Küszöbön az 5D – Az Apple levédette az ötödik dimenziót!

KeleMan 2012.07.26. 10:48 Apple, Egyéb 3 hozzászólás 2 743

Nem telik el úgy nap, hogy ne történne valami az Apple körül. Ezúttal csak simán levédették az 5D-t. Bármi is legyen az. WTF? Amikor először olvastam erről nem akartam hinni a szememnek, de mégis ez történt. A CNet és a Patently Apple jelentése szerint a 8.228.305-ös szabadalom beadványában egy ember által irányított számítógép leírását olvashatjuk.

Method for providing human input to a computer.

Ja, hogy ez lenne az 5D? Végre, most már tudom.

Információ!

De mik is ezek a D betűk? Haladjunk szépen sorba rajtuk, mert tudom, hogy sokan keverik a szezont a fazonnal. Ismeretterjesztő rovatunk következik.

-A nulladik dimenzió (0D) a pont. A nulladik dimenziónál, mi emberek képtelenek lennénk létezni, vagy akár előre-hátra, jobbra-balra, fel vagy le mozogni. Konkrétan ez a nagy semmi, de van.

– Az első dimenzió (1D) már kicsit érdekesebb, úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez az egyenes vonal. Itt már mozoghatunk előre vagy hátra, de semmi más, mintha egy vonalon haladnánk, de nem lenne kiterjedésünk.

– Aztán itt van a második dimenzió (2D), ami a sík. Mintha egy asztallapot néznénk. Bármerre mozoghatunk előre-hátra, jobbra-balra, de baromi laposak lennénk.

– Aztán jön a harmadik dimenzió (3D), amely a tér. Az emberek alapjában véve háromdimenziós lények. Itt lehet mozogni előre-hátra, jobbra-balra, fel és le. Mindent így érzékelünk.

– A következő dimenzió (4D) az idő. Namármost mi emberek, ezt képtelenek vagyunk érzékelni. Az az idő, amit mi időnek hívunk csupán egy fogalom arra, hogy mérni tudjuk a megfoghatatlant. Az éveket, az öregedést, a fejlődést, stb. Mindez azonban nem az igazi 4D, hiszen képtelenek vagyunk előre utazni a jövőbe, vagy vissza a múltba.

Szóval az 5D. Nem tudom mi az. 4D-ig tanultam a suliban (lásd a keretes írást). Aki tudja, kérjük írja meg hozzászólásban, ugyanis biztos, hogy nem az, amit az Apple 5D-nek titulál. Márpedig az Apple 5D-s technológiát épít. És kapunk hozzá virtuális kesztyűt is. Baromi jó lesz.

Persze az egész csupán egy hatalmas és agresszív marketing kampány része, mellyel az Apple bebiztosítja majd magának a szabadalmat, hogy soha senki se hívhasson mást 5D-nek. Az 5D az összes Apple eszköz egyvelege lesz. Egy olyan rendszer, mellyel televíziót nézhetünk, játszhatunk, böngészhetünk és mindezt úgy tehetjük majd, hogy nem kell megérintsünk semmit, mivel a vezérlő mi magunk leszünk. A hangunkkal és kézmozdulatainkkal irányíthatjuk majd az eszközöket. Az egész egy hatalmas virtual reality lesz, mely elfoglalja majd a nappalinkat. Minority Report újratöltve.

Már említettem egy virtuális kesztyűt is, mely a szabadalom leírása alapján képes lesz változtatni az elektromágneses erők ellenállását, képes érzékelni a hőt, a levegőt, stb. Elvileg ezzel irányíthatunk majd. Nagyon várom már, hogy mi is lesz ez az egész, mert tisztán látszik, hogy az Apple ismét valami óriásit fog alkotni. A kérdés már csak az, hogy mikor.

Akit érdekel a 40 oldalas szabadalmi leírás, itt megtekintheti.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

  1. Puhi - 2012.07.26. 11:29

    Remélem, még megérem! ;)

    • Puhi - 2012.07.26. 11:30

      Akarom mondani megélem…

  2. Gobbo - 2012.07.28. 06:50

    Azért azt ne feledjük el, hogy ez a technika a microsoft -nál mar debütált. Ha nem is pontosan ebben a formában.

Szólj hozzá Te is!