Kamu utcanevek kerültek az Apple Maps adatbázisába

Slemi 2013.01.24. 08:14 Apple, Egyéb 7 hozzászólás 689

Afgán egyetemisták évekkel ezelőtti tréfája került bele az Apple Maps rendszerébe. A Wall Street Journal kabuli (Afganisztán fővárosa) irodavezetője Yaroslav Trofimov éppen a város térképét böngészte, amikor furcsa dolgokra lett figyelmes. A program tőle nem messze egy olyan utcát mutatott, amelynek a neve Bad Monkey, azaz Rossz Majom volt.

Egy másik utcát pedig Mojo Way-ként jelzett. (A Mojo egy varázstárgy a hinduk szerint). Talált még egy harmadikat is, a Hillbilly Hameedet. Mivel Trofimov úgy ismeri Kabult, Afganisztán fővárosát, akár a saját tenyerét, biztos volt benne, hogy ezek a közterületi elnevezések nem lehetnek valódiak, szóval Twitteren keresztül megosztotta felfedezését #TooGoodToBeTrue címszó alatt.

Az ENSZ kiigazítása azonban megmagyarázza a dolgokat, az utcanevek valóban túl viccesek ahhoz, hogy igazak legyenek. Valójában ezek tréfák termékei, melyeket afgán egyetemi hallgatók találtak ki évekkel ezelőtt akkor, amikor a kabuli közterületek neveit bevezették az OpenStreetMap adatbázisába.

Hogy lehetnek mégis benne az Apple 2013-as alkalmazásában? A válasz egyszerű, az Apple elég sok adatot teljességgel átvett, átmásolt az OpenStreetMap rendszeréből, úgy látszik anélkül, hogy, ellenőrizte volna a helyességüket. Kate Chapman az OpenStreetMap Indonéziai igazgatója, így nyilatkozott:

“Ezen régi térképeket afgán egyetemisták kis csoportja, és lelkes önkéntes térképészek készítették. Azon közterületeket, amelyeknek nem volt hivatalos nevük, vagy elnevezésüket évtizedek óta viták tarkították az országban jelenlevő konfliktusok miatt, az egyetemisták egyszerűen tréfás nevekkel illették. Ezen digitális térképészek azonban jórészt eltávolították a hamis utcaneveket, és kicserélték őket arra, amit a helyiek használnak, esetleg simán névtelenül hagyták őket.

A gond abból adódott, hogy az Apple egy igen régi verziót vett át az OpenStreetMap-tól, és ezt azóta sem frissítették, ezért szerepelhetnek benne a tréfás megnevezések, holott az OSM-nél a hibákat már korrigálták. Az a tény, hogy az Apple-nél ennyi idő elteltével sem frissítették a térképeket, nem hat túl ösztönzően a lelkes kartográfusok számára.”

Kiderítettük azt is, hogy a szellemes utcanevek jelenleg is szerepelnek az Apple rendszerében, holott az OpenStreetMap már kijavította őket. Az ENSZ közlemény rámutat arra, hogy nem sok minden ösztönzi az Apple-t a térképek javítására egy olyan régióban, ahol szinte alig használnak iPhone-t az emberek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

7 hozzászólás

 1. J - 2013.01.24. 08:44

  Ciki…

 2. goodvox - 2013.01.24. 10:06

  Nem meglepő! Ha saját városom térképét nézem, akkor már rég nem működő ételbárra, bezárt sörözőre, rossz helyen megadott egyéb helyekre találok rá. Arról nem is beszélve, ha hibrid megjelenítésre kapcsolok, akkor fekete-fehér (!!!!) képet kapok és a város egy része felett felhős időt :))))

 3. Mark - 2013.01.24. 10:49

  Én a Margit szigeten egy épület fölé rajzolt állatszerű pixeles fehér valamiket találtam…
  Azt is tuti Valami barom rajzolta oda!

 4. ombie - 2013.01.24. 14:45

  @Mark:
  Megtaláltam, amire gondolsz. Az nap tükröződés lesz az üvegről.

 5. Mark - 2013.01.24. 16:36

  Elég furcsa lenne de lehetséges.
  Amúgy a margitszigeti ásványvíz bezárt gyárának a teteje.

 6. Zoli - 2013.01.24. 17:51

  Itt elek,itt dolgozok de nem biznam ra magam!!!

 7. Robi - 2013.01.24. 18:29

  Én az apple helyébe egy az egybe kidobnám a térképet az ios-ből. google maps jó aztan kész. és valakivel megállapotni egy új térképről

Szólj hozzá Te is!