Megjelent az iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 és a tvOS 16!

HusztiD 2022.09.12. 19:57 iOS, iPad OS, Kiemelt hírek, tvOS, watchOS 0 db 1 602

Ahogyan azt az előző heti médiaeseményen megígérte Tim és csapata, úgy az Apple percekkel ezelőtt elérhetővé tette a legújabb iOS, iPadOS, watchOS és tvOS főrendszereket. A macOS Ventura-ra kicsit még várat magára, azonban hamarosan ez is elérhető lesz a felhasználók számára. Ne is húzzuk tovább a szót, nézzük milyen újdonságokat kaptak az új főrendszerek Apple hivatalos leírásai szerint.

Mivel hosszú lenne az összes hivatalos leírást közölni, így az egyik legnépszerűbbről, az iOS 16-ról érdemes az alábbiakat tudni, az Apple hivatalos közleménye szerint.

iOS 16

Személyre szabott teljesítmény.

Az iOS 16 felpezsdíti az iPhone-élményt. Vadonatúj lehetőségeket kínál, hogy teljesen magadhoz alakítsd. Mindez még fejlettebb gépi intelligenciával és még gördülékenyebb kapcsolattartási, illetve megosztási funkciókkal társul.

Zárolási képernyő

Újragondolt zárolási képernyő

Az iPhone új testre szabási funkcióival teljesen egyedivé teheted a zárolási képernyődet. Kiteheted a kedvenc fotóidat, egyéni betűtípusokat állíthatsz be, és widgeteket válogathatsz össze, amelyek­kel egy pillantás alatt meg­kapsz minden szükséges infót.

Nézd meg a filmet

Widgetek

A zárolási képernyőre kitehető widgetek azonnal áttekinthető információt adnak a kedvenc appjaidból – láthatod például az időjárást, a naptáradban szereplő programokat, a dátumot, az időzónát, az ébresztéseket és egyéb jelzéseket, az akkumulátor töltöttségi szintjét vagy a tevékenység­gyűrűid aktuális állását.

Több zárolási képernyő létrehozása

Mostantól több különböző zárolási képernyőt is létrehozhatsz, mindegyiket egyedi háttérképpel és stílussal színesítve – a váltás is egyszerű közöttük. Ha inspirációra vágysz, körülnézhetsz a háttérképek galériájában, valamint a javasolt fotók és a tematikus gyűjtemények képei között.

Értesítések

A zárolási képernyő az értesítéseket kibontott listaként, halmozott vagy rejtett nézetben is meg tudja jeleníteni. Az értesítések a kép­ernyő alján jelennek meg, hogy sose legyenek útban.

Élő tevékenységek

Az élő tevékenységekkel közvetlenül a zárolási képernyődön követ­heted nyomon az éppen zajló eseményeket, hogy ne maradj le semmi­ről. Így a készüléked feloldása nélkül tudhatod meg például egy meccs állását, vagy hogy hol tart éppen a megrendelt ételed.*

Fókusz

Könnyedén beállíthatsz Fókuszokat

A Fókusz új, letisztult beállításaival egyenként kiválaszthatod, kiktől és mely appoktól szeretnél, illetve nem szeretnél értesítéseket kapni egy adott Fókuszban. A Fókuszaidat a zárolási képernyőddel is összekapcsolhatod, így az kinézetében és működésében is mindig ahhoz fog igazodni, ahogy épp az iPhone‑odat használod. Egyszerű lapozó mozdulattal válthatsz át Személyes Fókuszról a közelgő megbeszéléseket és a teendő­listáidat widgetekkel mutató Munka Fókuszra.

Fókusz­szűrők

Szűrd ki a zavaró tartalmakat a gyakran hasz­nált appjaidban.

Fotók

Megosztott iCloud-fotókönyvtár

Még idén érkezik

Így oszthatod meg legjobban a fotóidat a családdal.

