A Samsung Galaxy S4 típusnév legalább négy különböző okostelefont takar!

Kacor 2013.05.12. 23:06 Apple, Egyéb 24 hozzászólás 5 876

Ránézésre nem tudnánk megkülönböztetni egy amerikai és egy dél Koreában forgalmazott Galaxy S4-et, de a motorháztető alatt bizony komoly különbségekre figyelhetünk fel – derül ki az iSuppli.com friss sajtóközleményéből: nem csak a processzor különbözik a két, S4 névvel forgalmazott telefon esetében. Ezek után persze nem meglepő, hogy a két kütyü ára is jelentősen eltér. Minderre egyébként az iSuppli tesztje során végzett szétszerelés során derült fény.

Az amerikai, 16 gigás NAND memóriakártyával szerelt S4 anyagköltsége $229.00, előállítási költségekkel együtt 237 dollárt kóstál. Az ugyanezzel a memórikapacitással érkező koreai verzió alkatrészei 244 dolcsiba fájnak, ami a gyártási költségekkel együtt 252 dollárra rúg.

“Legalább négy inkarnációja ismert a telefonnak – a Samsung ezzel azt demonstrálja, hogy termékei forgalmazásánál figyelembe veszi a különböző piaci igényeket.”  – mondta el Vincent Leung, senior elemző a iSupply-nak. – “Ez a megközelítés szöges ellentéte az Apple uniform-tökéletes-telefon filozófiájának. Bár a koreai és az amerikai S4-es ugyanúgy néz ki, és az alkatrészek nagy része megegyezik – ilyen a kijelző, a kamera és az akkumulátor -, a két termék úgy különbözik egymástól (és itt engedjetek meg egy kis magyarítást, ugyanis az eredeti interjúban két koreai ételkülönlegesség neve szerepel – a szerk.), mint a gulyás és a pörkölt.”

Az egyik legnagyobb különbség a két eltérő alkalmazásprocesszor. Az amerikai, AT&T által forgalmazott telefont a Qualcomm féle négymagos Snapdragon 600 processzor hajtja, míg a koreai – és több ázsiai – változatban a Samsung saját Octacore Exynos 5-öse dohog, ami 28 dolláros árával jóval drágább a $20- ba kerülő amerikai testvérénél.

Az Octacore olyan processzorérzékeny alkalmazások futtatását teszi lehetővé, amire a Snapdragon nem képes: ilyen a szemmozgás-felismerése, aminek többek között azt is köszönhetik a felhasználók, hogy ha elnéznek a telefon képrenyőjéről, az épp lejátszott videó megáll.

Az Octacore ugyanakkor gyorsabban meríti a telefon akkumulátorát, mint a gyorsabb működést és hosszabb akku-élettartamot garantáló amerikai rokona.

A képfeldolgozórendszerben is jelentős különbségek vannak: a Samsung Octacore-ja maga képes elvégezni a feladatot, míg az amerikai verziót egy külön Fujitsu képfeldolgozó processzorral felszerelve érkezik.

Érdekesség, hogy míg a Koreai S4-essel mobil TV-zhetünk is, a szenzoros alrendszerének előállítási költsége még így is 2 dollárral kevesebbe kerül, mint a Fujitsu szenzorral szerelt S4-esek hasonló alkatrészei.

Más alkatrészek felelnek a WLAN, a Bluetooth, a rádió és a GPS biztosításáért is – a koreai Galaxyt a Broadcom BCM4335-ös chipjével látták el, így a GPS-hez egy másik chip-re is szüksége van, ami nem található meg az amerikai modellben: a Snapdragon önmagában képes GPS kapcsolatot létesíteni.

A koreai (és több ázsiai országban forgalmazott) modell előállítási költségei 15 dollárral magasabbak, mint “kicsit butább” amerikai és európai ikertestvéréé.

Szerk: Mint azt NDLship megjegyezte hozzászólásában, a négy magos Snapdragon-nal szerelt, nálunk is forgalmazott S2 LTE támogatja a 4G hálózatot, míg a koreai, gyorsabb processzor erre alkalmatlan.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

24 hozzászólás

 1. Gabuzmne - 2013.05.12. 23:44

  Ez tiszta vicc! Egy név alatt több fajta telefon! Hihetetlen! Az Apple ilyet sosem csinálna,ezért vettem én iphone 5-öt amivel maximálisan meg is vagyok elégedve!

