A hongkongi lakosok nem, de az Apple adományozott a károsultaknak

Helme 2013.04.28. 21:17 Apple, Egyéb 0 db 190

Korrupciós félelmek miatt nem adományoznának a szecsuani földrengés áldozatainak a hongkongi lakosok, a szerencsétlenül jártak pedig közben a segélyek lassúságára panaszkodnak. A múlt hétvégi szecsuani földrengésnek legalább 193 halálos áldozata és több mint 14 ezer sebesültje volt, tízezrek váltak hajléktalanná. Az áldozatok megsegítése komoly társadalmi vitát váltott ki Hongkongban.

A különleges igazgatású terület vezetése 13 millió dollár értékű segély küldését helyezte kilátásba, azt ugyanakkor szerda délelőtt nem szavazta meg a törvényhozás. Az elutasítás oka a hongkongi közvélemény és a képviselőik által az elmúlt napokban többször hangosan is kifejezett kétely azt illetően, hogy a felajánlott pénzösszegek valóban eljutnak-e a rászorulókhoz, vagy a hongkongi adófizetőktől a korrupt kínai hivatalnokok zsebébe vándorolnak.

A közhangulatot jól mutatja, hogy a South China Morning Post hongkongi napilap internetes közvélemény-kutatásában a válaszadók több mint 90 százaléka fogalmazott úgy, hogy nem támogatja adomány küldését Kínának. Az ellenzők tábora internetes kampányokban szólít fel, hogy adjanak minél többen hangot elégedetlenségüknek a tervezett segéllyel kapcsolatban, ezzel is nyomást gyakorolva a vezetésre.

A szkeptikusok megemlítik, hogy az öt évvel ezelőtti szecsuani földrengés után hongkongi forrásból finanszírozott projektek közül tucatnyi a mai napig nem készült el, egy adományokból felépített iskolát pedig tavaly – a hongkongiak megkérdezése nélkül – lebontottak, hogy a helyére bevásárlóközpontot építsenek.

A hétvégi szerencsétlenség utáni negyedik napon a szecsuani emberek az adományok megérkezésének lassúságára panaszkodnak. Kínai sajtóértesülések szerint a központi területektől messzebbre fekvő helyek, így a kisebb, elszigeteltebb falvak és települések lakói napok óta várnak a segélyek megérkezésére, s volt olyan hely, ahol verekedés tört ki a megmaradt ivóvízkészletek megszerzéséért.

Az internetező közösség közben a kínai nagycégek által felajánlott összegeket elemzik és bírálják. A Tencent kommunikációs óriáscég például eredetileg ötmillió jüan (185 millió forint) segélyt küldött Szecsuannak, ezt a netezők nyomására 20 millióra növelte. Meglepetésre – és a mikroblogolók elismerését kiváltva – több nagy külföldi cég is jelentős összegekkel járul hozzá a helyzet rendezéséhez: az amerikai Apple és a tajvani Foxconn 50 millió jüant, a dél-koreai Samsung 60 milliót ajánlott fel.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!