Tele megosztási lehető­ségekkel

Amikor megosztott fotókönyvtárat hozol létre, vagy csatlakozol egy megosztott fotókönyvtárhoz, megadhatod, hogy meglévő fotóid közül azok kerüljenek a könyvtárba, amelyek egy adott dátum után készültek, vagy amelyeken bizonyos emberek láthatók. Miután létrehoztad a fotókönyvtárat, a Kamera appból közvetlenül oszthatsz meg benne képeket, sőt automatikusan is megoszthatod a fotókat azokkal, akikkel korábban megosztottad a fotókönyvtárad, és épp a közeledben vannak. Az Önnek kategóriában pedig intelligens javaslatokat kapsz, hogy hozzáadj egy új fotót a megosztott könyvtárhoz.

Mindenkinél szinkronban a szerkesztések és változtatások

A megosztott fotókönyvtár minden közre­működője hozzáadhat új fotó­kat, valamint szerkesztheti és törölheti a meglévőket. A kedvencek, a képfeliratok és a kulcs­szavak is szinkronizálódnak a tagok között, így ha egyikőtök rendszerezi a gyűjte­ményt, azzal a többieknek is megkönnyíti a keresést.

Üzenetek

Az üzenetküldés újraírva

A nemrég elküldött üzeneteidet mostantól átírhatod vagy akár teljesen vissza is vonhatod. És már megjelölheted olvasatlanként azokat az üzeneteket, amelyekre nem tudsz azonnal válaszolni, de később mégis szeretnél.1

SharePlay az Üzenetekben

Nézzétek együtt a barátokkal a kedvenc sorozatotok legújabb részét vagy hallgas­satok közösen egy új számot, miközben csetel­hettek róla az Üzenetekben.2 Mivel a lejátszásvezérlők is megosztottak, min­denki­nél szinkronban marad a lejátszott tartalom.

Sokoldalúbb csapatmunka

Már jegyzeteket, preziket, emlékeztetőket, Safari-lapcsoportokat és egyéb tartalmakat is megoszthatsz az Üzenetekben, ahonnan azonnal bele is vághattok a közös munkába. A beszélgetésben láthatod, ha valaki módosított egy megosztott projektet, és közvetlenül abból az appból veheted fel a kapcsolatot a többiekkel, amelyikben éppen dolgozol.

Mail

Új levelezési funkciók

Vonj vissza,
ütemezz
és kövess nyomon üzeneteket.
Valamint küldj formázott linkeket.

Safari és jelkulcsok

Védettebb bejelentkezés a jelkulcsokkal

A jelkulcsokkal könnyebben és biztonságo­sabban jelent­kezhetsz be.

Megosztott lapcsoportok

Közvetlenül a Safariból oszthatod meg böngésző­lapjaidat és könyv­jelzőidet, küld­hetsz üzeneteket és indíthatsz FaceTime-hívásokat. Akár a következő utazásotokat tervezitek a barátokkal, akár kanapékat nézegettek a pároddal, az összes lapot megoszthatod egyetlen helyen. Ha pedig ők is találnak valami jót, hozzáadhatják a csoporthoz a saját lapjaikat.

Gépi intelligencia

Tárgy leemelése a háttérről

A fotókról egyszerűen leemelheted a tár­gyukat, vagy elkülönítheted a háttér eltá­volításával. Ez a funkció többek között a Fotókban, a Képernyőfotóban, a Gyors­nézetben és a Safariban lesz elérhető.5

Élő szöveg videókban

Ha egy videót olyan képkockán állítasz meg, amelyen valamilyen szöveg látható, használhatod rajta a megszokott szöveg­műveleteket, például kimásolhatod, lefordíthatod, megoszthatod, sőt rá is kereshetsz.6

Gyorsműveletek Élő szöveggel

Mostantól még egyszerűbben tudsz telefonszámokat felhívni, weboldalakat megnyitni, pénznemek között váltani, más nyelvre fordítani és egyéb művele­teket végezni a fotókon és videókon feltűnő vagy a Kamerával befogott szövegeket felhasználva.6

Térképek

Többmegállós útvonaltervezés

Adj hozzá
több megállót
az utadhoz.

