rendszeren az Értesítési központ már a zárolt képernyőről is elérhető, így az összes értesítés egy egyszerű legyintéssel láthatóvá válik. Az Értesítési központ Ma nevű új funkciója egy pillantással átlátható nézetet biztosít az adott
napról a fontos részletek, például az időjárás, a forgalom, a találkozók és az események összegzésével.

Az iOS 7 továbbfejlesztett Multitasking funkciójának köszönhetően a fejlesztők egy új API felülettel engedélyezhetik, hogy bármely alkalmazás többfeladatos feldolgozást végezzen a háttérben. A felhasználók látványosabb és intuitívabb módon válthatnak az alkalmazások között, továbbá az iOS 7 figyel arra, hogy a felhasználó mely alkalmazásokat használja a legtöbbet, és a tartalmait automatikusan naprakészen tartja a háttérben.

Az AirDrop használatával a tartalmak teljesen új módon, gyorsan és egyszerűen oszthatók meg a közelben tartózkodókkal. Ha a felhasználó valamit meg szeretne osztani, az AirDrop megjeleníti a közeli kapcsolatokat. Ezután csak ki kell választani a céleszközt a megosztáshoz, és az AirDrop elvégzi a többi feladatot. Az AirDrop funkció peer-to-peer kapcsolatot használ az átvitelhez, így hálózat vagy beállítás nélkül is bárhol használható, és az átvitelek teljes titkosításának köszönhetően a tartalmak védettek és bizalmasak maradnak.

Az iPhone készülékekkel világszerte, nap mint nap több fotó készül, mint bármely más fényképezőgéppel, és az iOS 7 rendszeren az új Kamera alkalmazás szűrőivel már valós idejű fényképe$ektusok is használhatók. A Kamera alkalmazás új, négyzet alakú fényképek készítésére használható beállítást tartalmaz, a négy fényképezőgép mód (videó, fotó, négyszög és panoráma) között pedig gyorsan és egyszerűen, egyetlen legyintéssel lehet váltani.

Az iOS 7 újratervezett Fotók alkalmazásában újdonság a Pillanatok funkció, amellyel automatikusan rendszerezhetők a fényképek és videók idő és hely alapján. Kicsinyítéssel pillanatok, pillanatgyűjtemények és évek szerint rendszerezve jeleníthető meg az összes fénykép. Az iOS 7 tartalmazza az iCloud fényképmegosztást, amellyel a kívánt képek a kiválasztott személyekkel egyszerűen megoszthatók. Az iCloud fényképmegosztással a családtagok és ismerősök hozzáadhatják a saját fényképeiket és videóikat a megosztott fénykép adatfolyamokhoz, az új Tevékenység nézet pedig egy helyen jeleníti meg a megosztott fotóadatfolyamok frissítéseit.

A Safari újratervezett felhasználói felületén több tartalom látható, többek között a teljes képernyős böngészésnek köszönhetően. Az új intelligens keresőmező segít leegyszerűsíteni a keresést, és a könyvjelzőkhöz és a Safari-lapokhoz egy új nézet is elérhetővé vált. Az iCloud Keychain funkcióval biztonságosan tárolhatók és az összes készülékén elérhetők a jelszavak és hitelkártyaadatok, így a jelszóval védett weboldalak használata, illetve a tranzakciókhoz szükséges elemek automatikus kitöltése egyszerű és biztonságos. A továbbfejlesztett Szülői
felügyelettel automatikusan blokkolható a felnőtt tartalmú weboldalak elérése, illetve az is beállítható, hogy csak a weboldalak egy meghatározott csoportja legyen elérhető.

A Siri az új férfi és női hangoknak köszönhetően minden eddiginél nagyszerűbben hangzik, és integrált Twitter-keresési funkciót is tartalmaz, így akár az is megkérdezhető, hogy miről beszélnek a Twitter felhasználói*. A Siri a Wikipedia integrációjának köszönhetően már a világ legkedveltebb internetes hivatkozási weboldalához is hozzáférést biztosít. A Siri Bing webes keresést biztosít az alkalmazáson belül, továbbá lehetővé teszi az eszközbeállítások módosítását és a hangüzenetek lejátszását.

A Zene alkalmazás gyönyörű új felületet kapott, és tartalmazza az új iTunes Radio szolgáltatást. Az ingyenes rádiószolgáltatás több mint 200 rádióállomást, valamint az iTunes Store áruházból elérhető zeneszámok hihetetlenül széles választékát foglalja magában, és azokat kizárólag az iTunes által kínált szolgáltatásokkal ötvözi. Az iTunes Radio az új zeneszámok felfedezésének legjobb módját kínálja. Amikor a felhasználó iPhone, iPad, iPod touch, vagy Apple TV készülékén, illetve Mac vagy PC számítógépén bekapcsolja az iTunes Radio
szolgáltatást, a lejátszott zeneszámok alapján kifejezetten a saját igényeire szabott állomásokhoz, az Apple által gondozott Kiemelt állomásokhoz, valamint konkrét zenei műfajok köré épülő állomásokhoz férhet hozzá.

