Tavaly nagyon sokan loptak márkanevet Kínában

Helme 2013.04.28. 22:10 Apple, Egyéb 1 db 484

Minden korábbinál több, szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos esetet tárgyaltak tavaly Kínában, amit a jogtudatosság növekedésének tud be a legfelsőbb bíróság. A testület statisztikái szerint 2012-ben több mint 83 ezer, szellemi tulajdonjogokat érintő polgári jogi peres esetet tárgyaltak a kelet-ázsiai országban. Ez több mint 44 százalékos emelkedés 2011-hez képest.

Az újonnan bíróság elé kerülő ügyek száma ennél is nagyobb mértékben, 46 százalékkal nőtt, s meghaladja a 87 ezret is. Szellemi tulajdonjog megsértése miatt összesen több mint 60 ezer embert vettek őrizetbe. Jogtalanul gyártott vagy a minőségi követelményeknek nem megfelelő terméket 43 ezer esetben azonosítottak a hatóságok, ezek teljes összege 11,3 milliárd jüant (418 milliárd forint) tett ki.

Az esetek számának növekedése a kínai lakosság megnövekedett jogi tudatosságának következménye – mondta a Hszinhua hírügynökség által idézett Szun Csun-kong, a legfelsőbb bíróság szóvivője. A tavalyi év legnagyobb volumenű, szellemi tulajdonjogokat érintő esete az amerikai Apple és a tajvani Proview vállalatok az iPad márkanév Kínán belüli használatáért folytatott csatája volt – részletezi a jelentés.

A legjellemzőbb esetek valamilyen szabadalom vagy márkanév jogosulatlan használatának tisztázására indulnak. Utóbbi kategóriában a statisztikák szerint többnyire a külföldi cégek panaszolják be a kínaiakat, ugyanakkor nő azon esetek száma is, amelyekben a kínai cégek vádolják ezzel a nemzetközi vállalatokat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Edem - 2013.04.28. 22:14

    Az android figura épp szexeli az almát? xDD
    A kínaiak a kínai márkákat is lopják, úgyhogy ezen nem igen van mit csodálkozni amúgy….

Szólj hozzá Te is!