 2. Építész - 2013.05.13. 01:47

  Na ez mellbevert!
  Azért sok dolgot gondoltam de ezt a gagyizást nem.
  Ez olyan mintha két 1.6-os Toyotában más-más gyártmányú motor lenne.
  Ez már szánalmas.
  Ezekután a kinai másolatokat szídják?
  Akkor most mi az az S4?
  Ha a kínaiak csinálnak egyet, akkor az is lehet S4 ennyi erővel…

 3. DjDrezic - 2013.05.13. 04:54

  Hmmmm, egy kicsit furcs a dolog… De végülis , ha az amerikaiaknak jó , akkor kapjanak “egyedit”. Végülis a Mc Donald’s is igazítja a termékeit az különböző országok ízlésének megfelelően , de én nem fogok rohanni , hogy S4-et vegyek , majd talán ha 252 $ lesz a boltba talán akkor. Nekem pont jó a kis 4S-em!!

 4. iGnoom1548 - 2013.05.13. 07:02

  Hát ez vicc..:)

 5. Lvgaben - 2013.05.13. 07:33

  Itt az usaba, akinek szamit a minoseg, es h milyen telefonja van, az iphonet hasznal, ezzel nem azt akarom mondani h ez v az jobb, de ez van. (cafoljon meg aki mashogy latja…) 2 kategoria van, az iphone es a tobbi. Esetleg 3: az iphone; a samsung, lg, nokia…; es vannak az ingyen telefonok ;) Tehat nem hiszem h sok mindenkit erdekel h az usaba milyen az s4…

 6. Ndishlp - 2013.05.13. 09:07

  Ez azért nem pontosan így van… Csak Ázsiában lesz a nyolc magos változat, ami nem LTE képes! Eu-ban és Amerikában meg a snapdragon 600-as, ami LTE képes. Itthon is, ha figyelne a cikk írója látna, hogy a négy magosat árulják hivatalosan. Mert a sok tuskó rá van feszülve a 4g-re! Én tuti meg veszem az S4-et, kövezzetek meg, de Én ezt fogtam a kezembe, használtam ájfon meg ájped (lekorlátolt, unalmas, semmi újitás és még fizettem is érte) elbújhat mellette…

 7. strucc007 - 2013.05.13. 10:05

  Megéri azért az apróért külön modellt gyártani?! Végülis ők tudják…

 8. loller - 2013.05.13. 13:38

  Azért illene pontosabban fogalmazni, de gondolom az ájfónéklnál nem divat. Mi az, hogy csak amerikában van Qualcomm? Kalap szar a cikk, szokéásos epöl fika.

  • Kacor - 2013.05.13. 14:04

   Kedves Loller, ilyet nem állítottam a cikkben: mint leírtam, Amerikában és Európában Qualcommal forgalmazzák a telefont. A cikk az ázsiai és az amerikai modellek különbségeiről ír, nem állt szándékomban minősíteni a Samsung piacpolitikáját.

 9. Csigusz - 2013.05.13. 14:09

  Ciki, hogy a “szarsung” ehhez folyamodik.

 10. Zsé - 2013.05.13. 14:47

  Egy gondolat bánt engemet… Hogyan lehet az, hogy az Apple minőségi anyagokat, más gyártók alkatrészeit használva ki tudja hozni a terméket harminc pár dolcsiból, míg a Samsung, aki az alkatrészek nagy részét önköltségi áron tudja belepakolni, “helyben” gyártja a telót, full műanyagból, mégis kb 10x-es áron tudja csak előállítani??? Valaki lehet, hogy nem mond igazat… :D

 11. Sigmund - 2013.05.13. 15:06

  Ez úgy ahogy van nem igaz:

  ” Az Octacore olyan processzorérzékeny alkalmazások futtatását teszi lehetővé, amire a Snapdragon nem képes: ilyen a szemmozgás-felismerése, aminek többek között azt is köszönhetik a felhasználók, hogy ha elnéznek a telefon képrenyőjéről, az épp lejátszott videó megáll.”

  Simán működnek Snapdragon procival is.

  • Kacor - 2013.05.13. 15:55

   Kedves Sigmund, amit a cikkben leírtunk, igaz. Itt egy link, de megtalálod minden siteon, ahol foglalkoztak a témával:

   http://www.computerworld.com/s/article/9239065/Galaxy_S4_s_U.S._version_needs_added_image_processor_for_eye_tracking

   Kedves Sigmund, a Computerworldről idézek, de más hardverrel foglalkozó siteokon is megtalálod:

   “Unique eye-tracking capabilities in the GS4, such as a Smart Pause feature that can pause videos when a user looks away, have been heavily promoted by Samsung but have worked only sporadically for early users and reviewers.
   “The Octacore Exynos 5 enables some unique, processor-intensive applications that are not possible with the Snapdragon processor,” IHS iSuppli said in a statement released Thursday.
   A Snapdragon processor by itself wouldn’t allow the GS4 to fully support eye tracking. The addition of a Fujitsu image processor would be required to offload core processor functions.”

   • Sigmund - 2013.05.14. 08:34

    Kedves Kacor!

