Táblagépek bűvöletében – Melyiket válasszuk?

KeleMan 2012.04.06. 15:31 Apple, Egyéb, iPad, Kiemelt hírek 0 db 3 033

Elsőre talán érdekes lehet, hogy egy főleg Apple termékekkel foglalkozó oldalon miért is részleteznénk más táblagépeket, de az elmúlt időszakban – az új iPad megjelenése okán – pár olvasó kérte, hogy mutassuk be a piac többi szereplőjét is, egyáltalán mi lehet más alternatíva, ha nem iPad készülékben gondolkozik a vásárló.

Tim Cook a 2012. március 7-én tartott iPad keynote során hangsúlyozta, hogy a 2010-ben megjelent elsőgenerációs iPad óta több, mint száz új táblagép lepte el a piacot, mindegyik másolni kívánja az iPad készülékeket, több-kevesebb sikerrel.

Természetesen nem célunk az összeset bemutatni, de az iPad készülékek mellett, ha lehet úgy mondani a 8 legjobb terméket mégis megemlítenénk. A bejegyzés nem teszt, sőt az iPad 3, iPad 2, Samsung Galaxy 10.1 és az Amazon Kindle Fire táblagépén kívülieket még csak élőben sem foghattam a kezemben.

iPad 3

iPad 3, vagy az új iPad. Tökmindegy. Elsőre is tisztázzuk. Ez a legjobb táblagép jelenleg a piacon. Ehhez nem férhet kétség. Az új iOS 5.1, a Retina kijelző, az új A5X processzor, a nagyobb teljesítményű akkumulátor, az 5MPx-es hátoldali kamera, a Full HD videófelvétel, 9-10 órás üzemidő mind-mind arról gondoskodik, hogy a felhasználó egy élmény részese legyen, ha a kezébe veszi a táblát. Az elmúlt két hétben a felhasználók el voltak ájulva az új eszköztől, csupa pozitív visszajelzés érkezett az új iPadről.

Piacot robbantott, az első hétvégén 3 millió darab készülék fogyott. Az előrejelzések szerint pedig az Apple diadalmenete nem áll meg. Sajnos a készülék az előző modellhez képest hízott, mind vastagságra mind súlyra, ami azért érezhető. Az új iPad táblából is kétfajta példány létezik, egy sima WiFi és egy 4G/LTE + WiFi modell. A jelenleg piacon lévő iPad készülékek 16GB, 32GB és 64Gb beépített belső tárhelyet tartalmaznak, valamint fehér és fekete színben is kaphatóak.

Az új iPad készülékek árai 150-250 ezer Ft- között mozognak típustól és felszereltségtől függően. Aki már ismeri az Apple érzést, esetleg elsőgenerációs iPad készülékről váltana, vagy csak szereti a legfejlettebb tech cuccokat a magáénak tudni, ne is olvasson tovább, ezt a táblát vegye meg.

iPad 2

Az iPad 2 még mindig rendkívül domináns a piacon, függetlenül, hogy már egy éve forgalmazza az Apple. Az A5 chip pedig még mindig szépen teszi a dolgát és ha ez elegendő, akkor a jóárasított iPad 2 16GB-os változatot vétek lenne kihagyni, melyből WiFi és WiFi+3G modelleket is a piacon hagyott az Apple. Az iOS 5.1-es szoftvert ezen készülék is kezeli, mint ahogy itt is megtalálható az előlapi és hátlapi kamera, csupán a készülék egyéb tulajdonságai azok, melyek elbújhatna az új iPad mellett. A piac többi szereplőjéhez viszonyítva azonban megállja a helyét.

Acer Iconia Tab

Az Acer Iconia táblája egy relatíve olcsó táblagép, mely a 3.0-ás Honeycomb Android rendszert futtatja (upgradelhető). Az Iconia TabA500-as készülékkel az Acer a geekek táborát próbálja megfogni a piacon. Az árával versenyképes (közel 110 ezer Ft-) és a dizájn is megállja a helyét köszönhetően a finom tapintású alumínium öntvény borításnak. A kijelző a jól megszokott 1280×800-as felbontásra képes a 10″-es képernyőn. Az előlapi kamerája 2MPx-es, míg a hátlapi 5MPx-es. Ez utóbbi egy kis vakut is kapott. A processzor egy NVIDIA Tegra 2-es kétmagos chip, mely 1 GHz-en üzemel. Az Acer Iconia Tab A500 akkumulátorideje 4,5-6 óra használatot biztosít felhasználástól függően.

