Hamarosan kukázza a 32 bites alkalmazásokat az Apple a Mac App Store-ból

HusztiD 2018.04.13. 17:25 Kiemelt hírek, macOS 0 db 124

macbook-pro-13-inch1

Az Apple eddig még csak a macOS korábbi béta kiadásaiban tesztelte a felhívásukat, azonban az elmúlt napok folyamán a felhasználók számára is felbukkantak bizonyos hibaüzenetek, melyek akkor jelentkeznek, amikor elindítunk egy 32 bites alkalmazást. Ekkor a rendszer értesít minket, hogy az adott appot 64 bitesre kell frissíteni, hogy javítsuk annak kompatibilitását.

Ezt az üzenetet egy egyszerű okézással eltüntethetjük, azonban az már nem rajtunk fog múlni, hogy frissíti-e az adott program fejlesztője az alkalmazását, vagy sem. Nem titok, de az Apple célja, hogy belátható időn belül csak 64 bites alkalmazások legyenek elérhetőek a Mac App Store-ban, hiszen ebbe az irányba tart a jövő. Mi több, még egy support dokumentumban is felhívják a figyelmet a 64 bites appok előnyére, hiszen azok több memóriához férnek hozzá, így sokkal gyorsabb lesz azok működése.

Az almások korábban ugyanezt eljátszották az iOS-nél, azonban ott már kizárólag 64 bites alkalmazásokat tölthetünk le az online áruházból. Az iPhone modelleknél az 5s-ben lévő A7-es processzortól kezdve a 64 bites architektúrát alkalmazzák az almások. A mobil operációs rendszeren előző évben rendet tettek, így az iOS 11 megjelenésére kizárólag az ilyen alkalmazások voltak elérhetőek. Mi több, ennek köszönhetően még az App Store-ban megtalálható darabszámok is csökkentek, melyről itt számoltunk be.

macos-high-sierra-32-bit-app-alert

És mi a helyzet, ha nem frissül az adott app? Akkor az egyelőre az adott formájában tovább használható. Ha elsőnek indítunk el egy ilyen alkalmazást, akkor az adott hibaüzenetet dobja fel, azonban onnantól kezdve már nem fog minket értesíteni. Ergo minden 32 bites programnál kijelzi, hogy frissíteni szükséges, de onnantól nem fog zavarni minket. A jövőbeli kompatibilitások egyelőre nem tisztázottak, de feltehetően a későbbi rendszereknél is futtathatóak lesznek a 32-es programok.

Az Apple június elején mutatja be legújabb operációs rendszerét, a macOS 10.14-et, így feltehetően ekkor azt is elárulják, hogy annak megjelenésétől kezdve csak a 64 bites alkalmazásokat engedélyezik fejlesztők számára megjelenni az App Store-ban.

Figyelem! Tavasz alkalmával brutális akcióval vár az iDoki, illetve a megfelelő kiegészítőkről se feledkezz meg!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!