    Akkor az én telefonomat erről valószínűleg elfelejtették tájékoztatni, mert biztosíthatlak róla hogy működik. A youtube klienssel is és a gyári videó lejátszó progival is. És az összes szemmozgás figyelő dolog működik. Ezek után az oldalt nem is minősítem.

    • Sigmund - 2013.05.14. 08:55

     a linkelt külföldi oldalra gondoltam :)

     • Kacor - 2013.05.14. 13:55

      Kedves Sigmund,

      a szemmozgás-követés minden S4-en működik, épp csak egészen más zajlik a gépház alatt: épp erre a célra kellett az amerikai és európai modellekbe egy elég drága Fujitsu képfeldolgozó egységet beépíteni, hogy a Snapdragonról levegye a terhet az ilyen erőforrásigényesebb fícsöröknél. Erre az egységre a koreai modell esetében nincs szükség. A tény az, hogy ezt a Snapdragon nem bírja, ennek kompenzálására plusz egy kiegészítő egység került az Ázsián kívül forgalmazott telefonokba.

 12. ESzállás - 2013.05.13. 15:31

  Azért azt jegyezzük meg hogy mindkét modell sokkal erősebb hardverrel rendelkezik mint az iPhone 5.
  Na most ha így nézitek, akkor mindjárt más a gyerek fekvése.
  Sajnos ez van, a mi kedvenc telónk csak kullog a csamcsung után.
  Na de majd az iPhone 5S az majd oda vág. Legalább is nagyon remélem, mert már 3 éve várok a nagy durra, de csak nem jön.

 13. Tamaci - 2013.05.13. 16:20

  Aki úgy érzi, az iPhone 5 kullog, adja el, vegyen ilyen droidos, zöldes, akadozós szutykot. Aztán sírva cseréli vissza…

 14. Vogel - 2013.05.13. 16:41

  Amúgy az Iphone 5-nél az LTE teknológiát 2 féle rendszerben adja ki az Apple. Az Európai és az Amerikai teljesen más. Egyik sem működik a másik rendszerében. Úgyhogy az Iphonok sem teljesen egyformák. Bár ez nem nagy különbség, csak ne rendeljetek Amerikából telót.

 15. Karesz - 2013.05.15. 20:56

  Komolyan miközben olvastam …azt a kinaibolt szagot érztem az orromban,.., pedíg se kínai cuccom nincs itthon…!!! Ez az igazi gagyi lefagyós fos…. Itt az elöttem felszólaló..aki azt irta amerikában mi a trend… Hát angliában is ugyanez van ..de sokkal sokkal több iphone van az embereknél…!!! Bemész egy plázába… A samsung boltban vannak 20 an az apple nél az üzlet vele szemben van 200 an… !! Ha magyarországon is ugyanolyan feltételekkel lenne lehetősége az embereknek vásárolni mint amerikában és angliában akkor otthon is mindenkinek apple je lenne!!! Rádásúl még egy finomság!!! Itt egy előfizetéshez ingyen kapod meg a csücstelefonokat!!! A emeberek mégsem samusngot kérnek hozzá IMGYEN… 1. Apple 2. Htc 3. Sony…. Ez is sokmindent elmond!!!!

 16. Levente - 2013.05.16. 16:04

  ” Ez is sokmindent elmond!!!!”

  Na jó, de kiről mond el sok mindent?

  ;o)

  Az eredeti cikk meg nem erről szól ám, érdemes lenne elolvasni, bár kétlem, hogy sokan vetemednének rá.

  Kicsit belterjes a gondolkodásmód itt sajnos.

  Ami jó valamiben, azt el kell ismerni és a világ egyre jobban tolódik az Apple-től elfelé, ezt látni kell. Ennek sok oka van.

  Azt szeretném megtudni, hogy attól miért van valakinek “kinaibolt szag”, hogy több variánsa létezik egy telefonnak…

  Azt értem, hogy zsigerből jön a Samsung gyűlölet, csak hát érdemes lenne felnőtt módra irkálni…

 17. Arnold - 2013.05.16. 16:21

  Tamacinak igaza van! 3 evig cserelgettem a felso kategorias androidos telokat! Rootoltam, fozott romokat telepitettem! Proci huzas…stb. Valtottam az iphone 5-re. Megvaltas.

 18. Judit - 2013.05.16. 23:10

  Az iPhone 5-nél nem kell jobb telefon,azt akárki is cáfolja

 19. László - 2013.09.02. 13:21

  Nekem már volt sok csúcsmobilom de a mostani 4s-szifonomtól jobb nem kell…akinek már volt ilyen tudja miről beszélek:Steve Jobs nélkül főleg!(azért ez is csak egy teló,de többet nem veszel mást!)

Szólj hozzá Te is!