Meglehetősen figyelemelterelő Siri vezetés közben

HusztiD 2015.10.26. 14:26 Apple, Egyéb 0 db 471

aaa-distracted-driving

Az American Automobile Association (AAA) az előző hét végén publikálta legújabb felmérését, melyben azt vizsgálták, hogy mennyire vonják el a hangutasítással működő programok az emberek figyelmét vezetés közben. A teszt során többek között olyan rendszerek is szerepet kaptak, mint a Siri, a Microsoft Cortanája vagy a Google Now, amiket olyan feladatok elé állítottak, mint a telefonhívások kezdeményezése, zeneváltás vagy egyéb funkciók.

A felmérésben 4 osztályba rangsorolták  a résztvevő szoftvereket: enyhe, mérsékelt, magas és nagyon magas figyelemelterelés. A kutatók megfigyelték, hogy a mentális figyelemelterelés akár 27 másodpercig is tarthat, ha a negyedik osztályba sorolható rendszerekről beszélünk. Ha a második osztályt nézzük, akkor ott körülbelül csak 15 másodperces intervallumokról beszélhetünk, ami viszonylag még így is sok, azonban jóval kevesebb, mint az előző. Kiderült, hogy 40 km/h sebességnél a mérsékelt zónában három amerikai futball pályányi távolságot tesznek meg a résztvevők, mire elmúlik a figyelemelterelés hatása.

phase-iii-rankings-chart

A vizsgálat során összesen 13, úgynevezett kéz nélküli technológiát vizsgáltak meg. Ezek közül 10 darab 2015-ös autó rendszere volt, míg a maradék 3 az okostelefonokon alapult. Érdemes megjegyezni, hogy az almások alternatívájánál nem magát a CarPlay-t vizsgálták, csupán a hangvezérlési funkciót, amit egy dokkolóra helyezett iPhone-nal valósítottak meg.

Ahogyan a fenti táblázaton is látszik, az Apple féle Siri a középmezőnyben végzett 3,4 pontos értékeléssel, ami magas fokú figyelemelterelést jelent. Ugyanebben a kategóriában állt meg a Google Now és a Cortana, azonban az előző kereken 3-as osztályzatot kapott, míg utóbbi 3,8-ast. Legjobban a Chevy féle Equinox és Buick Lacrosse teljesítettek, akik egyaránt 2,4-es értékelést kaptak, míg legrosszabbul a Mazda 6 rendszere szerepelt, amely már a nagyon magas figyelemelterelés osztályába került.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!