Blackberry Playbook

A RIM táblagépét csak a Blackberry fanoknak tudnánk ajánlani, igaz nekik jószívvel. Egy 1 GHz-es duplagmagos processzor került beépítésre a 7″-es táblagépbe, mely kijelzőjének a felbontása 1024×600 pixeles. A súlya a méretéből adódóan relatíve könnyű, mindössze 425 gramm. Az előlapi kamera 3MPx-es, a hátlapi 5MPx-es. A készülék belső memóriája típustól változóan 16GB, 32GB és 64GB. Az ára 100-140 ezer forint között mozog. A táblagépen a RIM saját fejlesztésű operációs rendszere, a QNX fut akadásmentesen. Képes a multitask vezérlésre, de külső programokkal, főleg játékokkal meggyűlik a baja.

Asus eee pad transformer prime TF201

Mondhatni, hogy ezen táblagép a legerősebb jelenleg a piacon, ha az Apple új iPad készülékét nem néznénk. A beépített négy+egymagos, akár 1,4GHz-en ketyegő processzor már NVIDIA Tegra 3 alapú, így a sebességgel senkinek sem lehet gondja. A táblagéphez kiegészítőként vásárolható egy billentyűzet is, melyre csatlakoztatva netbookká varázsolhatjuk, mint egy transformers játékot. Ez utóbbival pedig még plusz 6 órás üzemidőt is kisajtolhatunk a már meglévő 10-12 órás gyári akkuidő mellett. A kijelző egy 10″-es 1280×800-as pixel felbontásra képes megjelenítő, mely mellett egy 8MPx-es hátlapi és egy 1,3MPx-es előlapi kamerát kapunk. Természetesen Android operációs rendszert futtat, abból is a legújabb 4.0-ás jégkrémszendvicset. 32GB-os és 64GB-os kiszerelésben forgalmazza az ASUS ezen táblát, ajánlott fogyasztói ára 170 ezer Ft-tól kezdődik.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Mondhatni, hogy a Samsung Galaxy Tab készülékek voltak az elsők az iPad megjelenése után, melyek valamennyire felvették a versenyt az Apple termékével. Időközben a Samsung jópár változatot kiadott már a tábláiból. A Tab 10.1 a Honeycom csúcsa vélekednek egyesek, mivel 1280×800-as referencia kijelzőt és 1GHz-es kétmagos NVIDIA Tegra 2-es processzort kapott. A kamera nem éppen a legjobb, egy 3MPx-es hátlapi és egy 2MPx-es előlapi modul segíti a felhasználót a fényképek és videók készítésében. A készülék kialakítása rendkívül jónak mondható, a 8,6 mm-es vastagságból is látszik, hogy az iPad 2 versenytársának szánták. Üzemideje is 9-10 óra között mozog. Itthon csupán a 16GB-os kivitelű gépet forgalmazzák hivatalosan, de van belőle 32GB-os kapacitású változat is. Érdekes, hogy a processzor bár képes lenne rá én még sem éreztem ezen a táblán azt a rendkívül lágy és folyamatos mozgást pl. lapozás közben, mint az Apple megoldásainál. Ettől függetlenül szerethető gép. Itt is létezik sima WiFi változat, melyet már akár 95-100 ezer forintért is megvásárolhatunk, de a Wifi+3G megoldások 120 ezer forinttól kezdődnek, amire már azt kell mondjuk, hogy inkább egy iPad 2.

Motorola Xoom 2

A Motorola anno igen nagyképűen iPad verőként tüntette fel a Xoom készüléket, mely hatalmasat bukott a piacon a csupán párszázezres eladása miatt. A Motorola azonban nem adta fel és elkészítette a Xoom 2-t, melyet már kisebb csinnadrattával mutattak be. Egy elegáns és letisztult vonalvezetésű kialakítást kapott az új trónkövelető, de a piac rohamtempóban sajnos elhaladt mellette. A processzor egy NVIDIA Tegra 2-es alapú kétmagos 1,2GHz-es sebességű chip. A 8,2″-es kijelző itt is 1280×800-as felbontású panelt kapott, míg a belső tárhely 16GB. Sajnos a közel 160 ezer forintos kezdőár miatt szerintünk egyértelmű bukta, bár a 386 grammos súly valóban jól mutat a tulajdonságok között. Talán ez az egy.