Apple Pay és Tárca

Otthon

Újragondolt Otthon app

Az Otthon appot az alapoktól építettük újra – még hatékonyabb és még megbízhatóbb formában. Az áttervezett Otthon lapon kezelheted az összes okosotthon­eszközödet. Az új kategóriák klíma, fények, biz­tonság és más jellemzők szerint válogatják szét számodra a kiegészí­tőket, és egy koppintással hozzájuk is férhetsz. A többkamerás nézet pedig az okosotthon-kamerákat helyezi a középpontba.8

Matter-támogatás

Még idén érkezik

Matter-kompatibili­tással most még több okosotthon­-kiegészí­tőt csatlakoz­tathatsz.

Egészség és fitnesz

Frissítések az Egészség appban

Az Egészség app új Gyógyszerek funk­ciója segít a gyógyszerszedés intézésé­ben, kö­vetésében és megértésében.10 Szeretteid­nek továbbá meghívót is küld­hetsz, hogy megosszák veled az Egészség appban tárolt adataikat, így még jobban figyelhet­tek egymásra mindabban, ami igazán fontos.

Fitnesz app iPhone‑ra

A Fitnesz app akkor is segít nyomon követni és elérni a fitnesz­céljaidat, ha nincs Apple Watchod. Az iPhone mozgásérzékelői, a lépésszámod, a meg­tett távolság és külső partnerek edzésprogramjainak segítségével becslést készít az elégetett kalóriákról, hogy ezzel is hozzásegítsen a napi mozgás­célod megvalósításához.

Családi megosztás

Egyszerűen kezelheted a gyerekek felhasználói fiókjait

Könnyedén hozhatsz létre fiókot a gyerekeknek, hogy a megfelelő szülői felügyeleti beállítások a kezdetektől fogva aktívak legyenek. Életkor szerint adhatod meg a médiakezelési beállításokat, és gondoskodhatsz a Kép­ernyőidő, a helyzetmegosztás és más lehetőségek megfelelő beállításáról. A gyerekek Képernyőidőre vonatkozó kérései mostantól az Üzenetekben is megjelennek, ahonnan egyszerűen jóváhagyhatod vagy elutasíthatod őket.

Új készülék beállítása a gyermekednek

Saját készülékedről, a Gyors kezdés funkcióval egyszerűen beállít­hatod gyermeked új iPhone‑ját vagy iPadjét a megfelelő szülői felügyeleti beállításokkal együtt.

Családi ellenőrzőlista

Hasznos tippek és javaslatok segítenek a leg­többet kihozni a Családi megosztásból – a számos téma között ott van a beállítások frissítése, amely a gyerekek életkorától függően változik, a hely­meghatározás bekapcsolása, de arról is kaphatsz emlékeztetőt, hogy a család min­den tagjával megoszthatod az iCloud+-előfizetésedet.

Adatvédelem és biztonság

Gyors reakció a biztonsági kihívásokra

Biztonsági fejlesztések. Minden eddiginél hamarabb telepítve.

Biztonsági ellenőrzés

A Biztonsági ellenőrzés funkció a családon belüli és párkapcsolati erőszakot elszenvedőknek segít, hogy az adott helyzetben felül­bírálhassák és alaphelyzetbe állíthassák a másoknak adott hozzá­férést. A Biztonsági ellenőrzés alaphelyzetbe állítja a rendszer appokhoz tartozó adatvédelmi engedélyeit, és az adott eszközre korlátozza az Üzenetek és a FaceTime használatát.

Kisegítő lehetőségek

Ajtó észlelése

Ez a funkció az úti célodhoz vezető utolsó néhány méteren segít eligazodni: meg­keresi az ajtót, felméri, milyen messze van, illetve hogyan lehet kinyitni. Hangosan felolvassa a szobaszámokat, a kerekes­székes akadálymentességet jelölő szimbólumokat és más hasonló fontos információkat is.11

Partnervezérlő

Álljatok össze egy barátoddal vagy a gondozóddal a játékban.

Az Apple Watch vezérlése az iPhone‑nal

A Kapcsolóvezérlést, a Hangvezérlést és az iPhone összes többi kisegítő funkcióját is használhatod az Apple Watchod vezérléséhez.

És mindez csak a kezdet.

Időjárás.

Az előrejelzési modulokra koppintva részletesen tájékozódhatsz a levegő­minőség­ről, a helyi előrejelzésekről és egyéb adatokról. Óránkénti előrejelzést kaphatsz a következő 10 napra, a következő óra csapad­ékintenzitását pedig percről percre láthatod. Az időjárási vész­helyzetekről – például tornádókról, hóviharokról vagy például villámárvizekről – szóló kormányzati értesítéseket is megkaphatod az alkal­mazásban.

