alk1_wozniak_kiemelt

Az Apple esetében nagyon sokszor túlságosan is összefonódik a cég arculata Steve Jobs személyiségével. Nem árt azonban elfelejteni, hogy ő sem egyedül csinálta, amit csinál. Új sorozatunk keretében bemutatjuk azokat a kulcsfontosságú embereket, akik elsőkként látták meg a lehetőséget a két Steve vállalkozásában.

Ha láttad a Jobs c. filmet vagy a Szilikon-völgy kalózait (sic!), a lentebbi figurák nagy része ismerős lesz. Annak ellenére, hogy Steve volt a mozgatórugó, hiába lett volna az, ha ezek a emberek nincsenek – nincs kit mozgatni. A sorrend egyébként nem a csatlakozás sorrendjét jelöli, egyszerűen csak a bérszámfejtők munkáját könnyítették meg a sorszámozással. A rendszert az első CEO, Michael Scott vezette be az érkezése után. Az első részben az Employee Number One-ról (azaz az egyes számú alkalmazottról), Wozról ejtünk szót.

Közismert tény, hogy amikor Jobs és ő belefogtak az egészbe, nyitva állt számára egy álláslehetőség a Hewlett-Packardnál. Mivel Woz eleinte nagyon tamáskodott az Apple sikerét illetően komolyan fontolgatta a belépést, de végül – ahogy a történelem is bebizonyította – jól választott. Bár már nem vesz részt a cég munkájában, névlegesen még mindig amolyan jelképes alkalmazottnak számít és kapcsolatban is áll a vállalattal viszonylag sok szálon – ami érthető.

Érdekesség, hogy a Return to the Little Kingdom c. könyv tanulsága alapján Woz annyira nem hitt a sikerben, hogy határozott magabiztossággal mondta a szüleinek, hogy bárki, aki nagyobb összeget fektet be a cégbe, egészen bizonyosan elveszti az utolsó pennyjét is. Miután a siker beütött, hosszú évekig maradt a cégnél azonban ahogy újabb és újabb mérnökök érkeztek a népszerű céghez, idővel egyre feleslegesebbnek érezte magát s egyre inkább úgy vélte, az Applenél nem lehet az, ami szeretne.

Egy sor techipari vállalkozáshoz volt köze távozása után: a CL9 univerzális távirányítók fejlesztésével, a Wheels of Zeus (Woz, értitek) GPS technológiával, az Acquicor Technology pedig kis startupok felvásárlásával és felfejlesztésével foglalkozott. Alkalmanként tanít és nagyon nagyra tartja a szakmát, úgy véli a gyermekek fejlődésében a tanárok játsszák a legnagyobb szerepet.

Az utóbbi időben leginkább az adatok érdeklik, 2009-ben csatlakozott az adattárolással és szerverekkel foglalkozó Fusion-io-hoz mint vezető tudós, mostanság pedig hasonló szerepet vállalt az adatvirtualizációval foglalkozó Primary Datánál. Rengeteg szakmai  konferenciára és innovációval foglalkozó eseményre hívják meg fő- és vendégeladónak.