Két új Apple adatközpont épül Európában

UP 2015.02.23. 16:41 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 203

Az Apple hétfőn jelentette be, hogy összesen 1,7 milliárd eurós beruházás keretében két adatközpontot épít fel Írországban és Dániába – ezek az eddigiekhez hasonlóan kizárólag megújuló energiaforrásokkal működnének majd. A Galway-megyében és a Jütland-félszigeten épülő létesítmények 2017-ben léphetnek üzembe.

wind-farms-800-shutterstock-5053603_640x380

Az új adatközpontok alapterülete mindkét esetben eléri a 166 000 négyzetmétert, és az iTunes Store, az App Store, az iMessage, a Maps, és a Siri szolgáltatások gördülékenységéért felelnek majd az európai fogyasztók számára. Írországban Atherny, míg Dániában Viborg városát választották a szerverfarmok otthonának.

“Hálásak vagyunk az Apple folyamatos európai sikereiért, és büszkék vagyunk a közösségek támogatását szolgáló beruházásainkra a kontinensen. Ez a hatalmas új építkezés az Apple eddigi legnagyobb projektje Európában. Izgatottan várjuk, hogy bővítsük az eddigi európai tevékenységünket, több száz helyi munkahely megteremtésével és az eddig legfejlettebb zöld terveink itteni alkalmazásával.” – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója.

Az ír projekt keretében elvégzik az eddig nem őshonos fák termesztésére használt földterület helyreállítását is, illetve a vállalat tervezi egy szabadtéri oktatási tér és egy közösségi ösvény létrehozását is a helyi iskolák és a lakóközösségek számára. Dániában pedig egy már meglévő alállomás szomszédságában hoznák létre a központot, így nincs szükség újabb generátorok kiépítésére. A vállalat további célja, hogy rendszer összegyűjtse az adatközpontban keletkező felesleges hőt és ezt eljuttassa a viborgi családok otthonaiba.

Az Apple kiemeli, hogy az új adatközpontoknak lesz a legkisebb ökológiai lábnyoma az eddigi épületeik közül, beleértve a nem rég megnyitott, saját napenergiafarmmal rendelkező észak-karolinai központot is. “Hisszük, hogy az innováció arról szól, hogy szebbé tesszük a Földet, ahhoz képest, mint amilyen állapotban találtuk, és épp itt az ideje, hogy tegyünk valamit az éghajlatváltozás kezeléséért” – nyilatkozta az Apple környezetvédelmi vezetője, Lisa Jackson.

“Nagyon örülünk, hogy ösztönözhetjük a környezetvédelmi ipart Írországban és Dániában, illetve, hogy olyan energetikai rendszereket fejleszthetünk, melyek képesek kihasználni az erős szél adta helyi lehetőségeket. A környezeti felelősségvállalásért érzett elkötelezettségünk jó a Földnek, jó az üzletünknek és jó az európai gazdaságnak.” – tette hozzá

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!