Freeform.

A Freeform egy új hatékonyságnövelő alkal­mazás, amelyben közösen valósíthatjátok meg az ötleteiteket. Jegyzetelhettek, fájlokat oszthattok meg, valamint internetes linkeket, dokumen­tumokat, videókat és hangot is beszúrhattok.

Még idén érkezik

Apple TV.

A tvOS 16 eszközkapcsolati támo­gatása új lehetőségeket nyit az Apple TV, az Apple Watch és az iPhone közös haszná­latában. Amikor a közelben vagy, csatlakozz az eszközeiddel, és merülj el a tévézés minden eddiginél személyesebb élményében.

Spotlight.

A Spotlight keresőt közvetlenül a Főképernyőn is elérheted, és részletes kibontott találatokat, intelligens javaslatokat, illetve még több képtalálatot kaphatsz az olyan appokból, mint az Üzenetek, a Jegyzetek és a Fájlok. Közvetlenül a Spotlightból indíthatsz időzítőt és futtathatsz parancsokat is.12

Game Center.

A Kontaktok app áttervezett irányítópultján láthatod, hogy mit és milyen eredménnyel játszanak a barátaid. A több­résztvevős Game Center-játékok SharePlay-integrációjának köszönhetően egy barátod is beszállhat a játékba, miközben FaceTime-oztok.*

FaceTime Handoff.

Egyszerűen válthatsz eszközt a FaceTime-hívások közben – és egy szóról sem fogsz lemaradni. Egy koppintással átadhatod a hívást a Macedről az iPhone‑odra vagy az iPad­edre, és a váltást a csatlakoztatott Bluetooth-fülhallgatód is azonnal leköveti.

Emlékez­tetők.

A listákat sablonként is elment­heted, létrehozhatod és megoszthatod, illetve rutinfeladataidhoz, utazási listáidhoz és bármilyen más célra is újrahasznosíthatod őket. A kedvenc listáidat rögzítheted is az egyszerűbb eléréshez. A Ma és az Ütemezett intelligens lista idő és dátum szerint rendezi az elemeket, hogy jobban átláthasd őket, és szükség esetén könnyebben állíthass be emlékeztetőt. A Teljesített lista pedig egy vadonatúj lista, amelyben a teljesítés idejével és más adatokkal együtt, egy helyen tekintheted át az összes teljesített emlékeztetődet.

Jegyzetek.

Az iPhone‑odon a megosztás menü használatával bármelyik appból kiindulva készíthetsz gyorsjegyzetet. A készüléked jelkódjával zárolhatod a kívánt jegyzeteket – így nem kell hozzájuk külön jelszót megjegyezned. Az intelligens mappák új, testre szabható szűrőivel a létrehozás dátuma, a mellékletek és más szempontok alapján is rendszerezheted a jegyzeteidet.

Részvények.

Több figyelési lista létrehozásával egyszerűen rendszerezheted a követett árfolyamjelzőket. A szimbólumokat tetszőleges feltételek, például ágazat, eszköztípus, tartott eszközök és egyebek szerint is csoportosíthatod. A közelgő pénzügyi jelentések időpontját felveheted a naptáradba, az új widgetekkel pedig még több információt kaphatsz egy pillantással.

Memoji.

Fejezd ki az egyéniséged új Memoji-matricákkal és olyan új személyre szabási lehető­ségekkel, mint az orrformák, a fejfedők és a természetes hajtextúrákat és hullám­típusokat jobban tükröző frizurák. A Kontaktok appban is egyedibbé teheted a kontaktjaidat az új Memoji-matricapózokkal.

Fordító.

A Fordító appból elérhető kamerával lefordíthatod a magad körül látott szövegeket. A képet szüneteltetve olyan fényképet kaphatsz, ahol a fordítás az eredeti szövegre helyezve jelenik meg, és ki is nagyíthatod az egyes részleteket, de a Fotókönyvtárban tárolt fényképeken látható szövegeket is lefordíthatod.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!