Chipgondok vannak a Samsung háza táján

Skarp 2015.01.21. 15:06 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 530

Legújabb iparági hírek alapján a Samsung állítólag úgy döntött, hogy saját Exynos chipjeit használja a következő zászlóshajó készülékében, mivel a Qualcomm 64-bites Snapdragon 810-es APU-ja túlmelegedési gondokkal küszködik. A probléma ezzel mindössze az, hogy a házon belül fejlesztett chip számottevően lassabb.

exynos_kiemelt

Már decemberben hallhattunk pletykákat arról, hogy nehezen megoldható gondokkal küszködik a Qualcomm első mainstream 64-bites mobilchipje. A Bloomberg most úgy értesült, hogy a Samsung inkább nem kockáztatna és saját processzorait használná a következő Galaxy S okostelefonokban. Belsős infók alapján a Samsung tesztelte a Snapdragon 810-et, de nem volt megelégedve, így elvetette használatát. Az ügyet egyik cég sem volt hajlandó kommentálni.

Alig pár hete így írt a JP Morgan kutatási jegyzete a Qualcomm chipjéről: “A Snapdragon 810, a high-end modellekbe szánt zászlóshajó-chip esetében úgy véljük, hogy a problémák az új 64-bites ARM A57 magok implementációjából erednek, ez pedig túlmelegedést okoz 1,2-1,4 GHz-es teljesítmény fölött, ami igen komoly problémát jelent egy felső kategóriás telefon számára.

Az Apple A7-es által hajtott iPhone 5S-ének megjelenése óta próbálnak felocsúdni az Android-os gyártók. A Samsung már az S5-öt is 64-bitesnek szánta, azonban végül csak 32-bites processzorral került a piacra tavaly tavasszal. Az őszi megjelenésű, a 6 Plus ellen csatába kergetett Note 4 sem kapta meg az újabb APU-t, ami így volt kénytelen az Apple második generációs 64-bites chipjével szembeszállni.

A nem is oly sokára érkező Galaxy S6-ot is mindenki a Snapdragon 810-zel várná az LG G4-hez és a HTC One M9-éhez hasonlóan. Ráadásul a cégről feltételezik, hogy nem állnak messze attól, hogy saját 64 bites chipjük is elkészüljön, bár a Snapdragon megoldáshoz hasonlóan ez is generikus ARM big.LITTLE elemekből áll: Cortex A53 és Cortex A57-es magok lesznek kombinálva, hogy az energiatakarékosság és a teljesítmény közötti kényes egyensúlyt megtalálják.

Az Apple egyedi A7, A8 és A8X chipjei teljesen más architektúrát használnak. Ha a Qualcomm problémái valóban az A57-es magok nagy órajelű futtatásánál jelentkeznek, akkor a Samsung is hasonló gondokkal küzdhet, tekintve hogy az 64-bites Exynos modell is ugyanarra a dizájnra alapoz.

snapdragon810

A Samsung már egyébként is használja Galaxy S és Note telefonjainak bizonyos verzióinál az Exynos APU-kat a Qualcomm helyett, de ezek általában helyi (pl. dél-koreai) piacokra készülnek. Számos szakértő véleménye alapján azonban az Exynos-chipek jelentősen lassabbak, mint a Snapdragon-széria tagjai mind számítási, mind grafikus teljesítményt tekintve. Manapság egyébként az összes CDMA és LTE hálózatot támogató telefont nem is lehet piacra dobni a Qualcomm baseband processzorai nélkül – ez még az Apple-re is igaz, ami az iPhone 4 megjelenése óta a cég MDM-jeit használja.

Saját chipje használata helyett a Samsung eddig a Snapdragon-széria mellett tette le voksát, ami tartalmazza az APU-t és integrálva a baseband processzort is, így nincs szükség az Apple-höz hasonló külön baseband chipes kialakításra. Csak wifis tabletjei esetében pont ezért használja Exynos chipjeit a koreai gyártó.

A JP Morgan adatai alapján az eladott S5 modellek 30 százalékát hajtotta Exynos, azonban a Qualcomm csúszásai arra kényszerítették Szöult, hogy sokkal nagyobb arányban hagyatkozzon saját chipjeire a következő modell esetében. Sőt, a madarak azt is csicsergik, hogy a Samsung saját baseband technológián dolgozik, hogy megszabaduljon a függőségtől az amerikai, japán és kínai piacokon. Ez nagy csapás lehet a Qualcommnak, ami bevételei felét az Apple és Samsung eladásaiból szerzi. Ja és azt még nem is mondtuk, hogy az Apple is saját megoldáson dolgozik, amivel megszabadulhat a cégtől és MDM chipjeitől.

Most, hogy a Tegra többszériás bukása után az Nvidia kibukni látszik az okostelefonos chipbizniszből és csak az X1 mentheti meg, illetve a Texas Instruments feladta az OMAP-pal kapcsolatos ambícióit, a Samsung és a Qualcomm közötti kapcsolat megromlása végül a Snapdragon-széria megfeneklését is okozhatja. Ezzel pedig az Android számára csak az Intel problémás Atom-szériája és a kisebb teljesítményű ARM-processzorokra szakosodott MediaTek és az Allwinner maradna.

Ez pedig komoly gondokat okozhat az olyan kisebb gyártásmennyiséggel dolgozó, épp hogy csak profitábilis gyártóknak, mint az LG vagy a HTC. A Samsung nélkül ugyanis nem fognak tudni annyi telefont eladni, amennyi a Qualcomm versenyképes APU-inak fejlesztését fedezné.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. Fehérsólyom - 2015.01.21. 20:11

  Figyelemre méltó amit ez a cikk ír.

 2. Kala1 - 2015.01.21. 21:33

  Ez az oldal komolyan iHungary és SamsungHungary. A konkurens gyártókat rossz színben feltüntető cikkeket tudtok bezzeg kihozni -_-

  • Skarp - 2015.01.22. 11:39

   Tekintve, hogy a Samsung jelenleg még a legfőbb konkurense az Applenek, szerintem teljesen legit dolog közölni róla dolgokat. Szerencsére elég telített a hazai Apple-sajtó, szóval senki nem kényszerít arra, hogy minket válassz. :)

 3. AAPL - 2015.01.21. 23:30

  iClarified, AppleInsider. Ezek fordított cikkek és azt választ az iHUNGARY vagy akármelyik másik fórum, amit akar.
  A címben elhangzik a “Samsung” szó. Ha nem érdekelnek Samsung-gal kapcsolatos hírek, miert kattintottál a cikkre? Sőt, még kommentelésre is szakítottál időt.

Szólj hozzá Te is!