Knights of the Old Republic első benyomások – a messzi-messzi galaxis mától elfér a kezedben

Kacor 2013.05.30. 20:38 Apple, Játékok 7 hozzászólás 1 953

Nem csalás, nem ámítás: ahogy azt korábban megkockáztattuk, valóban eljött a Csillagok Háborúja rajongók nagy napja: nem tudni, a kiszivárgott pletykáknak köszönhetjük-e, de tény, hogy minden különösebb csinnadratta nélkül, mint derült égből Halálcsillag (vagy ha Vader zafírkristály bevonata és mozgásérzékelős, vezeték nélküli Force-technikái helyett Luke selyemszőke tincseit preferáljátok, akkor mint derült égből Ezeréves Sólyom) – na jó, nem húzom tovább, mert a végén egy lézerkarddal levágjátok a fél karom – szóval a mai napon az először egy évtizede kiadott Star Wars: Knights of the Old Republic valóban megjelent iPad-re. Minden idők talán legjobb Star Wars játéka és egyik legjobb RPG-je komoly ráncfelvarráson esett át, és most teljes pompájában élvezhetjük tabletjeinken, és mint láthatjátok, a szerkesztőségből többen is az FTL-hajtóműveket megszégyenítő sebességgel vetettük bele magunkat a játékba.

Azok, akik szeretik a játékot, rögtön kattintsanak az alábbi linkre, akik pedig valamilyen okból nem ismernék, azoknak összefoglaljuk, miért válhatott a játék kultklasszikussá.

A játék sikerének egyik fő oka a remek, a filmekét lazán kenterbe verő történet mellett a Star Wars szerepjáték d20 alapú rendszerének implementálása volt – a Bioware ugyanis ezt választotta a játék alapjául.

Karakterünk megalkotása után egy hatalmas, teljes 3D-ben pompázó, még mai szemmel is csinos, stílusos világban találjuk magunkat, ahol döntéseink igeni számítanak, és ahol – a játék egy bizonyos pontja után – egy Millenium Falcon-ra hajazó űrhajóra szert téve magunk dönthetjük el, a messzi-messzi galaxis mely bolygóit térképezzük fel.

A játékban körökre osztott csatákban vehetünk részt, ahol egy körben bizonyos számú akció pontot kell beosztanunk, akárcsak a játék rendszerének alapjául szolgáló táblás RPG-ben.

A párbeszédek remekül megírtak, a karakterek egytől egyig kidolgozottak, és döntéseink során kék vagy piros pontokat kapunk annak függvényében, hogy döntéseinkkel a sötét, vagy a jó oldalhoz húzunk. Az akkoriban forradalmi morál-rendszernek köszönhetően nem csak tetteink, de válaszreakcióink is befolyásolták a történetet, amely számtalan módon alakulhatott, hogy aztán két teljesen különböző , epikus végkifejlethez juttasson el minket. Sőt: erkölcsi döntéseink azt is meghatározták, kikkel bővülhetett csapatunk, valamint hogy kik maradnak a játék végéig életben.

mzl.vaqbvufu.480x480-75

Mint minden valamire való RPG-t, a KOTOR-t is jó pár minijáték színesíti: ilyen a felejthetetlen lézermotor-verseny, a kocsmákban játszható Star Wars-Blackjack, vagy az űrcsaták.

A játék cselekménye 4000 évvel a birodalom létrejötte előtt játszódik. Fő ellenségünk Malak, egy ex-jedi, aki időközben (dobpergés…) a sötét Sith nagyúrrá avanzsált. Küldetésünk elején (miután emlékek nélkül ébredünk egy megtámadott köztársasági hajó fedélzetén) a Star Forge (azaz Csillagkohó) megtalálása a feladatunk, de ahogy a történetben előrehaladunk, egy igen szövevényes, érzelmes és izgalmas történet bontakozik ki előttünk.

mzl.oazxbmmm.480x480-75

A KOTOR személy szerint mindmáig az egyik kedvenc RPG-ém, így nyilván elfogult vagyok, de annyi bizonyos, hogy ezt a játékok senki nem hagyhatja ki, aki korábban nem próbálta. Akik meg próbálták, úgyis le fogják tölteni. A játék a mai napi 94 ponton áll a Metacritic oldalán – nem véletlenül, az IGN-nél pedig már le is tesztelték az iPad verziót, és igen pozitívan nyilatkoztak róla.

Mi még csak most vetettük magunkat bele a játékba (elvégre nem kevés idő, amíg lejön az a 2 GB), de az már most látszik, hogy egy remek portról van szó. A menük kezelhetőbbé, felhasználóbarátabbá váltak, a harc most is nagyszerű és taktikus, minden megvan, ami a nagy öreget feledhetetlenné tette – első körben mindössze a karakterek irányítása és a párbeszéd opciók kiválasztása tűnik kicsit körülményesnek.

Mindenesetre a közeljövőben mélyfúrás szerű tesztre számíthattok Fizikus tollából.

Addig is: az erő legyen veletek! És mától lehet is – bárhol, bármikor.

Star Wars™: KOTOR (AppStore Link) Star Wars™: KOTOR
Fejlesztő: Aspyr Media (iDP)

Besorolás: 12+4.27586

Ár: HUF4,490.00 Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

7 hozzászólás

  1. shaaktii - 2013.05.30. 20:51

    Akkor már inkább jöhetne egy TFU 1-2…..

  2. Keresztes György - 2013.05.31. 00:52

    Zafír? Lézerkard ? FTL? Bizonyára egy másik scifi univerzumra gondolsz nem a Star Warsra… :)

    • Kacor - 2013.05.31. 13:04

      Kedves György! A Star Wars-ban a Hiperűr tette lehetővé a fénynél gyorsabb (FTL) közlekedést, a lézerkard a fénykard pongyola megnevezése (játékboltokban ilyen néven árulják, sőt, láttam már olyan Star Wars kiadványt is, ahol így fordították), a Zafírkristály pedig az új iPhone-ok kijelzőjére próbált utalni, mivel van egy vicc ami úgy szól, hogy hogy lehet Vader nagyurat a leginkább felhergelni? Meghúzod egy kulccsal a kasztniját. A zafírkristály meg karcmentes. Lehet, hogy kicsit túl áttételes volt a dolog, de nem másik univerzumra gondoltam, a Csillagok Háborújával nőttem fel. Mindenesetre az látszik, hogy figyelsz a részletekre. :)

  3. H.Attila - 2013.05.31. 02:11

    Egy férfi úgy mondja ,hogy fénykard!
    Egyébként kiadhatnának belőle egy ingyenes lite verziót is ,hogy kipróbálja az ember mielőtt kifizeti érte 1,5kilo csirkemell árát.

  4. Norbi - 2013.05.31. 16:15

    Kedves Attila!

    A telefonod helyett is vehettél volna csirkemellet!

  5. H.Attila - 2013.06.01. 11:55

    Gondos mérlegelés és kipróbálás után arra jutottam, megéri a telefonom az árát.De mivel ezt a játékot nincs lehetőség kipróbálnni ingyen, így nem tudom meghozni ezt a kardinális döntést,hogy megéri-e a belé fektetett birodalmi kreditet.

  6. Idioty - 2013.06.10. 15:10

    Biztos vagyok benne, hogy megéri a pénzét! Nekem is az egyik kedvenc játékom.

Szólj hozzá Te is!