Syberia és Runaway: A Road Adventure mától az App Store-ban!

Kacor 2013.06.06. 13:28 Apple, Játékok 0 db 1 205

Micsoda hét! Nem elég, hogy óránként látnak napvilágot a WWDC-vel kapcsolatos last minute pletykák, az iOS játékosok is emlékezetes hetet tudhatnak maguk mögött.

Az RPG műfaj kedvelői elkényeztetve érezhetik magukat: alig pár napja írtunk a most már iOS-on is elérhető nagyszerű Star Wars: KOTOR-ról, megjelent a remek RPG, a Warhammer: Quest (teszt hamarosan!), majd az eddigi legnagyobb mobil sandbox RPG, a 9th Dawn átvándorolt Androidról iOS-ra is.

Az RPG rajongók után a klasszikus kalandjátékok rajongói is pezsgőt bonthatnak (vagy inkább beleáshatják magukat az frissen megjelent remekművekbe): a mai napon szép csendben ugyanis nem egy, hanem két olyan klasszikus point n’ click kaland jelent meg az App Store-ban, amelyet az Adventure Gamers minden idők legjobb kalandjai között tart számon (nem véletlenül).

Egymástól függetlenül, szinte egyszerre vált elérhetővé a spanyol Pendulo kultjátéka, a Runaway: The Road Adventure, és a Microids Big Fish által portolt didergős kalandja, a Syberia. Mindkét játék eredetileg a 2000-es évek elején látott napvilágot, és azóta is emlegetjük őket: ilyen címek 5 évente egyszer, ha megjelennek. Ráadásul előbbi csak 4 és fél euróba kerül, utóbbi első részét pedig ingyen letölthetjük – a három részre tagolt játék további fejezeteit iAP tölthetjük le.

A Runaway-ban Brian Bascó-t alakítjuk, egy, a Berkeley egyetemen frissen felvételt nyert, PHD-ző fizikushallgatót. Brian New York-ból Kalifornia felé veszi az irányt, de útközben még betér egy könyvesboltba. Manhattanben elüt egy fiatal sztriptíztáncosnőt, aki (szerencsére csak az ijedtségtől) elájul. Brian kórházba viszi Ginát, akit – mint az gyorsan kiderül – a maffia üldöz. A történtek után Ginával együtt Briannak is menekülnie kell. A kaland felejthetetlen karakterei, atmoszférája, remek animációi, akciódús átvezetői és nem utolsó sorban fordulatos, emlékezetes története miatt válhatott instant klasszikussá.

A Syberia Benoît Sokal mester talán legfantasztikusabb játéka, amely grafikai stílusában és hangulatában is nehezen felülmúlható alkotás. A főszereplő Kate Walker-t szürkeállományon-próbáló fejtörők megoldásával kell végigvezetnünk a francia Alpokban elterülő titokzatos kis városkán, Valadilènen, ahova Kate egy New York-i cég megbízottjaként érkezik. Feladata, hogy szerződést kössön a Voralberg automatagyárral, csakhogy a tulajdonos meghalt, és van valahol még egy titokzatos örökös. Kate útját titokzatos, szomorkás robotok és borongós rejtélyek szegélyezik a Barrockstadt egyetemvárosán és Komkolzgrad szovjet gyárvárosán átívelő, szuggesztív kalandban.

Mindkét játékot tiszta szívből ajánlom mindenkinek, akit akár csak a leghalványabban is érdekelnek a kalandjátékok. Ha valamelyik címet, hát ezt a kettőt biztosan nem szabad kihagyni.

Syberia - Part 1 HD (AppStore Link) Syberia – Part 1 HD
Fejlesztő: Big Fish Games, Inc

Besorolás: 9+4.5

Ár: Free Letöltés

Runaway: A Road Adventure (AppStore Link) Runaway: A Road Adventure
Fejlesztő: Numeric Pipeline

Besorolás: 9+4.66667

Ár: HUF1,990.00 Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

Szólj hozzá Te is!