Az iTunes Radio a lejátszott és letöltött zeneszámok alapján tanul. Minél többet használja a felhasználó az iTunes Radio és az iTunes szolgáltatásait, az alkalmazás annál hatékonyabban állapítja meg, hogy milyen zeneszámokat hallgat szívesen, és az élmény annál inkább illeszkedik ízléséhez. Az iTunes Radio szolgáltatáson a legnépszerűbb előadók exkluzív debütáló zeneszámai is elérhetők, továbbá integrált részét képezi a Siri, és az éppen hallgatott zeneszám egyetlen kattintással felcímkézhető vagy megvásárolható.

A több mint 900.000 alkalmazást tartalmazó App Store áruház a világ legnagyobb alkalmazás-áruháza. Az iOS 7 egyik új szolgáltatása a Népszerű alkalmazások a közelben funkció, amellyel az alkalmazások új módon kereshetők a felhasználó aktuális tartózkodási helye alapján, és az iOS 7 automatikusan naprakészen tartja az alkalmazásait. Az App Store áruház egy új Gyerekek kategóriát is tartalmaz, amely lehetővé teszi a tanárok és szülők számára a gyermekeknek szóló alkalmazások egyszerű felfedezését életkor alapján.

Néhány további példa az iOS 7 újdonságai közül:

• új iPhone keresése aktiválózár szolgáltatás, amely a távoli törlés utáni ismételt aktiváláshoz, az adatok törléséhez és az iPhone keresése szolgáltatás kikapcsolásához az Apple ID azonosító és jelszó megadását kéri;
• a Térképek éjjeli üzemmódja, amely a környezeti fényviszonyoknak megfelelően reagál, amikor a felhasználó sötétben használja az alkalmazást;
• FaceTime-hang az adathálózaton keresztül bonyolított kiváló minőségű hívásokhoz;
• az értesítések szinkronizálása, amellyel a felhasználó az egyik készülékén figyelmen kívül hagyott értesítéseket valamennyi készülékén figyelmen kívül
hagyhatja;
• a Telefon, a FaceTime és az Üzenetek blokkolása, amellyel megakadályozható, hogy bizonyos személyek kapcsolatba lépjenek a tulajdonossal;
• Tencent Weibo támogatás a kínai felhasználók számára, kínai-angol kétnyelvű szótár, továbbfejlesztett kínai nyelvű szövegbevitel, beleértve több kínai karakter
kézírás-felismerését;
• az iPhone és iPad készülékek hatékonyabb üzembe helyezése és kezelése a vállalkozások számára;
• továbbfejlesztett autós integráció, amely első alkalommal teszi elérhetővé az Apple termékek felhasználói élményét az autóban.

Az iOS 7 bétaverzióját és a szoftverfejlesztői készletét az iOS Developer Program tagjai már letölthetik a developer.apple.com weboldalról. Az iOS 7 ingyenes szoftverfrissítésként jelenik meg az iPhone 4 és újabb, iPad 2 és újabb, iPad mini és ötödik generációs iPod touch készülékekhez idén ősszel. Egyes funkciók nem feltétlenül lesznek elérhetők az összes készüléken.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

29 hozzászólás

 1. Anonim - 2013.06.15. 21:21

  Egy dologra még nem jöttem rá. Hogyan nyomok ki egy bejövő hívást?:D:D

  • KeleMan - 2013.06.15. 21:32

   Már több éve elérhető. Ha egyszer megnyomod a bekapcsoló gombot (Sleep/Wake) felül, akkor elnémítod a bejövő hívást. (Ez a hívónak nem tűnik fel, tehát a készülék tovább csörög, míg a hívó fél meg nem szakítja a hívást.) Ha el is szeretnéd utasítani a hívást, akkor pedig ugyanez, csak akkor duplán kell megnyomni felül a gombot. Kétszer gyorsan egymás után és ezzel elutasítod a hívást.

   • Anonim - 2013.06.17. 11:36

    Ez megvan, de akkor ezek szerint a kijelzőn már nem tudok semmit csinálni. :(

 2. Veto - 2013.06.15. 22:25

  Az elnémítás a hangerő szabályozó gombokkal is működik.
  Tehát, ha megszólal a telefonod a múzeumban, markolj rá a zsebedre és nyomd a szifonon, amit érsz… :D

 3. Gábor - 2013.06.15. 22:28

  Mi az a peer to peer az airdropnál???

 4. Phoenix - 2013.06.15. 23:11

  Ugye ezek a kommentek csak eltévedtek?!

 5. MolnarG - 2013.06.16. 00:32

  A peer to peer 2 vagy több eszköz közötti direkt hálózati kapcsolatot jelenti, köztes eszköz (router, switch, hub) használata nélkül.

 6. kkristof1 - 2013.06.16. 01:11

  Kinézetre olyan, mint a simbian, abba nem tudom mi a jó.

