A streamszolgáltatók virágoztatják fel ismételten a zeneipart

HusztiD 2017.10.06. 14:55 Apple Music, Egyéb 1 db 199

apple-music-ios-11

A Recording Industry Association of America (RIAA) által készült egy új felmérés, melyből megtudhattuk, hogy bizony az olyan zenestreamingelő szolgáltatások, mint az Apple Music, vagy Spotify virágoztatják fel a zeneipart. A legújabb statisztikák az idei éves adatokat tükrözik, amelyek az előző éves adatokhoz hasonlítva nagy bizakodásra adnak okot. Fontos megjegyezni, hogy az új felmérés csak az amerikai piacra terjed ki.

Az idei év első felében a zeneipar bevétele 17 százalékkal nőtt az előző évhez képest, melynek mértéke 4 milliárd dollárt jelent. De miből tevődik össze ez az összeg? A streamszolgáltatók immáron 62 százalékát teszik ki az amerikai zeneipar bevételének. Ha a digitális letöltéseket nézzük, akkor ott 19 százalékról beszélhetünk, míg a rendes fizikális eladásoknál 16 százalékról. A maradék 3 százalék az egyéb kategóriából tevődik össze, amit külön nem bontott le a RIAA.

screen-shot-2017-09-26-at-9-00-01-pm

Ha az amerikai zeneipar streamingszolgáltatók általi bevételeit vizsgáljuk, akkor jól látható, hogy egyre inkább nő a fizető szolgáltatások száma. 2015 folyamán még csak 474 millió dollár jött be a fizetős rétegből, míg idén már 1,7 milliárdra hízott ennek a mértéke. Ezzel párhuzamosan kis mértékben, de folyamatosan nő az ingyenes, reklámszolgáltatást támogató szekció bevétele, valamint a digitális és egyedi rádiócsatornáknál szintén elmondható ugyanez.

screen-shot-2017-09-26-at-9-00-06-pm

Ennél csak az lenne érdekesebb, ha ehhez hasonlóan egy világszintű kimutatást kapnánk. Mondjuk minket nagyon érdekelne, hogy itt Magyarországon mi a helyzet, hiszen biztosan másabbak az arányok.

Ti mire esküdtök? Fizikális CD-re, digitálisan letöltött zenékre, vagy inkább a streamszolgáltatókra?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Jobbmintte - 2017.10.09. 13:16

    Spotify, de amikor csak lehet, torrentről letöltött FLAC.

Szólj hozzá Te is!