Súlyos biztonsági hibára bukkantak a macOS High Sierrában

HusztiD 2017.11.29. 15:55 macOS 1 db 232

macos-high-sierra-macbook-pro

Egy Lemi Ergin nevű fejlesztő nagyon súlyos biztonsági hibára bukkant macOS High Sierra alatt, amit azonnal jelzett az Apple-nek. Lényegében bárki hozzáférhet egy egyszerű trükkel az admin felhasználó jogosultságaihoz, a probléma pedig hogy az alábbi hiba egyaránt észlelhető a macOS 10.13, 10.13.1 és a 10.13.2 bétájában.

A biztonsági hiba akkor jelentkezik, amikor megpróbálunk Mac-en bejelentkezni az admin fiókba. Ha a felhasználói névnek egyszerűen beírjuk, hogy “root”, a jelszó mezőt pedig üresen hagyjuk, majd rányomunk a bejelentkezésre, akkor elsőre visszautasít minket. Ha ezt körülbelül ha még 2-3x megtesszük, akkor végül azt vehetjük észre, hogy a rendszer tovább engedett, s bejelentkeztünk az admin fiókba. Ez igencsak kellemetlen lehet akkor, ha illetéktelenek próbálnak hozzáférni az admin jogokhoz, hiszen általa bármit elérhetnek.

Az Apple egyik szóvivője elmondta a MacRumors csapatának, hogy tudnak a problémáról, hamarosan egy újabb frissítést adja ki, mely kiküszöböli eme kellemetlenséget. Addig viszont javasolja, hogy látogassunk el az Apple Support oldalára, ahol megtudhatjuk, hogy hogyan állítható be egy root felhasználói fiók, hogy a kiküszöböljük az alább fennálló hibát.

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket! Apropó, olvastad már az iPhone X-ről az első tapasztalatainkat?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Xy - 2017.11.30. 07:45

    “eme kellemetlenséget” ? Ez enyhe megfogalmazás. Mi a probléma, hiba vagy nagy baj, ha ez csak kellemetlenség?

Szólj hozzá Te is!