 7. Sipos Gabor - 2013.06.16. 04:12

  Pár napja tesztelem már, és meg kell mondjam, ígéretesnek tűnik… Nagyon sok olyan apró dolog van benne amit sokan észre sem vesznek, csak szidják a kinézetét…. Pedig ha odafigyelnének, észrevennék hogy a sokszor egyszerűnek tűnő kinézet mennyire színes is!!!! Például azt már észrevette valaki a sok suttyó közül hogy amikor iMessage-et írsz, akkor a kis buborékok amibe belekerül a szöveg egyre halványabbak ahogy csúsznak felfelé, és ha hirtelen megállítod akkor rugóznak egyet? Pont az ilyen apróságok teszik majd naggyá ezt a programot…. Szerintem igenis nagyszerű lesz mire végleges formát ölt….

  • Hengelhoffer - 2013.06.16. 11:29

   Nem értem milyen alapon suttyózol le akárkit is, csak azért mert nem tetszik neki a dizájn, vagy bármi ami az Apple-től jön? Vagy mert kritikát merészelt gyakorolni? Vagy mert nem vette még észre hat nap alatt sem, a buborékok halványodását?
   Nem tudtam, hogy ezt nem lehet.Amúgy majd ősszel, ha felteszem a végleges OS-t, és lesz időm, meg kedvem, akkor fel fogom fedezni, hogy a kis buborékok miképpen is halványodnak.

 8. Phoenix - 2013.06.16. 05:01

  Egyetértek Sipos Gáborral!!

 9. Sosi - 2013.06.16. 08:05

  Kiváncsian várom az ios7-et ipad-re is…

 10. iPhone - 2013.06.16. 09:16

  Már napok óta olvasom a kommenteket,s olyan érzésem van,mintha egy filmről a plakátja alapján akarna valaki véleményt mondani… Újra és újra rá ébredek,hogy ebben a nyomorult országban trendi szidni,fikázni,véleményt formálni úgy hogy azt se tudja miről van szó,vagy egy percig sem használta… Egy érdekes dolgot vettem észre: élesen megkülönböztethető annak a véleménye aki már használta az iOS 7-t(pozitív vélemény),meg azok akik még nem,csak egyszerűen rosszul lennének ha az nap nem szidhatnának valamit!

 11. Lackó - 2013.06.16. 09:22

  iPhone ezt én

 12. Lackó - 2013.06.16. 09:22

  * is észrevettem.

 13. Phoenix - 2013.06.16. 10:06

  iPhone! Sajnos ez van! Döbbenten olvasom en is a hozzászólásokat! Építő gondolat általában nulla!
  Szomorú, mert lehetne máshogy is, mindenki örömére!

 14. Sipos Gabor - 2013.06.16. 11:44

  iPhone, jol beszélsz!

 15. Vuránszky - 2013.06.16. 11:51

  Már nagyon várom iPad-re

 16. Bence - 2013.06.16. 11:57

  android…

 17. iPhone - 2013.06.16. 13:10

  Most nyomkodtam egy kicsit a spanomét,s teljesen rendben van… Nem igazán értem a hisztit,ami az ikonokkal kapcsolatos,15 perc után már észre se vettem…Amióta foglalkoznak az iOS 7-l mindenki szabadjára engedte a fantáziáját,viszont egy dologban egyet értés volt: változást akartatok… Most meg itt a változás és nem jó?!??!!??!! Egyébként a szerény véleményem annyi lenne,hogy egy rém ügyes marketing fogásról van szó,hiszen most a csapból is az iOS 7 folyik,s minden azzal van tele,hogy kinek tetszik,s kinek nem az új appok… Aztán majd ősszel,a végleges felhasználói verziónál jönnek a tökéletes appok!!!

 18. iPhone - 2013.06.16. 13:11

  Bence: mitől Android?!?!? Most már agyhugyköve kapok ezektől a bejegyzésektől! Köze nincs hozzá!!!!

 19. Joci - 2013.06.16. 14:09

  Hello Iphone tudsz segiteni nekem?

 20. Phoenix - 2013.06.16. 14:32

  Jo ez a változás! Szerintem picit korán jott, sokakat megzavart! :-)…,de a rendszer javítja önmagát!!

 21. iPhone - 2013.06.16. 14:48

  Joci! Miben kellene segíteni?

 22. Joci - 2013.06.16. 14:54

  Iphone pesten lax? Ios7 letöltésével kapcsolatosan

 23. Xy - 2013.06.16. 15:58

  Letöltve, Szerintem nagyon jó

 24. iPhone - 2013.06.17. 10:22

  Nem,én Vácon lakom… Mi úgy raktuk fel,hogy le torrenteztük az iOS 7.0-t,majd az iTunes-ban megnyitottuk,s már ment is a telefonra. Viszont mindenkinek a figyelmét felhívnám,hogy ez nem a kész verzió,csak fejlesztőknek szól. Mi is azért raktuk fel,mert egy Appon dolgozunk! Tehát mindenki saját felelősségére használja!

 25. balikori - 2013.06.17. 12:13

  Amit szeretnék megtudni-a naptárt,hogy tudom teljesen megnézni+beleirni miközben telefonálok.A régebbin olyan simán ment se erre nem tudok rájönni.Köszi

 26. RuckoTK - 2013.06.17. 13:08

  Nagyon magával ragadó cikk ez, köszönöm az olvasnivalót, tényleg ígéretesnek látszik.

Szólj hozzá Te is!