Amazon Kindle Fire

Az amerikai piacon mondhatni az iPad kihívója az Amazon Fire. Itthon azonban nagyon kevés dolog működne a készülékkel. A kifejezetten tartalomfogyasztásra és olvasásra szánt készülék ára 80 ezer forint körül mozog, amely árért egy 7″-es 1024×600-as felbontású kijelzőt és 8GB belső memóriát kapunk szépen egybepakolva egy ízlésesen kialakított házba. A készülék súlya 413 gramm, így egészen könnyűnek mondható. Az akkumulátor idő 7,5-8 óra között mozog átlagos használat mellett, mely köszönhető a nem éppen mai Android 2.3-as Gingerbread operációs rendszernek. A gépen az Amazon amúgy nem kíván keresni, sok piaci elemző pedig egyenesen azt állítja, hogy még előállítási ár alatt árusítják, mert még mindig jobban megéri az Amazonnak, hiszen sokkal inkább a tartalmak (könyvek, zenék, játékok) azok, melyen keresni tudnak. Ezen táblagépből amúgy eddig közel 6-7 millió darabot értékesíthettek az USA egyik legnagyobb kereskedőjénél.

Sony Tablet S

Elegáns, vékony könnyed. A Sony mindig is megpróbálta felhívni a figyelmet magára az extra kialakítású termékeivel. Legutóbb egy kihajtható, leginkább egy Nintendo 3DS készülékre emlékeztető “táblagépet” a Tablet P-t mutattak be, mely mellette viszont szerencsére egy mondhatni jól megszokott S szériát is kihoztak a piacra. A gép picit vastagabb, mint az iPad 2, a súlya pedig 625 gramm. Mégis az extravagáns vékonyodó kialakítás remek fogást biztosít, a beépített duplamagos 1GHz-es NVIDIA Tegra 2-es chip pedig jól összedolgozik a 3.1-es Android szoftverrel. Az előlapi kamera sima VGA felbontású, míg a hátlapi egy 5MPx-es modul. Az Androidos mezőnyben igazi csoda, de az ára picit magasabb, mint jelenleg az iPad 2-es készüléké.

Dell Streak 10 Pro

Az amerikai Dell is beszállt a tabletpiacra a Streak 10 Pro készülékével. A már fentebb említett megannyi 10″-es modellhez hasonlóan itt is az NVIDIA Tegra 2-es processzort találjuk a rendkívül igényesen és jól összeszerelt fémház alatt. A kamerák 5 és 2 megapixeles képeket tudnak megjeleníteni a 10″-es, 1280×800-as kijelzőn. A háttértár 16GB, melyet microSD kártyával tovább bővíthetünk. A súlya viszont 727 gramm, ami köszönhető a 13 mm vastag készülék házának is. E miatt azonban labdába sem rúghat egy Galaxy Tab 10.1 vagy egy Acer Iconia Tab A500-al, pláne ha az árát is figyelembe vesszük, mely közel 100 ezer forint.

Konklúzió

A fentiekből látható, hogy a legtöbb Androidos táblagép egy referencia megoldást követ, melyet a Google támaszt a gyártók számára, éppen ezért sem találunk olyannyira eltérő gépeket a piacon. Az Apple viszont a szoftvert együtt fejleszti a hardverrel így érve el a legjobb teljesítményt. Akár az iPad 2-es, akár az új iPad táblagépet tiszta szívből tudjuk tehát javasolni vásárlásra, hiszen az alkalmazások tekintetében az AppStore toronymagasan vezet még mindig, így biztosan nem lesz gond azzal, hogy a megfelelő appot megtaláljuk, legyen az akár ingyenes, akár fizetős. Aki mégis mást próbálna ki és a pénz sem akadály, azoknak az ASUS Transformer Prime készülékét javasolnánk, míg ha kompromisszumokat kötnénk teljesítmény és ár szempontjából akkor az Acer Iconia Tab készüléket tudjuk ajánlani.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!