Carl Icahn egy billió fölé értékeli az Apple-t

Skarp 2015.02.12. 14:03 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 159

Pont tegnap beszéltünk arról, hogy a rekordméretű piaci kapitalizáció valószínűleg a legismertebb tőzsdecápa és közismert AAPL-részvényes kedvét is meghozza az új jóslatok közzétételéhez. Tegnap azt is megírtuk, hogy valószínűleg továbbra is optimista hozzááállást tanúsít majd, sőt legutóbbi megnyilvánulásai alapján a 203 dollárról 250 környékére emelést sem gondoltuk lehetetlennek. Nem is kellett sokat várni, alig két nappal a rekord után meg is nyilatkozott Icahn úr.

icahn_vs_apple_kiemelt

Gondolom senki nem lepődik meg azon, hogy ismét kijelentette, a cég részvényeit még mindig alulértékeltnek tartja és úgy véli, hogy az Apple valós értéke ennek közel duplája, 1,3 billió dollár. Icahn szavára sokan figyelnek, hiszen komoly múltja van, ami nem szűkölködik a sötétebb foltokban, ilyen például a Trans World Airlines felvásárlása, majd csontig lerágása. Icahn és kortársai nevéhez fűződik a corporate raiding és asset stripping nevű, csúnya hangzású, gyakorlatban még csúnyább műveletek innovációja.

Az asset strippingnek a szakzsargon azt nevezi, amikor valaki megszerzi egy cég irányítását, majd módszeresen eladja annak értékes részeit, gyakran azért, hogy a bevásárlásra felvett kölcsönt visszafizesse. A maradékot, ami természetesen még mindig busás haszon, zsebrevágja a cég pedig általában tönkremegy, vagy teljes elértéktelenedik. Icahn-ről bővebben tavaly januárban jelentettünk meg egy hosszabb cikket, ha érdekel titeket ki is ő, mindenképp megér egy kört. Láttátok a Tőzsdecápák c. filmet? Na, Gordon Gekko karakterét részben ő ihlette.

Icahn egyébként egyike a 10 legnagyobb részvényesnek az Apple berkein belül, közel 6,5 milliárd dollár értékű részvénypakettet birtokol. Nyilván pénzügyi érdeke is áll amögött, mikor azt mondja hogy 216 dollár a reális értéke az Apple részvényeinek. Arra is reagált, hogy sokan kinevetik, illetve nem veszik komolyan túlságosan optimista jóslatai miatt: szerinte az ő igazát bizonyítja az, hogy 31 elemző emelte meg drámaian célárfolyamát a tegnapi nap folyamán. Ami érdekes, hogy most nem sürgette a céget a visszavásárlási program felpörgetésére – legutóbb ezt akkortájt tette, amikor még 100 dollár környékén álltak a részvények.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!