Mégsem annyira megbízható az iOS 12 egyik új biztonsági funkciója, mint várjuk?

HusztiD 2018.07.05. 15:55 iOS, iPhone 1 db 286

safari-security-auto-fill

Az iOS 12-ben több apróbb újdonságot mutatott be az Apple, s ezek közé sorolhatjuk a biztonsági kód automatikus kitöltését. Általában a banki átutalások alkalmával kapunk SMS-ben egy rövid biztonsági kódot, melyet az adott bank webes felületére kell beírnunk, amennyiben megerősíteni kívánjuk az átutalást. Az iOS 12-ben automatizálta a folyamatot az Apple, ugyanis ha ilyen SMS-t kapunk, akkor automatikusan felkínálja, hogy töltse-e ki az abban szereplő biztonsági kóddal a webes felületet.

Hasznos funkció ez, hiszen ezáltal kisebb időt spórolhatunk, mivel nem kell külön megnyitnunk az üzenetek alkalmazást, illetve megjegyeznünk sem kell a több karakteres megerősítő kódsort. Ennek ellenére az egyik biztonsági szakértő, Andreas Gutmann úgy hiszi, hogy mégsem annyira jó eme megoldás, mint elsőre hangzik. A szaki szerint ezzel az eljárással az Apple a felhasználói szemszögből a kétlépéses hitelesítést próbálta gördülékenyebbé tenni, de sajnos ezen funkcióval számos visszaélés, csalás keletkezhet, ha illetéktelenek is hozzáférnek a telefonunkhoz.

Szerintünk annyira mégsem vészes a helyzet, ugyanis ezen biztonsági kódok általában korlátozott ideig aktívak. Ezen felül vélhetően kikapcsolható lesz a funkció iOS 12 alatt, így mindenki maga döntheti el, hogy élni kíván-e az újdonsággal, avagy sem.

Ti mit gondoltok? Szerintetek mennyire hasznos, illetve mekkora visszaélésre adhat okot az iOS 12 újdonsága?

Figyelem! Hasznos iPhone és Mac kiegészítőt keresel? Segítünk! Véletlenül betört a kijelződ? Ne csüggedj, ugyanis kihagyhatatlan kijelzőcsere akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Petter Attila - 2018.07.07. 02:05

    Ez nem nevezném fejlődésnek! Az újlenyomattal történő azonosítás sokkal jobb. Biztonságos. Nekem az arcfelismerés sem jön be! Az a térfigyelő kamera!

Szólj hozzá Te is!