Már megint mi szívunk: augusztustól fizethetjük a telefonadót

Helme 2012.07.07. 20:36 Egyéb, iPhone 3 hozzászólás 826

Az Országgyűlés május közepén határozott a hívásonként és megkezdett percenként júliustól bevezetendő kétforintos telefonadóról. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet – SMS és MMS – után is. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Az adó összege 2012-ben havonta magánszemélyek után legfeljebb négyszáz, a cégeknél ezernégyszáz forint lehet, 2013-tól pedig hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forint a maximum.

A telefonadót először augusztusban kell megfizetniük a távközlési cégeknek, amelyek közül Telenor és Vodafone már korábban közölte, hogy részben áthárítja az adót az ügyfelekre. A Magyar Telekom az MTI-vel közölte, a törvényi előírásoknak megfelelően fizeti a telefonadót, ám arról, hogy az összeget áthárítja-e a lakosságra, a cég nem nyilatkozott. Árat és díjat eddig nem emelt.

A Telenor a telefonadó bevezetése miatt módosította tarifacsomagjait, az árváltozás július 16-án lép életbe: a lakossági ügyfelek havidíjai nem változnak, míg a sok hívást bonyolító kis- és középvállalati ügyfelek hívásköltségei nem a használat alapján módosulnak. A változások minden tarifacsomagban érintik az SMS-eket, a mobilinternet díjszabás viszont a telefonadó bevezetése kapcsán nem változik. A közlemény szerint összességében az új adóból fakadó többletköltségeknek csak egy része lesz majd érezhető az ügyfelek számára. Például az SMS-ek ára az adó mértékének megfelelően, lakossági ügyfelek esetében nettó 1,96 forinttal nő.

A Telenor szerint a kártyás tarifacsomagok esetében a telefonadó bevezetése a percdíjak nettó 1,4 forintos emelését teszi szükségessé, valamint minden adóköteles hívás után kapcsolási díjat kell fizetni. A kis- és középvállalatoknak szóló tarifacsomagoknál a költségnövekedés határozott összegű lesz, és nem a hívások számán vagy hosszán alapul. A Telenor például a publikus üzleti tarifacsomagok havi alapdíját átlagosan nettó 265 forinttal emeli, és az első perc számlázása nem másodperc-, hanem percalapon történik a jövőben. Az SMS-ek ára az üzleti tarifacsomagok esetén nettó 2 forinttal nő.

A vállalaton belül korlátlan belföldi beszélgetést tartalmazó csomagok esetén a csomagban foglalt percek száma havi ezerre, azaz 16,6 órányi ingyenes beszélgetésre korlátozódik. A telefonadó miatt a virtuális mobilszolgáltató, a Tesco Mobile nem emeli percdíjait legalább 2012. október 1-jéig. A Vodafone pedig azt közölte, hogy bár az új adó terhét megosztja az előfizetőkkel, az emelés minden esetben kisebb lesz, mint a kivetett adó.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

3 hozzászólás

  1. a.sebi - 2012.07.08. 08:16

    Itt ausztriában én a feltöltös kártyámat havi 12 euroval,kb 3400 ftal feltöltöm, és van 1000 percem hálozaton belül 1000 percem hálozaton kívül 1000 sms em, 2gb mobil netem. Semmi rablánc. És ez több mint a t nél a mozaik xxl dijcsomag ami 20000 be kerül 2 év hüséggel……van különbség…heheh

    • strucc007 - 2012.07.08. 10:28

      Én is Ausztriában kb. 23 EUR-ért az itt minimális szolgáltatás mellett (1000p+1000sms+1000mb) mellé kapok 300p eu beszélgetést is, korlátlan netet és az 1000 SMS eu SMS is egyben. Ez alig 7e HUF. Míg HU-ban 8500at fizetek (lebeszélhető havidíj + 3gb net). Röhej. És most még emelik is a díjakat.

  2. iMark - 2012.07.09. 12:41

    Röhej!!!

Szólj hozzá Te is!