Bizonyos esetekben börtön jár, ha eltitkolod a jelkódodat

HusztiD 2017.06.19. 17:55 iOS, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 1 138

passcode

Ha visszaemlékeztek másfél évvel ezelőtt, a San Bernardino-i terrortámadásra, akkor tudhatjátok, hogy az Apple-nek igencsak meggyűlt a baja a hatóságokkal, ugyanis nem voltak hajlandóak feltörni egy iPhone 5c-t, amelyet az egyik elkövető használt. Azóta is nagy port kavar egy-egy eset, ahol egy olyan telefonhoz jutnak hozzá a hatóságiak, melyet nem képesek feltörni.

Ezúttal a Miami Herald számolt be egy újabb történetről, azonban itt terrortámadás helyett gyerekbántalmazás miatt került elő egy telefon. Christopher Wheelert nem olyan régen 6 hónap börtönre ítélték fiatalabb húga bántalmazása miatt. Igen ám, de első körben nem ezért kapta a börtönbüntetést, hanem azért, mivel nem volt hajlandó megadni telefonjának helyes jelkódját.

A gyerekbántalmazás kapcsán a nyomozók úgy hiszik, hogy Wheeler telefonján bizonyító erejű képek vannak arról, hogy húgát bántalmazta. Sajnos a hatóságiaknak nem sikerült feltörniük a telefont, ami jelkódot Wheelertől kaptak, az egyszerűen nem oldja fel a telefont.

A helyi bíró viszont ígéretet tett a gyanúsított számára, hogy ha megadja a helyes jelkódot, akkor eltekintenek a hat hónapos börtönbüntetéstől. Persze ez csak akkor igaz, ha valóban ártatlan, ahogyan állítja, de az eddigi jelek pont nem erre utalnak.

Egyre több példát láthatunk arra, mikor egy-egy nyomozás során a hatóságnak szükséges hozzáférniük az okostelefonokon lévő adatokhoz. Ebből is látszik, hogy egy hátsó ajtó megléte nélkül jóformán minden állni kényszerül, hiszen a megfelelő kód hiányában a bizonyítékokhoz sem tudnak hozzáférni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!