Három dolog, ami miatt főhet Tim Cook feje

Skarp 2015.02.11. 17:26 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 432

Mostanság nagyon pozitív hangvételűek az Apple jövőjét taglaló bejegyzések még a leginkább Android-párti oldalakon is. Jól megy a szekér, mindenki nagyon optimista. Bár rekord rekordot követ, soha nem látott csúcson a részvényárak és a piaci kapitalizáció, negyedév alatt iszonyatos mennyiségű iPhone-t sikerült eladni és az elsődleges konkurenciát jelentő Samsungot is sikerült megszivatni érdemes odafigyelni pár aggasztó trendre is az Apple háza táján, ami jelenleg nem is, de a későbbiekben még okozhat gondot.

timcook_worried

1. Az iPad gyengélkedése egyre nyilvánvalóbb

Bár Tim elmondása alapján nem nagyon aggódik az előző évhez képest is tetemes visszaesés miatt, az iPad eladásai továbbra sem túl rózsásak. Valószínűleg az üzleti szférával kapcsolatos ambíciók mondatják ezt vele, illetve az, hogy az iPad csereciklusa jóval nagyobb mint az iPhone-é. Ming-Chi Kuo ezzel ellentétben a legdurvább visszaesést jósolja a készülék piacra dobása óta: nagyjából 30 százalékos zuhanást prognosztizál 2014-hez képest.

2. Mivan ha eleinte nem lesz kapós az Apple Watch? Vagy egyáltalán nem?

Áprilisra várja mindenki az Apple következő nagy dobásnak szánt termékét, azonban sok elemző véli úgy, hogy ez egy túlságosan niche termék ahhoz, hogy az iPhone vagy akár csak az iPad sikerét meg tudja ismételni. Persze a potenciál megvan benne, de jelenleg igencsak bizonytalan, hogy hogyan is fogadják majd a vevők és a piac. Persze a viselhetők körüli hype nem áll le – a Google nyilván nem véletlenül folytatja a Glass-projektet a teljes leállítás helyett. Persze vannak aki bizakodóak a szektorral kapcsolatban, az Ovum egyik elemzője például a 2015-ös évre 27 milliárd dollárra saccolja a viselhetők piacának forgalmát (2014-ben ez a szám 3 milliárd volt), amiből 16,5 milliárdos profitot jósol az Apple Watchnak és Cupertinonak.

3. Túlságosan függ a cég az iPhone-tól

A cég bevételeinek közel 70 százalékát az iPhone eladásokból szerezte a legutóbbi negyedévben. Olyan ez, mint az orosz gazdaság, ami túlságosan függ a szénhidrogénektől, s ha a világpiaci ár valami miatt megzuhan, a tákolmány elkezd recsegni az eresztékeknél. Az Apple közel sem mondható ilyen tákolmánynak, az iPhone egyelőre sikeres és nincs nyoma jelentős problémának, azonban a világ legértékesebb vállalata esetében komoly problémákat okozhat, ha valami nem lesz rendben a profit kétharmadát hozó aranytojást tojó tyúkkal. Valószínűleg ez lehet az egyik legnagyobb problémája Tim-nek, aki cége jövőjét akarja biztosítani.

Persze az eddigiek és a Samsungot kiütő zseniális stratégiája alapján egészen biztosak vagyunk benne, hogy lapulnak még trükkök a tarsolyában.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Joci - 2015.02.12. 09:52

    Az iphone miatt nem kellene főnie a fejüknek a pénzügyeseknek meg az apple-ért aggódóknak. Évente jön ki újabb iphone, ha gyengülne a kereslet a régi iránt, akkor majd az újat fogják vinni mint a cukrot…. Max pár hónapos visszaesésről lehetne max beszélni… De úgyse fogunk…. Mert kapósak a cuccaik ;-)

Szólj hozzá Te is!