Kiadják a titkosszolgálatnak a polgárok privát telefonos adatait

Kacor 2013.06.06. 15:50 Apple, Egyéb 8 hozzászólás 530

Egy áprilisi, szigorúan titkos kormányzati parancs alapján az NSA hozzáférhet több millió, a Verizon szolgáltatót választó állampolgár telefonhasználati adataihoz. A Guardian nevű brit lap szert tett a parancs egy másolatára is. Az ebben foglaltak alapján a Verizon-t az NSA folyamatos, napi szintű, teljes körű tájékoztatásra szólítja fel az összes Amerikában lezajló, oda érkező, vagy onnan kezdeményezett hívás adataival kapcsolatban.

A parancsot április 25-én fogadta el az USA titkos bírósága, a Foreign Intelligence Sureveillance Court. Ezzel az amerikai kormányt korlátlan hatalommal ruházták fel a telefonos beszélgetések megfigyelésére egy három hónapos időintervallumban, amely július 19-én jár le. A hívó és a hívott telefonszáma, a hívások időpontja, tartama, helyszíne és az egyéni azonosítók is átadásra kerülnek – maga a beszélgetés azonban nem.

A Verizon és a Fehér ház nem volt hajlandó kommentálni a Guardian értesüléseit. Az Egyesült Államok korábbi alelnöke, Al Gore a Twitteren kommentálta a hírt. Azt még nem tudni, hogy ez csak a jéghegy csúcsa-e, vagy csak a Verizonnak adták parancsba az állampolgárok adatainak kiadását. A precedens nélküli nemzetbiztonsági intézkedés minden bizonnyal nagy vihart fog kavarni. A Sky News nevű angol csatorna pár órája közölte Twitteren, hogy Obama adminisztrációja megerősítette a hírt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

8 hozzászólás

 1. zero - 2013.06.06. 15:58

  Fehér házat*, Azt még nem tudni *. am érdekes a cikk :)

 2. Xxx - 2013.06.06. 17:17

  Jó reggelt!!!
  Már régóta kiadják az adatokat

 3. Goya - 2013.06.06. 18:08

  Hát én nem tudom de tőlem aztán a beszélgetéseimet is lehallgathatják engem nem érdekel. Főleg ha adott esetben ez a biztonságomat szolgálja. Lehet görcsösen üvöltözni, hogy dehát a személyiségi jogok meg ilyesmi, de már más a világ, mint régen. Szerintem ezt el kell fogadni. Ha ilyen intézkedésekkel csak egy életet is meg tudnak menteni, akkor már megérte.

 4. Márton - 2013.06.06. 21:12

  Titkoszolgálat :DD Fatális hiba

 5. Q - 2013.06.06. 23:34

  Amióta mobil létezik, azóta nyomják már az adatokat ehhez kétség sem fér. Lehallgatás meg a telefonközpont óta van. Van aki ezen még csodálkozik?

 6. Elferi - 2013.06.07. 06:31

  Mindig azok hozongenek a szemilyisegi jogaik miatt akiknek a legtitkosabb adata hogy vastag vagy velony tesztaval rendelik a pizzat

 7. ESzállás - 2013.06.07. 19:11

  Itthon meg a T. adja ki az adataidat és nem is a titkosszolgálatnak, hanem szaros kis cégeknek, persze pénzért.
  Ere kössetek gombot:)
  Jah és még az sem számít, hogy titkosított a szám, akkor is kiadják a szemétládák.
  100%, mert az egyik céges telom ilyen, senkinek nem adtam meg, ergo nem is hívnak rajta, csak én hívok pár számot, megis minden féle ügynök basztat az ajánlataival, amikor megkérdem honnét vette a számot, akkor egyik elárulta.
  A nagy T.-tol vette az adatbázist, gratula.

 8. Órásmesterbácsi - 2013.06.16. 12:26

  Még olyan gondolataim sincsenek amik más embereket zavarhatna akkor mi a baj? Ha a tízparancsolat és a KRESZ betartása alapfokon megy, akkor hol a probléma?

Szólj hozzá Te is!